km/óra
  2023.01.30., hétfő  •  Martina, Gerda napja
Érzékenyítő foglalkozás középiskolának a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Érzékenyítő foglalkozás középiskolának a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

December 1-től újraindul a Berzsenyi Dániel Könyvtár Önként vakon című esélyegyenlőségi, érzékenyítő foglalkozása középiskolások számára: december 1-jén, 2-án, 8-án és 15-én várják a premontreis diákok vesznek részt a programon.

"A Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár fontos feladatának tekinti a fogyatékkal élők könyvtári ellátását, különös tekintettel a vak és gyengénlátó olvasókra. A Médiatár és nyelvi részleg különös bemutatóval várja a diákokat, látássérült olvasóink szemüvegén keresztüli könyvtári ismerkedést kínálunk.

A látó emberekben számos kérdés megfogalmazódik: Hogyan közelítsünk egy vak emberhez? Mikor van szüksége egy vak embernek a segítségünkre? Hogyan fogalmazzunk helyesen a jelenlétében? Hogyan köszönjünk el? Bizonytalanságaink sokszor megakadályozzák, hogy fehér botos embertársainkhoz forduljunk.

Önként vakon programunk lehetőséget nyújt arra, hogy a foglalkozás résztvevői személyes élményeken keresztül tapasztalják meg nem látó embertársaink mindennapi nehézségeit, s szerezzenek ismeretet a segítségnyújtás technikai és emberi lehetőségeiről. A közös élmény segíti az osztályközösség összekovácsolását, támogatja az együttműködést, a csapatszellem kialakulását is. A vállalkozó diákok bekötött szemmel, társaik és a foglalkozást vezető könyvtáros kíséretében járják végig az intézmény tereit. A foglalkozás zárásaként a Médiatárban – szintén csak tapintásukra és hallásukra hagyatkozva – találkozhatnak a diákok hangoskönyvekkel és a gyengénlátók számára készített öregbetűs könyvekkel. A látogatást hétköznapi zörejek, hangok, irodalmi, könnyű- és komolyzenei részletek felismerésével zárjuk."

Dr. Baráthné Molnár Mónika igazgató

Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár

Savaria Fórum 32. évfolyam 1.szám - 2023.01.21.
Savaria Fórum 32. évfolyam 1.szám - 2023.01.21.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Három napon át várja a diákokat a szombathelyi Pilvax kávézó
A programra általános iskolás és gimnazista csoportok is szép számmal regisztráltak.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Devizapiac: gyengült a forint hétfő reggelre
Gyengült a forint péntek esti árfolyamához képest hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Elköltözött tőle az élettársa, megfenyegette, hogy megöli
A Sárvári Járási Ügyészség lopás vétsége, zaklatás bűntette és magánlaksértés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vád szerint 2022 októberében, amikor élettársa egy veszekedést követően elköltözött a közösen bérelt Celldömölk közeli ingatlanból, ellopta a sértett 68.000 Ft értékű mobiltelefonját, írja közleményében a Vas Vármegyei Főügyészség.
SZKKA: Kiélezett meccsen fontos győzelem!
A női NB/I B-s kézibajnokság 16. fordulójában a vasi együttes 28-26-ra nyert Komáromban.
Kézműves Kuckó: Farsangi trombitát készítenek
Február 4-én, szombaton délelőtt folytatódik az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. programsorozata a kicsiknek. Ezúttal trombitákat készíthetnek a gyerekek.
Szeles, felhőátvonulásos idő lesz a jövő héten
A hét elején még emelkedik a nappali hőmérséklet, szerdán akár 10 Celsius-fok is lehet, majd csütörtöktől lehűlés jön, vasárnap már csak mínusz 1 és plusz 5 fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban. Egész héten erős, élénk lesz a szél, néhol viharossá fokozódik. Több alkalommal vegyes halmazállapotú csapadékra kell számítani, amely a hét végéhez közeledve egyre inkább hó lesz - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.