km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus

Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus

Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.

Charpentier Te Deumával köszöntötte közönségét Sándorfi Olga vezényletével péntek este a Szombathelyi Pedagógus Kórus. A Bartók Teremben 50. születésnapját ünneplő közösséget Pákolitz István – Bárdos Lajos által megzenésített – versével köszöntötték: énekeljetek, mert értelemmel épül a világ.

"A trombita hangja harsog, ünnepi zene szól"

 

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere ünnepi beszédében elmondta, ugyan ő még nem élt, mikor 1973-ban megalakult a kórus, de pedagógus édesanya gyermekeként láthatta, milyen tanárnak lenni: a pedagógus valamit adni akar a másiknak, hangsúlyozta, mégpedig magából, a jobbik részéből. Aki zenél, az éppen így van: szeretné megosztani a jót, az örömöt, amivel szebbé teszi mások életét.

De egy kórus ennél több is – mondta dr. Nemény András –, meghosszabbítja az életet, mert a közösség, akinek tagjai együtt énekelnek, terheiket és örömeiket is megosztják egymással. A polgármester végül a város nevében megköszönte a sok-sok boldog percet, amit a kórus mindenkori tagjai adtak az őket hallgatóknak az 50 év alatt, s emléklapot nyújtott át Langer Tivadarnénak, aki kezdetektől a pedagógusok kórusának tagja.

Langer Tivadarné 1973 óta a pedagógusok kórusának tagja

 

A zene barátságot, együtt éneklést is jelent: a 12 éves Bel Canto Énekegyüttes népdalokat és Bárdos Lajos-műveket adott elő Dugmonitsné Szabó Éva vezényletével. Ezután a Gyöngyösfalui Szent Márton templom énekkara lépett színre: Simkó Imréné Zsuzsa karnaggyal többek között Palestrina-darabot, XIX. századi keresztény himnuszt és Szent Márton éneket adtak elő.

A fellépők sorából nem maradhatott ki a Paragvári Utcai Általános Iskola Kodály Kórusa sem: a szintén Sándorfi Olga vezetésével működő énekkar és a Pedagógus Kórus együtt énekelte el Johnson egy művét és Somorjai Józseftől az Üzenet a kék bolygónak című kórusművet – egybefogva múltat, jelent és jövőt.

Az estet a három felnőttkórus közös produkciója zárta: Bencsicsné Hajkó Gyöngyi vezényletével Verdi Nabuccójából adtak elő részletet, melybe bekapcsolódott a hálás közönség is.

Az elmúlt 50 év...

Az 1973-ban, az egykori MMIK-ban alakult meg a Szombathelyi Pedagógus Vegyeskar Móricz Iván vezetésével, őt a következő 50 év történetében Bencsicsné Hajkó Gyöngyi, Lakner-Bognár Nóra, Hidas Gabriella és Sándorfi Olga kórusvezetők követték.

Az esten köszönetet mondtak a családtagoknak, akik elfogadták, hogy a kórustagok nem mindig velük töltik az időt, és az intézményeknek, akik a próba-, illetve a fellépési lehetőségeket biztosították: az MMIK-nak, a HEMO-nak, az Aranyhíd EGYMI-nek, a Paragvári Utcai Általános Iskolának, a Bartók Béla Zeneiskolának és a Bartók Teremnek.

 

TP

Fotó: Bonyhádi Zoltán

Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.