km/óra
  2023.09.27., szerda  •  Adalbert napja
Északkeleti elkerülő: döntés a héten

Északkeleti elkerülő: döntés a héten

Több száz, meg nem kezdett állami beruházásról szóló szerződés szűnik meg egy múlt pénteki kormányrendelet alapján. Kivételt Lázár János tehet, a szakminiszter május 23-ig felmentést adhat a kontraktusok automatikus törlése alól.

 

Szombathelyt az M86-ost és a leendő M87-est összekötő út 4 kilométeres szakaszának (2x2 sáv) iparterületig való megépítése érinti leginkább, ehhez tartozik még az 89-es út bekötése az új csomópontba. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. még 2021 szeptemberében írta ki az összekötő út kiviteli terveinek elkészítéséről és a kivitelezési feladatok megvalósításáról szóló közbeszerzést. Hende Csaba 2021 novemberében sajtótájékoztatón jelentette be, hogy három érvényes ajánlat érkezett, 37 és 42 milliárd forintnyi összegekkel. A képviselő azt mondta, a kormány a szükséges összegre garanciát vállalt egy határozattal, hazai forrásból. 


A NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. – amely idén január 1-től megszűnt, jogutódja az Építési és Beruházási Minisztérium – tavaly februárban az uniós közbeszerzési közlönyben közölte, hogy a Strabag Általános Építő Kft. tervezheti és építheti meg a 87-es és 89-es számú főút Szombathelyt elkerülő szakaszát, nettó 36 milliárd 708 millió forintért. A közlemény szerint a 87-es számú főút (távlatilag ez lesz az M87) mintegy 3,35 kilométer hosszú 2x2 sávos, a 89-es számú főút pedig mintegy 2,38 kilométer hosszú 2x1 sávos út lesz. Meg kell építeni a 8639. jelű, 1,24 kilométer hosszú 2x1 sávos utat is (Söpte felé vezető rész). Az értesítő szerint 2022. február 1-jén megtörtént a Strabaggal a szerződéskötés.

Tavaly szeptemberben Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára csatolt egy listát Vadai Ágnesnek adott válaszához arról a csaknem 300 állami beruházásáról, amit felfüggesztett a kormány, ezen szerepelt „a Vas megyei Kormányhivatal székhelyeként működő Szombathely Megyeháza épületének átfogó felújítása”, illetve a 87-89-es főút Szombathelyt elkerülő szakasz kiviteli terveinek elkészítése és a kivitelezési feladatok megvalósítása projekt is. A múlt pénteki rendelet pedig a felfüggesztett beruházásokról szóló szerződések megszűnését mondja ki.


Azonban az állami beruházásokért felelős Lázár János kivételt tehet, vagyis a beruházás megmenekülhet. A hivatali nyelvezet szerint beruházással érintett szakpolitikai felelős miniszter 2023. május 19-én 16 óráig benyújtott javaslatára az állam nevében eljáró Lázár János május 23-áig elektronikus úton felmentést adhat a szerződés automatikus érvénytelenítése alól.


A híradásokra reagálva dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő kedden posztolt a témában, azt írta: „örömmel tájékoztatok mindenkit, hogy a Kormány változatlanul elkötelezett, a szombathelyi elkerülő út, a Szombathely-Kőszeg négysávos út, a Szombathely-Egyházasrádóc M86-os szakasz megépítése iránt. Semmiféle megtorpanás, semmilyen késedelem nincs és nem is lesz ezekben az ügyekben.”


Dr. Nemény András polgármester levelet írt Lázár Jánosnak, amelyben kérte, a miniszter támogassa az északi iparterület szempontjából fontos projektet. Döntés a héten várható, ekkor derül ki, mi lesz a fejlesztéssel.

 

Tervektől az építésig
Egy ekkora beruházás megvalósítása több lépcsőből áll. Első feladat, hogy a megrendelő elkészítteti az engedélyes terveket, amelyek adatai (költségek, műszaki tartalom stb.) alapján kiírható a közbeszerzési eljárás. Ez vonatkozhat csak a kiviteli tervek elkészítésére, illetve kiterjedhet tervkészítéssel együtt a kivitelezési feladatok ellátására is – mint ahogyan 2022-ben történt, amikor is a Strabag lett a nyertes mindkét tevékenységre, és szerződéskötés is történt az értesítő alapján. Illetve szétbontható a fázis tervkészítésre és kivitelezésre, vagyis az egyik cég tervez, a másik pedig megépíti az utat. A tényleges munka elkezdéséig ezeket a lépcsőket kell végigjárni.
Az Építési és Közlekedési Minisztérium közleménye szerint a Szombathelyt érintő projektek esetében „a kiviteli terveinek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás előkészítése folyamatban van”, vagyis a 2022-es eredményes pályázat után meg nem nevezett időpontban az elkerülőre ismét tervkészítési közbeszerzést ír ki a megrendelő.

 

Sajtómegkeresésre az Építési és Közlekedési Minisztérium azt közölte, hogy a tárca „számára továbbra is fontos, hogy fejlődjön Magyarország gyorsforgalmi úthálózata. Ennek keretében jelenleg azon dolgozunk, hogy a Szombathely-Kőszeg, Szombathely északkeleti elkerülő és a Körmend irányába történő útfejlesztésekhez szükséges lépések megtörténjenek. Ennek keretében az M87 Szombathely–Kőszeg, az M86 Szombathely–Körmend gyorsforgalmi utak, valamint a 87-89 Szombathely északkeleti elkerülő utak kiviteli terveinek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás előkészítése folyamatban van.”

 

Borítókép:
2021. novemberben a reptéren megkezdődött a régészeti feltárás előkészítése Fotó: Nagy Jácint


 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Műanyag hulladék füstölt egy betonfalú tárolóban Vasváron
Egy tűzesethez vonultak a Vas vármegyei tűzoltók kedden, egy vasvári hulladékgazdálkodási cég betonfalú tárolójához, olvasható a vasi katasztrófavédők honlapján.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A csütörtöki közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért
51 szervezet több száz önkéntese vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. A Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám jó néhány vasi településen gondot okozott, embereket is kellett menteni. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben.
A szombathelyi piacon dolgozók és bérlők helyzetén javítana az önkormányzat
A Szombathely Városi Vásárcsarnok igazgatója az intézmény működtetése kapcsán felmerülő nehézségek miatt két kérelemmel fordult az önkormányzathoz, erről is tárgyalnak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Szeretnék megemelni a dolgozók bérét, illetve segítséget nyújtani a bérlők energiaköltségeihez.
Vármegyei II. osztály, déli csoport: Rum elleni rangadót nyert az Egyházasrádóc, magabiztos győzelmet aratott a Tanakajd és a Rábatótfalu
A Nárai az Ikervár után a Gyöngyöshermán-Szentkirályt is legyőzte, az Újperint Telekesről távozott három ponttal. A Ják és a Szentpéterfa is 2-2-es döntetlent játszott.