km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
Erzsébet hársfája: utolsó esély az életre

Erzsébet hársfája: utolsó esély az életre

Koronaápolási munkákkal, metszéssel igyekszik a parkfenntartó megmenteni Erzsébet királyné fáját, ami a Szent István-parki volt víztorony mellett egy emlékhelyen áll. A hatalmasra nőtt, 114 éves kislevelű hárs láthatóan élete utolsó szakaszához érkezett: súlyosan korhad, megjelentek rajta a madárodúk és a gombák.

 

1898. szeptember 10-én a magyarok szeretett Sisije merénylet áldozata lett. A gyászban Darányi Ignác földművelésügyi miniszter rendeletet adott ki, hogy országszerte ültessenek emlékfákat Erzsébet tiszteletére. Szombathely is kivette részét a mozgalomból, ekkor telepítették például a Gothard család tagjai Herényben a Béke téri hársfákat, és a mai Szent István park domboldalán álló vén gesztenyefát ugyancsak Erzsébet fájának nevezték ki. A gesztenyefa 1907-ben elpusztult, akkor egy kislevelű hársat ültettek a helyére.


A fa 114 év alatt óriásira nőtt, törzsét két ember sem éri át. Látta a dualizmus kori megyeszékhelyet, de tanúja volt annak is, hogy panelházak nőnek ki a földből. Megérte a 21. századot, méltóságteljesen kapaszkodik az egykori szőlőhegy földjébe. Ám egészségi állapota egyre romlik, védekezőképessége lecsökkent. Bár rendszeresen szakértőkkel vizsgáltatják, és elvégzik rajta a szükséges koronaápolási, metszési munkákat, ez sem képes megállítani a korhadást és a gombásodást. A fa élete vége felé jár, de igyekeznek megóvni, amíg lehet.


– Itt elsősorban metszésre kell gondolni, mint általában az idősebb fáknál. Eltávolítjuk a száraz ágakat, ennek következtében drasztikusan csökken majd a koronája, de balesetvédelmi szempontból mindenképp meg kell ezt lépnünk. Próbáljuk minél inkább meghosszabbítani az élettartamát – mondta el Kiss Dávid, a SZOMPARK ügyvezetője.


Erzsébet fája helyi védettség alatt áll, egyes részeiben még folyamatos az anyagcsere, a sérülések helyén oldalhajtások is megjelennek, de koronája folyamatosan zsugorodik, és egyre kevesebb tápanyagot képes felvenni. A szépítő egyesület és a parkfenntartó figyelemmel kíséri a hársfa sorsát, az éves metszési tervben elvégzik rajta a szükséges munkákat.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Ennyibe kerülnek idén a jegyek a karneválra
Nem vitte el a részeg lányt a taxis, ököllel esett az autónak a barátnője
Egy szórakozóhelyhez kértek taxit vasárnap hajnalban a szombathelyi Szinyei Merse Pál utcába. A kiérkező autónak egy szinte önkívületi állapotban földön fekvő nőt kellett volna elszállítania.
Embert gázolt a vonat Táplánszentkeresztnél
A Szombathelyről 6:17-kor Zalaszentivánba elindult 9812 sz. személyvonat Hatmajor forgalmi kitérőnél ismeretlen személyt gázolt, közölte a GYSEV.
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!