km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Érezd Szombathelyt!: belobban a nyár

Érezd Szombathelyt!: belobban a nyár

Bloomsday-jel, családi fesztivállal és nemzetközi tűzoltóversennyel lobban be a nyár, már pénteken kezdődnek a programok. Szeptember végéig 82 eseménnyel szórakoztatja a résztvevőket a megyeszékhely Érezd Szombathelyt! kulturális és turisztikai kavalkádja. A soron következő programokat a Csónakázó-tó szigetén tartott sajtótájékoztatón ismertették.

 

Egy több emeletnyi tornyot állítanak fel idén a szombathelyi Fő téren. Bük után ugyanis itt rendezi meg a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a legerősebb tűzoltót kereső nemzetközi versenyt. Öt országból mintegy száz, hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltó nevezett a rendkívüli próbatételre. 


Lakatár Gábor, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mb. igazgatóhelyettese elmondta, hogy a pálya nagyjából két részre osztható. Az első részében egy akadálypályát kell leküzdeni a tűzoltóknak, ahol egy 12 méter állványzatra kell felhúzni a tömlőcsomagot. Mindennek szépsége az, hogy a teljes védőfelszerelés és a légzőkészülék használata mellett kell a magasba feljutni és ezt követően fizikai munkát végezni. Majd ezt követően 80 kilós bábut kell végighúzni egy kijelölt pályaszakaszon, leküzdeni az akadályt.


A nemzetközi verseny mellé számos kísérőprogram társul: itt lesz az országos katasztrófavédelem nagy múltú fúvószenekara. A tűzoltóknak szurkolók kipróbálhatják a füstsátrat, a Fő téren felállított színpadon ugrókötél bemutató, tűzzsonglőr show részesei lehetnek, majd fellép az LGT emlékzenekar. 


Horváth Soma alpolgármester kiemelte, minden adott ahhoz, hogy júniusban is együtt érezzük Szombathelyt, a több hónapon át tartó, számos szombathelyi helyszínen megvalósuló 82 turisztikai, művészeti, kulturális rendezvény a legintenzívebb időszakához érkezett. Szerinte nyugodtan mondhatjuk, hogy belobban most a nyár Szombathelyen.


Péntektől indul az I. Életforrás Családi Fesztivál színházi előadással, a Fő téren kirakodóvásárral, főzőversennyel, koncertekkel, a Romkertben pedig a gyermekeket várják „varázslatos” programokkal. 


Németh Gergely szervező hozzátette, hogy elsősorban a családoknak szeretnék ezt a rendezvényt, de gondoltak azokra is, akik nem családosak, és szeretik a rockzenét. Ők például el tudnak jönni a Vándor Zenekar szombathelyi koncertjére, Szikora Róbert RGO koncertje lesz pénteken, illetve Dés László gyerekkoncertje pedig vasárnap este látható.


Folytatódnak a tourinform iroda előtti minikoncertek is. Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzáfűzte, hogy a Csoportos Zenéért Zeneoktatási Központ különféle felmenő csoportjait lehet látni egészen pici gyerekektől kezdve a felnőttekig, akik elsősorban gitáron, de okulelén, dobon és egyéb hangszereken is játszanak már.  A céljuk az, hogy jó hangulatot teremtsenek a Fő térre, jó kis zenét.


Június 16-án, csütörtökön délután a Fő téri Joyce-szobornál kezdődnek a Bloomsday programjai, majd a hónap végén az önkormányzat támogatásával visszatér hangsúlyosan az improvizatív zenei táborral a Lamantin Jazzfesztivál, amelynek helyszíne a Weöres Sándor Színház lesz. A Savaria Karnevál mellett a város legnagyobb programsorozata a Szentivánéji Vígasságok, amelynek az Agora szervezésében sztárzenekarai is lesznek, fellép a Bonbon és az Inflagranti. Az Emlékmű-dombon júliusban is folytatódnak a programok. 


Horváth Zoltán, az AGORA Savaria Kft. igazgatója elmondta, hogy két zenés filmet fognak vetíteni: a Csillag születik, másnap pedig a Bohém rapszódia címmel. Mivel a Víztoronyhoz is nagy szeretettel várják a családokat, ez július közepén, egy hónappal később egy családi napot rendeznek, ahol KRESZ-vetélkedővel, zenekari előadásokkal, családi programokkal várják a szombathelyieket.


Az „Érezd Szombathelyt!” programjainak részletei a város honlapján olvashatók.

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.