km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
Értékőrzők: portrék és beszélgetések

Értékőrzők: portrék és beszélgetések

Március 5-ig láthatók Szántó István szombathelyi képzőművész remekbeszabott festményei-portréi a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermében. A félalakos arcképek pályázat részeként szület(het)tek meg.

 

A megfestett alakok Szombathely és a régió kiemelkedő személyiségei voltak az elmúlt két évszázadban: Éhen Gyula, Knebel Riza, Horváth Boldizsár, Markusovszky Lajos, Bárdos Alice, Almásy László, Ujvári Ede, Koncz János, Hollán Ernő, Széll Kálmán, Pető Ernőné Szegedi Georgina, Országh László… A portrésorozat a tavalyi Reprezentatív arcképcsarnok beszélgetések című tizenkét részes előadássorozathoz kapcsolódik; (technika)történészek, művelődéstörténészek, avatott szakértők adtak betekintést az ábrázolt személyek életművébe. A kiállított képek mellett található ismertető táblán szerepel egy-egy QR-kód, mely segítségével elérhető az adott képhez tartozó diskurzus. (S a ThinkLink interaktív fotófelületen a sorozat számos tartalma megtalálható.) A beszélgetések és az azokhoz kapcsolódó Szántó István-portrék a Savaria Tendency Art Group Művészeti és Kulturális Egyesület szervezésében jöttek létre, melyet a „Szombathely múltja, jelene, jövőképe a kultúra tükrében – művészek a polgári társadalom erősítéséért” nevű TOP-pályázat támogatott. A projekt fő célkitűzése, hogy kiemelje a XIX. és a XX. század meghatározó személyiségeit, valamint az őket bemutató előadók aktív (hely)történeti, lokális értékekért való elkötelezett, példaadó szerepvállalását. A program a továbbiakban is nyitott, ezért Szántó István újabb portrék megfestését tervezi.


Szenkovits Péter

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Ennyibe kerülnek idén a jegyek a karneválra
Nem vitte el a részeg lányt a taxis, ököllel esett az autónak a barátnője
Egy szórakozóhelyhez kértek taxit vasárnap hajnalban a szombathelyi Szinyei Merse Pál utcába. A kiérkező autónak egy szinte önkívületi állapotban földön fekvő nőt kellett volna elszállítania.
Embert gázolt a vonat Táplánszentkeresztnél
A Szombathelyről 6:17-kor Zalaszentivánba elindult 9812 sz. személyvonat Hatmajor forgalmi kitérőnél ismeretlen személyt gázolt, közölte a GYSEV.
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!