km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Raktárból modern kiállítótér

Raktárból modern kiállítótér

Látványos változáson esett át az egykori Éva-malom épülete: nemcsak belül, kívül is felújították, keleti homlokzata téglaborítást kapott. Ez a fal közösségi alkotás eredménye: a tervező javaslatára a szombathelyiek tavaly augusztusban – még a kiégetés előtt – rajta hagyhatták kézjegyüket.

 

A 150 éves épület történetének nagy részében raktárként funkcionált, s bár többször átalakították, ipari jellegét a mai napig megőrizte. Sőt, éppen ezen adottságai miatt alkalmas új funkciójára: a szombathelyi születésű Kossuth-díjas keramikusművész, Schrammel Imre életművének méltó elhelyezésére. 


A kiállítóhely főbejáratát az Iseum felőli oldalon alakították ki, itt léphetünk be a 140 négyzetméteres fogadótérbe, ahol a jövőben időszaki kiállítások várják a látogatókat. A régi épülethez hozzátoldott lépcsőházon keresztül az emeletre jutunk, ahol még tágasabb a tér: 250 négyzetméter áll rendelkezésre, Schrammel Imre munkáinak elhelyezésére. A művész 2019-ben szülővárosának ajándékozta életműve jelentős részét, 111 alkotást – ezek, valamint a Herendi Porcelánmúzeumból letétbe kapott 30 műve lesz majd látható az itt kialakítandó állandó kiállításon. A posztamensekre helyezett plasztikák és szobrok különleges megvilágítást kapnak: a nyolcféleképpen állítható lámpák egyedi hangulatot és különböző hangsúlyokat adnak majd a műtárgyaknak, s ezt a hatást a kisméretű ablakokból érkező fény sem zavarja meg.


Az épület pincéjét és tetőterét is hasznosítják. A legalsó szintet gyerekek veszik majd birtokba: a múzeumpedagógiai foglalkozásokon agyagozhatnak, kerámiatárgyakat készíthetnek. Az ehhez szükséges korongokat és a kemencét már megrendelték, hamarosan megérkeznek. Ugyanitt raktárhelyiséget is kialakítottak, és itt helyezték el azokat a jelzett téglákat, amelyek nem kerültek ki a homlokzatra.


A padlástér felújítása ugyan nem volt része a projektnek, de a tiszta, világos helyiség akár rendezvények megtartására is alkalmas lehet. 


Csapláros Andrea múzeumigazgató szerint, ha a járványhelyzet engedi, június végén, a Múzeumok Éjszakáján a látogatók előtt is megnyílik majd Szombathely legújabb kulturális tere.  

 

Tanai Ibolya

Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Baleset történt a 87-es főúton
A szombathelyi tűzoltók végzik a műszaki mentést, írják a vasi katasztrófavédők.
Isten éltesse, Rost Andrea!
Ma 62 esztendős. 1962. június 15-én, Budapesten született Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia nagykövete. Nemzetközi pályáját Riccardo Muti indította el, aki 1994-ben meghívta a milánói Scalába, írja a Paprikablog Facebook-oldala.
Foci Eb 2024: Szijjártó Péter: minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet lesz Kölnben a magyar válogatott meccse idején
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet rendelt el a németországi Európa-bajnokságon részt vevő magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésének helyet adó Kölnben.
Betontuskónak csapódott egy árokba sodródó Fiat Vasasszonyfa határában
A sofőr egy jobbra ívelő kanyarban vesztette el az uralmát a jármű irányítása felett. Az autó a menetirány szerinti jobb oldalon tért le az útról és a felázott árokba sodródott, ahol egy nem várt szilárd akadályba ütközött, írja a 112press.hu.