km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Északkeleti elkerülő: döntés a héten

Északkeleti elkerülő: döntés a héten

Több száz, meg nem kezdett állami beruházásról szóló szerződés szűnik meg egy múlt pénteki kormányrendelet alapján. Kivételt Lázár János tehet, a szakminiszter május 23-ig felmentést adhat a kontraktusok automatikus törlése alól.

 

Szombathelyt az M86-ost és a leendő M87-est összekötő út 4 kilométeres szakaszának (2x2 sáv) iparterületig való megépítése érinti leginkább, ehhez tartozik még az 89-es út bekötése az új csomópontba. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. még 2021 szeptemberében írta ki az összekötő út kiviteli terveinek elkészítéséről és a kivitelezési feladatok megvalósításáról szóló közbeszerzést. Hende Csaba 2021 novemberében sajtótájékoztatón jelentette be, hogy három érvényes ajánlat érkezett, 37 és 42 milliárd forintnyi összegekkel. A képviselő azt mondta, a kormány a szükséges összegre garanciát vállalt egy határozattal, hazai forrásból. 


A NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. – amely idén január 1-től megszűnt, jogutódja az Építési és Beruházási Minisztérium – tavaly februárban az uniós közbeszerzési közlönyben közölte, hogy a Strabag Általános Építő Kft. tervezheti és építheti meg a 87-es és 89-es számú főút Szombathelyt elkerülő szakaszát, nettó 36 milliárd 708 millió forintért. A közlemény szerint a 87-es számú főút (távlatilag ez lesz az M87) mintegy 3,35 kilométer hosszú 2x2 sávos, a 89-es számú főút pedig mintegy 2,38 kilométer hosszú 2x1 sávos út lesz. Meg kell építeni a 8639. jelű, 1,24 kilométer hosszú 2x1 sávos utat is (Söpte felé vezető rész). Az értesítő szerint 2022. február 1-jén megtörtént a Strabaggal a szerződéskötés.

Tavaly szeptemberben Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára csatolt egy listát Vadai Ágnesnek adott válaszához arról a csaknem 300 állami beruházásáról, amit felfüggesztett a kormány, ezen szerepelt „a Vas megyei Kormányhivatal székhelyeként működő Szombathely Megyeháza épületének átfogó felújítása”, illetve a 87-89-es főút Szombathelyt elkerülő szakasz kiviteli terveinek elkészítése és a kivitelezési feladatok megvalósítása projekt is. A múlt pénteki rendelet pedig a felfüggesztett beruházásokról szóló szerződések megszűnését mondja ki.


Azonban az állami beruházásokért felelős Lázár János kivételt tehet, vagyis a beruházás megmenekülhet. A hivatali nyelvezet szerint beruházással érintett szakpolitikai felelős miniszter 2023. május 19-én 16 óráig benyújtott javaslatára az állam nevében eljáró Lázár János május 23-áig elektronikus úton felmentést adhat a szerződés automatikus érvénytelenítése alól.


A híradásokra reagálva dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő kedden posztolt a témában, azt írta: „örömmel tájékoztatok mindenkit, hogy a Kormány változatlanul elkötelezett, a szombathelyi elkerülő út, a Szombathely-Kőszeg négysávos út, a Szombathely-Egyházasrádóc M86-os szakasz megépítése iránt. Semmiféle megtorpanás, semmilyen késedelem nincs és nem is lesz ezekben az ügyekben.”


Dr. Nemény András polgármester levelet írt Lázár Jánosnak, amelyben kérte, a miniszter támogassa az északi iparterület szempontjából fontos projektet. Döntés a héten várható, ekkor derül ki, mi lesz a fejlesztéssel.

 

Tervektől az építésig
Egy ekkora beruházás megvalósítása több lépcsőből áll. Első feladat, hogy a megrendelő elkészítteti az engedélyes terveket, amelyek adatai (költségek, műszaki tartalom stb.) alapján kiírható a közbeszerzési eljárás. Ez vonatkozhat csak a kiviteli tervek elkészítésére, illetve kiterjedhet tervkészítéssel együtt a kivitelezési feladatok ellátására is – mint ahogyan 2022-ben történt, amikor is a Strabag lett a nyertes mindkét tevékenységre, és szerződéskötés is történt az értesítő alapján. Illetve szétbontható a fázis tervkészítésre és kivitelezésre, vagyis az egyik cég tervez, a másik pedig megépíti az utat. A tényleges munka elkezdéséig ezeket a lépcsőket kell végigjárni.
Az Építési és Közlekedési Minisztérium közleménye szerint a Szombathelyt érintő projektek esetében „a kiviteli terveinek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás előkészítése folyamatban van”, vagyis a 2022-es eredményes pályázat után meg nem nevezett időpontban az elkerülőre ismét tervkészítési közbeszerzést ír ki a megrendelő.

 

Sajtómegkeresésre az Építési és Közlekedési Minisztérium azt közölte, hogy a tárca „számára továbbra is fontos, hogy fejlődjön Magyarország gyorsforgalmi úthálózata. Ennek keretében jelenleg azon dolgozunk, hogy a Szombathely-Kőszeg, Szombathely északkeleti elkerülő és a Körmend irányába történő útfejlesztésekhez szükséges lépések megtörténjenek. Ennek keretében az M87 Szombathely–Kőszeg, az M86 Szombathely–Körmend gyorsforgalmi utak, valamint a 87-89 Szombathely északkeleti elkerülő utak kiviteli terveinek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás előkészítése folyamatban van.”

 

Borítókép:
2021. novemberben a reptéren megkezdődött a régészeti feltárás előkészítése Fotó: Nagy Jácint


 

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.