km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus

Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus

Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.

Charpentier Te Deumával köszöntötte közönségét Sándorfi Olga vezényletével péntek este a Szombathelyi Pedagógus Kórus. A Bartók Teremben 50. születésnapját ünneplő közösséget Pákolitz István – Bárdos Lajos által megzenésített – versével köszöntötték: énekeljetek, mert értelemmel épül a világ.

"A trombita hangja harsog, ünnepi zene szól"

 

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere ünnepi beszédében elmondta, ugyan ő még nem élt, mikor 1973-ban megalakult a kórus, de pedagógus édesanya gyermekeként láthatta, milyen tanárnak lenni: a pedagógus valamit adni akar a másiknak, hangsúlyozta, mégpedig magából, a jobbik részéből. Aki zenél, az éppen így van: szeretné megosztani a jót, az örömöt, amivel szebbé teszi mások életét.

De egy kórus ennél több is – mondta dr. Nemény András –, meghosszabbítja az életet, mert a közösség, akinek tagjai együtt énekelnek, terheiket és örömeiket is megosztják egymással. A polgármester végül a város nevében megköszönte a sok-sok boldog percet, amit a kórus mindenkori tagjai adtak az őket hallgatóknak az 50 év alatt, s emléklapot nyújtott át Langer Tivadarnénak, aki kezdetektől a pedagógusok kórusának tagja.

Langer Tivadarné 1973 óta a pedagógusok kórusának tagja

 

A zene barátságot, együtt éneklést is jelent: a 12 éves Bel Canto Énekegyüttes népdalokat és Bárdos Lajos-műveket adott elő Dugmonitsné Szabó Éva vezényletével. Ezután a Gyöngyösfalui Szent Márton templom énekkara lépett színre: Simkó Imréné Zsuzsa karnaggyal többek között Palestrina-darabot, XIX. századi keresztény himnuszt és Szent Márton éneket adtak elő.

A fellépők sorából nem maradhatott ki a Paragvári Utcai Általános Iskola Kodály Kórusa sem: a szintén Sándorfi Olga vezetésével működő énekkar és a Pedagógus Kórus együtt énekelte el Johnson egy művét és Somorjai Józseftől az Üzenet a kék bolygónak című kórusművet – egybefogva múltat, jelent és jövőt.

Az estet a három felnőttkórus közös produkciója zárta: Bencsicsné Hajkó Gyöngyi vezényletével Verdi Nabuccójából adtak elő részletet, melybe bekapcsolódott a hálás közönség is.

Az elmúlt 50 év...

Az 1973-ban, az egykori MMIK-ban alakult meg a Szombathelyi Pedagógus Vegyeskar Móricz Iván vezetésével, őt a következő 50 év történetében Bencsicsné Hajkó Gyöngyi, Lakner-Bognár Nóra, Hidas Gabriella és Sándorfi Olga kórusvezetők követték.

Az esten köszönetet mondtak a családtagoknak, akik elfogadták, hogy a kórustagok nem mindig velük töltik az időt, és az intézményeknek, akik a próba-, illetve a fellépési lehetőségeket biztosították: az MMIK-nak, a HEMO-nak, az Aranyhíd EGYMI-nek, a Paragvári Utcai Általános Iskolának, a Bartók Béla Zeneiskolának és a Bartók Teremnek.

 

TP

Fotó: Bonyhádi Zoltán

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.