km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Esőből nem lesz hiány, áradnak a vízfolyások

Esőből nem lesz hiány, áradnak a vízfolyások

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatót tett közzé a területén levonuló árhullámról. A Rábán jelentős vízemelkedést nem várnak már, bár csapadékot a következő napokra is jeleznek.

 

Mint írják, tegnap napközben a megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan kialakultak záporok, zivatarok, majd a délutáni óráktól egy zivatarrendszer is összeállt a kialakult gócokból. Területi átlagban a Rába és a Mura vízgyűjtőkre 5-10 mm körüli mennyiségek estek ma reggelig, de a lokálisan kialakult felhőszakadásokból rövid idő alatt jelentősebb mennyiségek is lehullottak (20-30 mm, helyenként 40 mm-t is mértek a csapadékmérők) a külföldi vízgyűjtőkre. Jellemzően a Mura felső, valamint a Sulm vízgyűjtőt, illetve a Gyöngyös, Répce, Pinka vízgyűjtőket, valamint a Raab felső vízgyűjtőjét, illetve a Lapincs egyes mellékvízfolyásait érték el a hevesebb felhőszakadások.


Ma napközben csökken a csapadékhajlam, azonban a délutáni óráktól ismét erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezekből a felhőkből ismét többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra, helyenként egy-egy felhőszakadásra. Területi átlagban a Rába és a Mura vízyűgjtőjére 5-10 mm közötti mennyiségeket jeleznek előre.


Vasárnap is folytatódik a záporos, zivataros idő. A jelenlegi mennyiségi előrejelzések vasárnap estig összesen területi átlagban 5 mm csapadékot adnak. A folytatásban hétfőn egy hidegfront érkezhet, a délutáni órákban a megnövekvő felhőzet mellett sokfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. 


Hidrológiai helyzet, vízállás-előrejelzés: 


A külföldön lehullott csapadék hatására áradás indult meg főként a Pinka, a Raab és a Lapincs vízgyűjtőjén. A Pinka Burgnál hajnali 4 órakor letetőzött 22,5 m3/s-mal, a Pinkán Felsőcsatárnál jelenleg még gyengén árad, ma reggelig 60 centit emelkedett a vízfolyás.  A Lapincs még árad, jelenleg 70 m3/s-os vízhozamot szállít, a Raab-ág Neumarktnál letetőzött hajnali 4 órakor 35 m3/s-mal. 


Szentgotthárdon jelenleg még gyengén árad a folyó, ma reggel 7 órakor 108 centu volt a vízállás. Szentgotthárdon a külföldi szelvényekben kialakult árhullámok alapján 125+- 10 cm körüli tetőzést becsültek előre a ma délelőtti órákra. 


A Rába Körmendél tegnap este 22 óra és ma hajnal 2 óra között fokozat alatt 290 cm-rel tetőzött, azóta apad a folyó. Ma reggel 7 órakor 276 cm volt a vízállás. Körmenden a felső szelvényekről érkező kisebb árhullám megállíthatja az apadást, illetve visszafordíthatja azt, azonban jelentős vízszintemelkedést nem várnak. 


Fotó: A Mura töltései - Molnári, Tótszerdahely (NYUDUVIZIG)

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.