km/óra
  2024.04.23., kedd  •  Béla napja
Érezd Szombathelyt!: belobban a nyár

Érezd Szombathelyt!: belobban a nyár

Bloomsday-jel, családi fesztivállal és nemzetközi tűzoltóversennyel lobban be a nyár, már pénteken kezdődnek a programok. Szeptember végéig 82 eseménnyel szórakoztatja a résztvevőket a megyeszékhely Érezd Szombathelyt! kulturális és turisztikai kavalkádja. A soron következő programokat a Csónakázó-tó szigetén tartott sajtótájékoztatón ismertették.

 

Egy több emeletnyi tornyot állítanak fel idén a szombathelyi Fő téren. Bük után ugyanis itt rendezi meg a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a legerősebb tűzoltót kereső nemzetközi versenyt. Öt országból mintegy száz, hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltó nevezett a rendkívüli próbatételre. 


Lakatár Gábor, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mb. igazgatóhelyettese elmondta, hogy a pálya nagyjából két részre osztható. Az első részében egy akadálypályát kell leküzdeni a tűzoltóknak, ahol egy 12 méter állványzatra kell felhúzni a tömlőcsomagot. Mindennek szépsége az, hogy a teljes védőfelszerelés és a légzőkészülék használata mellett kell a magasba feljutni és ezt követően fizikai munkát végezni. Majd ezt követően 80 kilós bábut kell végighúzni egy kijelölt pályaszakaszon, leküzdeni az akadályt.


A nemzetközi verseny mellé számos kísérőprogram társul: itt lesz az országos katasztrófavédelem nagy múltú fúvószenekara. A tűzoltóknak szurkolók kipróbálhatják a füstsátrat, a Fő téren felállított színpadon ugrókötél bemutató, tűzzsonglőr show részesei lehetnek, majd fellép az LGT emlékzenekar. 


Horváth Soma alpolgármester kiemelte, minden adott ahhoz, hogy júniusban is együtt érezzük Szombathelyt, a több hónapon át tartó, számos szombathelyi helyszínen megvalósuló 82 turisztikai, művészeti, kulturális rendezvény a legintenzívebb időszakához érkezett. Szerinte nyugodtan mondhatjuk, hogy belobban most a nyár Szombathelyen.


Péntektől indul az I. Életforrás Családi Fesztivál színházi előadással, a Fő téren kirakodóvásárral, főzőversennyel, koncertekkel, a Romkertben pedig a gyermekeket várják „varázslatos” programokkal. 


Németh Gergely szervező hozzátette, hogy elsősorban a családoknak szeretnék ezt a rendezvényt, de gondoltak azokra is, akik nem családosak, és szeretik a rockzenét. Ők például el tudnak jönni a Vándor Zenekar szombathelyi koncertjére, Szikora Róbert RGO koncertje lesz pénteken, illetve Dés László gyerekkoncertje pedig vasárnap este látható.


Folytatódnak a tourinform iroda előtti minikoncertek is. Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzáfűzte, hogy a Csoportos Zenéért Zeneoktatási Központ különféle felmenő csoportjait lehet látni egészen pici gyerekektől kezdve a felnőttekig, akik elsősorban gitáron, de okulelén, dobon és egyéb hangszereken is játszanak már.  A céljuk az, hogy jó hangulatot teremtsenek a Fő térre, jó kis zenét.


Június 16-án, csütörtökön délután a Fő téri Joyce-szobornál kezdődnek a Bloomsday programjai, majd a hónap végén az önkormányzat támogatásával visszatér hangsúlyosan az improvizatív zenei táborral a Lamantin Jazzfesztivál, amelynek helyszíne a Weöres Sándor Színház lesz. A Savaria Karnevál mellett a város legnagyobb programsorozata a Szentivánéji Vígasságok, amelynek az Agora szervezésében sztárzenekarai is lesznek, fellép a Bonbon és az Inflagranti. Az Emlékmű-dombon júliusban is folytatódnak a programok. 


Horváth Zoltán, az AGORA Savaria Kft. igazgatója elmondta, hogy két zenés filmet fognak vetíteni: a Csillag születik, másnap pedig a Bohém rapszódia címmel. Mivel a Víztoronyhoz is nagy szeretettel várják a családokat, ez július közepén, egy hónappal később egy családi napot rendeznek, ahol KRESZ-vetélkedővel, zenekari előadásokkal, családi programokkal várják a szombathelyieket.


Az „Érezd Szombathelyt!” programjainak részletei a város honlapján olvashatók.

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Futsal: pazar gólok, tükörsima győzelem, kiütötte a Haladás a második Kecskemétet
Felipe Conde legénysége 6-0-val intézte el legfőbb üldözőjét a felső-házi rájátszás 8. játéknapján.
Vármegyei II. osztály, északi csoport: nagy győzelmet aratott a Répcelak, a Bozsok és a Kemenesalja is hétgólos mérkőzésen diadalmaskodott
Bobán és Gércén is potyogtak a gólok: előbbi 4-4-es döntetlent játszott a Gencsapátival, míg utóbbi 3-2-es hazai sikert könyvelhetett el a Szeleste ellen. Az Alsóújlak, a Sé, valamint a Pecöl is idegenben tudott nyerni, utóbbi pedig a Sé Lukácsháza elleni sikerének köszönhetően a tabella élére állt.
A Derkovitson folytatódott a tavaszi utcatakarítási akció Szombathelyen
Ilyenkor nemcsak az útszegélyek, útpadkák, hanem a csatornák is megtisztulnak, szükség szerint újrafestik a parkolóhelyeket, és takarítás közben a fametszési és parkfenntartási munkákat is elvégzik.
Ne vigyük haza a madárfiókákat és az állatkölyköket!
Fontos dologra hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Vigyázat! Megint csalók élnek vissza az MNB nevével és logójával
Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével és logójával: egy most terjedő e-mailes csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le – közölte az MNB hétfői közleményében, kiemelve hogy a jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot sem lakossági, sem vállalati ügyfelek számára.