km/óra
  2024.07.21., vasárnap  •  Dániel, Daniella napja
„Én egy klasszik dalszerző vagyok“ – szólólemezzel rukkol elő az Anima Sound Systemből kilépő Prieger Szabolcs

„Én egy klasszik dalszerző vagyok“ – szólólemezzel rukkol elő az Anima Sound Systemből kilépő Prieger Szabolcs

Szólólemezzel jelentkezik Prieger Szabolcs: a 30 éves Anima Sound Systemből való kiválásáról, új zenei terveiről beszélgettünk.

Hamarosan szólólemezed jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan törekvéseid, amiket az Anima Sound System tagjaként nem tudtál megmutatni?

Ez már fokozottan igaz, hiszen január 1-től nem vagyok része az Anima Sound Systemnek, de a kiválás nem függ össze a szólólemezzel. Az önálló album bakancslistás sztori, belső késztetés volt, a munkálatok már múlt év nyarán elkezdődtek, mikor még a 30 éves zenekar jubileumi koncertjeit toltuk. De valóban sok minden maradt a fiókban az elmúlt években. Az Anima, mint manapság a legtöbb együttes, 2-3 évente csinált egy sorlemezt, s közben sok-sok dalom született, ami nem fért bele a zenekar épp aktuális irányába. Talán nem mindenki tudja, hogy mindig is az Anima meghatározó dalszerzője voltam. A klasszikus, sokak által ismert számok (68, Hajnal volt, Csinálj gyereket, Sose lesz vége, Tekerd, Tedd a napfényt, stb.) az én szerzeményeimből keletkeztek. A dalszerzői lét vonzott mindig is, ami többnyire semmilyen szinten nem volt elismerve a zenekaron belül. Ezzel párhuzamosan pedig egyéb történések is zajlottak, ami után úgy döntöttem, hogy 2024-ben új fejezetet kezdek. Olyan emberekkel, olyan projektekben folytatom a zenei tevékenységemet, amiben jól érzem magam, ahol kevés az ego, de rengeteg a közösségi munka. Az új fejezet fontos része a szólólemez, melyről az első dal, a Jelszó február 23-án jelenik majd meg, ezt követi majd egy újabb dal márciusban, és április 26-án  jön ki majd a teljes anyag. 

 

 

Ez arra enged következtetni, hogy az új lemez megidézi majd a hallgatókban a klasszikus Anima-éveket.

A lemez inkább olyan Prieger Szabi-s lesz. Igen, aki szerette az Anima klasszikus időszakát, az valami olyasmit fog kapni, olyan dalokkal, amelyek azt a korszakot sikeressé tették. Úgy gondolom, van erre még igény, egyrészt a saját korosztályunk körében, és talán a fiatalabbakat is be tudja vonzani. Magam sem tudom, mikor játszottam utoljára mondjuk a Két út van előttem vagy a Shalom című dalokat. Pedig ezek fontos korlenyomatok, és 20-25 éve nem szóltak élőben a ritka kivételektől eltekintve. A visszatekintés, akár ezzel a lemezzel az Anima eredeti hangzásvilágára, nem arról szól, hogy nem tudom elengedni a múltat, hanem arról, hogy vannak emberek, akik ezt nagyon szerették, akiknek ezek a dalok jelentettek valamit: egy életeseményt, egy szerelmet, egy barátságot, bármit. Ezt a hangulatot, ezt a zenei világot szeretném a 12 dalos szólólemezzel és a nyáron induló zenei projektemmel visszahozni. Belőlem ez jön: hiába akarnék blues-t vagy free jazz-t csinálni, az nem működne. És nem is az a cél, hogy a tizenéveseket meghódítsam, ez picit vicces is lenne – emellett persze öröm, ha ők is meghallgatják majd.  

Az egyik új dalból megmutattál egy részletet a közösségi oldaladon. Meditatív, melankolikus hangulatú.

Inkább "hallgatós" dolog lesz ez a lemez, kevésbé koncertszerű. Én egyébként mindig szomorú dalokat írok, függetlenül attól, hogy nem vagyok egy melankolikus alkat. De maga a hangzásvilág, a groove-ok, a hangszerelések nagyon trendiek lesznek.

 

Kik az alkotótársaid?

Én egy klasszik dalszerző vagyok, aki otthon egy gitáron, zongorán megírja a zenét, most a jelenlegi esetben a magyar nyelvű szövegeket is. Egy kedves énekes kolléganőt, Korponay Zsófit kértem meg, hogy fantasztikus zeneiségével segítsen a dalok véglegessé csiszolásában. Producertársam, pedig Varga György volt, aki hosszú ideje dolgozik a helyi zenei szcénában, és sokan nem is tudják, milyen kreatív tudást rejt személyében a szombathelyi Váci utca! Az anyag pedig a régi Anima-lemezek kiadójának, a Ko recordsnak gondozásában jelenik meg, ami az elmúlt években az ország legjelentősebb koncertszervező cégévé vált. Balogh Zsolt barátom segít abban, hogy minél szélesebb nyilvánossághoz eljussanak a friss zenéim. 

A népzene hatott az új lemezre is?

Jelentősen nem, de lesznek olyan részletek, bejátszások, hangszerek, amik az etnós vonalat hozzák. Az egyik új dalom például, A másik ország többek szerint, akik eddig hallották, népdalos ihletésű. Persze a magyar népzene hatása alól, még ha ez nem is tudatos, nem tudjuk kivonni magunkat. A nyáron induló zenekari projektem abszolút magán viseli majd a világzenei stílusjegyeket.

 

 

Ha nem zenét írsz, Szombathely kulturális nagyrendezvény-koordinátoraként dolgozol.

Mindig fontosnak tartottam, hogy az ember fél lábbal a realitások talaján maradjon. Az Anima indulásakor az oladi általános iskolában történelmet tanítottam, majd, mikor beindult az együttes, úgy éreztem, nem szabad kiszúrnom a gyerekekkel, hogy egy-egy hajnalig húzódó koncert után megyek be órát tartani. Ekkor kezdtem el a művelődésszervező diplomámat használni az OMK-ban, majd az AGORA-ban, most pedig a városnál. Ez egyébként ugyanolyan kreatív, csak kevésbé magányos feladat, mint a zeneszerzés. A kultúraszervezés közösségi projekt Szombathelyen, amiben olyan szívügyeim lehetnek, mint a Bloomsday, a teraszkoncertek, a Fő téri rendezvények vagy a most induló Szombathelyportré, amelyek a maguk módján mind-mind egyediek, csak Szombathelyre jellemzőek. Ez a munka, akárcsak a zene, az embert konzerválja, feltölti és fiatalon tartja, mert mindkettővel színt hozunk a hétköznapok szürkeségébe. 

 

Tar Patrícia

Fotók: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
legfrissebbek
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.
Magyar Nagydíj: Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.
A nyári betegségek egy része megelőzhető
Napszúrással, felfázással és a kánikula idején nem megfelelően használt légkondicionáló készülékek okozta megbetegedéssel keresik fel leginkább a betegek az orvosi rendelőket a napokban. A legtöbb bajt ugyanakkor a szakértők szerint meg lehet előzni kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel.
Lovaglás, népzene és tánc a Vasi Skanzenben
Játékos természetismereti programok, nemezelés, agyagformázás, csuhézás, fafaragás, íjászkodás, lovaglás, népzene és tánc várta a gyerekeket a 27. alkalommal szervezett Pajta Táborban. Szabad levegőn, a Vasi Skanzen területén tartják a foglalkozásokat.
Újabb fejlesztés indult el a Gondosóra programban
Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a kormány azok számára, akik még nem regisztráltak a Gondosórára, és az internet helyett inkább telefonon intéznék a regisztrációt - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebookon.