km/óra
  2022.12.07., szerda  •  Ambrus napja
Érezd Szombathelyt!: belobban a nyár

Érezd Szombathelyt!: belobban a nyár

Bloomsday-jel, családi fesztivállal és nemzetközi tűzoltóversennyel lobban be a nyár, már pénteken kezdődnek a programok. Szeptember végéig 82 eseménnyel szórakoztatja a résztvevőket a megyeszékhely Érezd Szombathelyt! kulturális és turisztikai kavalkádja. A soron következő programokat a Csónakázó-tó szigetén tartott sajtótájékoztatón ismertették.

 

Egy több emeletnyi tornyot állítanak fel idén a szombathelyi Fő téren. Bük után ugyanis itt rendezi meg a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a legerősebb tűzoltót kereső nemzetközi versenyt. Öt országból mintegy száz, hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltó nevezett a rendkívüli próbatételre. 


Lakatár Gábor, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mb. igazgatóhelyettese elmondta, hogy a pálya nagyjából két részre osztható. Az első részében egy akadálypályát kell leküzdeni a tűzoltóknak, ahol egy 12 méter állványzatra kell felhúzni a tömlőcsomagot. Mindennek szépsége az, hogy a teljes védőfelszerelés és a légzőkészülék használata mellett kell a magasba feljutni és ezt követően fizikai munkát végezni. Majd ezt követően 80 kilós bábut kell végighúzni egy kijelölt pályaszakaszon, leküzdeni az akadályt.


A nemzetközi verseny mellé számos kísérőprogram társul: itt lesz az országos katasztrófavédelem nagy múltú fúvószenekara. A tűzoltóknak szurkolók kipróbálhatják a füstsátrat, a Fő téren felállított színpadon ugrókötél bemutató, tűzzsonglőr show részesei lehetnek, majd fellép az LGT emlékzenekar. 


Horváth Soma alpolgármester kiemelte, minden adott ahhoz, hogy júniusban is együtt érezzük Szombathelyt, a több hónapon át tartó, számos szombathelyi helyszínen megvalósuló 82 turisztikai, művészeti, kulturális rendezvény a legintenzívebb időszakához érkezett. Szerinte nyugodtan mondhatjuk, hogy belobban most a nyár Szombathelyen.


Péntektől indul az I. Életforrás Családi Fesztivál színházi előadással, a Fő téren kirakodóvásárral, főzőversennyel, koncertekkel, a Romkertben pedig a gyermekeket várják „varázslatos” programokkal. 


Németh Gergely szervező hozzátette, hogy elsősorban a családoknak szeretnék ezt a rendezvényt, de gondoltak azokra is, akik nem családosak, és szeretik a rockzenét. Ők például el tudnak jönni a Vándor Zenekar szombathelyi koncertjére, Szikora Róbert RGO koncertje lesz pénteken, illetve Dés László gyerekkoncertje pedig vasárnap este látható.


Folytatódnak a tourinform iroda előtti minikoncertek is. Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzáfűzte, hogy a Csoportos Zenéért Zeneoktatási Központ különféle felmenő csoportjait lehet látni egészen pici gyerekektől kezdve a felnőttekig, akik elsősorban gitáron, de okulelén, dobon és egyéb hangszereken is játszanak már.  A céljuk az, hogy jó hangulatot teremtsenek a Fő térre, jó kis zenét.


Június 16-án, csütörtökön délután a Fő téri Joyce-szobornál kezdődnek a Bloomsday programjai, majd a hónap végén az önkormányzat támogatásával visszatér hangsúlyosan az improvizatív zenei táborral a Lamantin Jazzfesztivál, amelynek helyszíne a Weöres Sándor Színház lesz. A Savaria Karnevál mellett a város legnagyobb programsorozata a Szentivánéji Vígasságok, amelynek az Agora szervezésében sztárzenekarai is lesznek, fellép a Bonbon és az Inflagranti. Az Emlékmű-dombon júliusban is folytatódnak a programok. 


Horváth Zoltán, az AGORA Savaria Kft. igazgatója elmondta, hogy két zenés filmet fognak vetíteni: a Csillag születik, másnap pedig a Bohém rapszódia címmel. Mivel a Víztoronyhoz is nagy szeretettel várják a családokat, ez július közepén, egy hónappal később egy családi napot rendeznek, ahol KRESZ-vetélkedővel, zenekari előadásokkal, családi programokkal várják a szombathelyieket.


Az „Érezd Szombathelyt!” programjainak részletei a város honlapján olvashatók.

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Körmend: nem létező dolgokat árult két évig a neten a nő, 134 embert vert át
A Körmendi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalások miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki a vád szerint két éven keresztül olyan termékeket hirdetett meg közösségi oldalakon, melyekkel valójában nem rendelkezett, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
legfrissebbek
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Ütötte, karmolta a férjét, mivel az el akart tőle válni
Orbán Viktor: hamisak a magyar vétóról szóló hírek
Hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget - írta a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
40 férőhelyes új bölcsőde épülhet a Szentkirályi városrészen
Új bölcsőde épülhet Szombathely Szentkirályi városrészén. A közgyűlésen születhet döntés a projekt tervezési munkáival kapcsolatban.