km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
EP-választás 2024: az Európai Néppárt tízzel növelte mandátumainak számát

EP-választás 2024: az Európai Néppárt tízzel növelte mandátumainak számát

Az új összetételű Európai Parlament (EP) képviselőhelyeire vonatkozó legfrissebb mandátumbecslés szerint az Európai Néppárt (EPP) 186, az ötéves mandátumát most befejező EP összetételéhez képest 10 további képviselői hellyel rendelkezik majd a 2024-2029-es törvénykezési időszakban - tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.

A rendelkezésre álló előzetes vagy végleges tagállami eredmények alapján ismertetett mandátumbecslés szerint a következő uniós törvényhozó testületben a második legnagyobb képviselőcsoport a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) lesz 134 képviselői hellyel, ami öttel marad el az előző ciklusban birtokolt helyektől.
    
Az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű frakció 23 képviselői helyet vesztett, ezzel 79 képviselője lehet az új EP-ben. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) néggyel több, 73 képviselői hellyel számolhatnak. Az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport 9 további hellyel gyarapszik, és 58 képviselőt ültethet majd az EP-be. A Zöldek képviselőcsoportjának várhatóan 53 képviselője lesz, 18-cal kevesebb, mint a megelőző ciklusban. A Baloldalnak eggyel kevesebb, 36 képviselője lehet. Független, illetve az EP-be újonnan bekerült képviselők 31-gyel többen, 101-en lesznek. Utóbbiak az új összetételű Európai Parlament megalakulása után csatlakozhatnak majd valamely pártcsoporthoz.


    
Az előrejelzések a leköszönő EP struktúráját és képviselőcsoportjait követik, és nem feltétlenül határozzák meg a következő Európai Parlament pártcsoportok szerinti összetételét, amely az alakuló ülésen válik majd véglegessé.
    
Az előrejelzés kilenc tagországból - Ciprusról, Franciaországból, Görögországból, Horvátországból, Litvániából, Lengyelországból, Máltáról, Németországból és Szlovákiából - érkezett végleges eredmények, valamint 17 országból - Ausztriából, Belgiumból, Bulgáriából, Csehországból, Dániából, Észtországból, Finnországból, Magyarországról, Olaszországból, Lettországból, Luxemburgból, Hollandiából, Portugáliából, Romániából, Szlovéniából, Spanyolországból és Svédországból - érkezett előzetes eredmények alapján származik.
    
Az előzetes adatok alapján a részvételi arányt az EU egészben 50,8 százalékra becsülik.
    
Az új parlamenti ciklus első plenáris ülését július 16-19. között tartják Strasbourgban. Az ülés előtt az újonnan megválasztott képviselők közös politikai elképzelések alapján képviselőcsoportokat alakítanak. Egy képviselőcsoportban legalább 23 európai parlamenti képviselőnek kell lennie hét uniós országból. Minden képviselő csak egy képviselőcsoporthoz tartozhat, illetve független maradhat.
    
Az első plenáris ülésen az Európai Parlament megválasztja új elnökét, alelnökeit és más tisztviselőket, valamint dönt az egyes parlamenti bizottságokban részt vevő EP-képviselők számáról. A képviselők szavaznak az Európai Bizottság később kijelölendő új elnökének megválasztásáról, majd meghallgatáson értékelik a biztosjelölteket. Az új uniós bizottságnak szüksége van az EP jóváhagyására a hivatalba lépéshez.

A magyarországi végeredmény szerint a Fidesz-KDNP 11, a Tisza Párt 7, a DK-MSZP-P szövetség 2, a Mi Hazánk Mozgalom 1 mandátumot szerzett. A Tisza várhatóan a Néppárt frakciójához csatlakozik majd. 

MTI

kapcsolódó cikkek
Lemondott a Momentum elnöke, Donáth Anna
Lemondott a Momentum elnöke, Donáth Anna
Pártja csak 3,68 százalékot szerezett az Európai Parlamenti választáson, ezzel a korábbi kettő helyet most egyetlen képviselőt sem küldhet Strasbourgba. Még nagyobb blama a Budapest-központú pártnak, hogy a fővárosi közgyűlésbe sem sikerült bejutniuk, 4,98 százalékos eredményük 143 darab vokssal maradt az ötszázalékos küszöb alatt.
címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
kapcsolódó cikkek
Lemondott a Momentum elnöke, Donáth Anna
Lemondott a Momentum elnöke, Donáth Anna
Pártja csak 3,68 százalékot szerezett az Európai Parlamenti választáson, ezzel a korábbi kettő helyet most egyetlen képviselőt sem küldhet Strasbourgba. Még nagyobb blama a Budapest-központú pártnak, hogy a fővárosi közgyűlésbe sem sikerült bejutniuk, 4,98 százalékos eredményük 143 darab vokssal maradt az ötszázalékos küszöb alatt.
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.