km/óra
  2023.03.26., vasárnap  •  Emánuel napja
Érezd Szombathelyt!: belobban a nyár

Érezd Szombathelyt!: belobban a nyár

Bloomsday-jel, családi fesztivállal és nemzetközi tűzoltóversennyel lobban be a nyár, már pénteken kezdődnek a programok. Szeptember végéig 82 eseménnyel szórakoztatja a résztvevőket a megyeszékhely Érezd Szombathelyt! kulturális és turisztikai kavalkádja. A soron következő programokat a Csónakázó-tó szigetén tartott sajtótájékoztatón ismertették.

 

Egy több emeletnyi tornyot állítanak fel idén a szombathelyi Fő téren. Bük után ugyanis itt rendezi meg a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a legerősebb tűzoltót kereső nemzetközi versenyt. Öt országból mintegy száz, hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltó nevezett a rendkívüli próbatételre. 


Lakatár Gábor, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mb. igazgatóhelyettese elmondta, hogy a pálya nagyjából két részre osztható. Az első részében egy akadálypályát kell leküzdeni a tűzoltóknak, ahol egy 12 méter állványzatra kell felhúzni a tömlőcsomagot. Mindennek szépsége az, hogy a teljes védőfelszerelés és a légzőkészülék használata mellett kell a magasba feljutni és ezt követően fizikai munkát végezni. Majd ezt követően 80 kilós bábut kell végighúzni egy kijelölt pályaszakaszon, leküzdeni az akadályt.


A nemzetközi verseny mellé számos kísérőprogram társul: itt lesz az országos katasztrófavédelem nagy múltú fúvószenekara. A tűzoltóknak szurkolók kipróbálhatják a füstsátrat, a Fő téren felállított színpadon ugrókötél bemutató, tűzzsonglőr show részesei lehetnek, majd fellép az LGT emlékzenekar. 


Horváth Soma alpolgármester kiemelte, minden adott ahhoz, hogy júniusban is együtt érezzük Szombathelyt, a több hónapon át tartó, számos szombathelyi helyszínen megvalósuló 82 turisztikai, művészeti, kulturális rendezvény a legintenzívebb időszakához érkezett. Szerinte nyugodtan mondhatjuk, hogy belobban most a nyár Szombathelyen.


Péntektől indul az I. Életforrás Családi Fesztivál színházi előadással, a Fő téren kirakodóvásárral, főzőversennyel, koncertekkel, a Romkertben pedig a gyermekeket várják „varázslatos” programokkal. 


Németh Gergely szervező hozzátette, hogy elsősorban a családoknak szeretnék ezt a rendezvényt, de gondoltak azokra is, akik nem családosak, és szeretik a rockzenét. Ők például el tudnak jönni a Vándor Zenekar szombathelyi koncertjére, Szikora Róbert RGO koncertje lesz pénteken, illetve Dés László gyerekkoncertje pedig vasárnap este látható.


Folytatódnak a tourinform iroda előtti minikoncertek is. Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzáfűzte, hogy a Csoportos Zenéért Zeneoktatási Központ különféle felmenő csoportjait lehet látni egészen pici gyerekektől kezdve a felnőttekig, akik elsősorban gitáron, de okulelén, dobon és egyéb hangszereken is játszanak már.  A céljuk az, hogy jó hangulatot teremtsenek a Fő térre, jó kis zenét.


Június 16-án, csütörtökön délután a Fő téri Joyce-szobornál kezdődnek a Bloomsday programjai, majd a hónap végén az önkormányzat támogatásával visszatér hangsúlyosan az improvizatív zenei táborral a Lamantin Jazzfesztivál, amelynek helyszíne a Weöres Sándor Színház lesz. A Savaria Karnevál mellett a város legnagyobb programsorozata a Szentivánéji Vígasságok, amelynek az Agora szervezésében sztárzenekarai is lesznek, fellép a Bonbon és az Inflagranti. Az Emlékmű-dombon júliusban is folytatódnak a programok. 


Horváth Zoltán, az AGORA Savaria Kft. igazgatója elmondta, hogy két zenés filmet fognak vetíteni: a Csillag születik, másnap pedig a Bohém rapszódia címmel. Mivel a Víztoronyhoz is nagy szeretettel várják a családokat, ez július közepén, egy hónappal később egy családi napot rendeznek, ahol KRESZ-vetélkedővel, zenekari előadásokkal, családi programokkal várják a szombathelyieket.


Az „Érezd Szombathelyt!” programjainak részletei a város honlapján olvashatók.

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
legfrissebbek
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Hiába vezetett sokáig, vereséget szenvedett a Falco a vasi klasszikuson
A címvédő 21 ponttal is vezetett, a Körmend azonban fordított és 80-87-re nyert az Aréna Savariában.
Sitkei Rockfesztivál 2023: Ossian, Lord, Beatrice, Zorall, Mobilmánia is fellép
Kettős jubileumra készül a Sitkei Rockfesztivált szervező Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület.
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.