km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
EMLÉK-MŰ-SOR: retró partyval ünnepelték az Emlékmű környezetének megszépülését

EMLÉK-MŰ-SOR: retró partyval ünnepelték az Emlékmű környezetének megszépülését

Retró partyval ünnepelte a város az Emlékmű környezetének felújítását. Az est sztár fellépője a Mystery Gang volt.

Az Érezd Szombathelyt! programsorozat részeként július 22-én szombaton az AGORA Savaria Nonprofit Kft. „EMLÉK-MŰ-SOR” címmel az Emlékmű hangulatához illeszkedő fergeteges retró partyval ünnepelte meg a környezet felújítását. Szombathely ikonikus építménye mellett, a rendezvénytéren ingyenes fellépési és bemutatkozási lehetőséget kaptak feltörekvő, fiatal és örökifjú zenekarok, egyéni előadók. Bár az időjárás miatt egy kis időre félbe kellett szakítani a programot, végül minden fellépő bemutatkozott a színpadon. A partit a Mystery Gang zárta.

A fellépők:
17.30 GEIGER NIKI ÉNEKSTÚDIÓ
A Geiger Niki Énekstúdió 2020-ban nyitotta meg kapuit Sárváron. Az oktatók lehetőséget adnak arra, hogy a tanulók megismerkedjenek különböző éneklési technikákkal, elsajátítsák és alkalmazzák azokat. A Geiger Niki Énekstúdió ajtaja kezdő- és haladó énekesek számára is nyitva áll. 

17.50 ZSIROS PETI
Zsiros Péter 12 külföldön töltött év után idehaza, a tapasztalatait ötvözve különböző zenei stílusokban zenél, mint pl. a blues, rock, soul és funky. Énekes-gitárosként, zongoristaként, szövegíróként és dalszerzőként szeretné Magyarországon is aktívan folyatni a zenélést, frissességet hozni a mai magyar slágerek közé.

18.10 KLEINHAPPEL JÓZSEF
Kleinhappel József már több mint 10 éve énekel, 5 évig járt hangképzésre énektanárhoz. Többször is sikeresen szerepelt a Szombathely Hangja versenyeken, a Joskar-Ola Napok keretében. 2012-ben harmadik, 2014-ben pedig második helyezést ért el. Legutóbb Salgótarjánban kapott arany minősítést. Leginkább a Táncdalokat szereti, és dalaiban is ezt a műfajt képviseli. 

18.35 S. HOLLÓSY KORNÉL
S. Hollósy Kornél végzős diák a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban. Tavaly az AGORA Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztiválon két saját szerzeményével is arany minősítést nyert. Személyes példaképének Máté Pétert tekinti.

18.55 KISS VIVIEN
A 19 éves Kiss Vivien énekes nemrég érettségizett a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban. Kisgyermekkora óta zenei versenyeken vesz részt, a közönségnek ismerős lehet a tv-képernyőiről is, hiszen szerepelt a 2021-es X-Faktor adásaiban. 

19.25 HOLTTÉR
2017 óta töretlen a népszerűsége a Holttér zenekarnak. A körmendi négyesfogat 2022 végén vette fel legújabb, hat dalt tartalmazó anyagát a soproni MD Stúdióban. Más nem érdekel c. dalukhoz 2020-ban forgott klip a körmendi várkastélyban, a Pókerarc című legújabb daluk videóklipje pedig a napokban jelenik meg. Saját, magyar nyelvű, dallamos rockzenéjükben ugyanúgy helyet kapnak a balladisztikus dalok, mint a pörgős hardrock és metál elemek, helyenként alternatív betétekkel fűszerezve. 

19.55 CANIS CARA
A Canis Cara zenekar 2014-ben alakult, és azóta rendszeres fellépők Szombathelyen és környékén. Stílusuk a 60-as 70-es évek reggae zenéjéhez áll közel, a dob és basszus alkotta "riddim" adja az alapot a dallamos gitár játékhoz. A szövegek az elfogadásról, békéről és a hamis illúziókkal való leszámolásról szólnak. Céljuk a stílus életben tartása és hazai népszerűsítése. Műsorukon többségében saját dalok, valamint Bob Marley feldolgozások szerepelnek. 

20.20 DOMI&PETI ACOUSTIC
A Domi & Peti Acoustic zenekar tagjai Ihász Dominika és Iszak Péter. Dominika és Péter sok évnyi színpadi tapasztalat és több mint egy év közös zenélés után alapították meg a formációt. A zenekar megfordult már több helyi élőzenés alkalmon és városi rendezvényen, emellett akusztikus dalfeldolgozásokat készítenek, nemrég pedig megjelent első saját daluk. 

21.00 MYSTERY GANG KONCERT
A Mystery Gang 1998-ban alakult, garage, jungle és rockabilly zenét játszanak.
A kezdeti egy-két évben olyan példaképek bemutatásával kezdték, mint Carl Perkins, Johnny Cash és Buddy Holly, majd a saját dalok felé fordultak. Műsoraik Egri Péter énekes-gitáros szövegeire és dalaira épülnek. Az első három albumuk külföldi kiadó gondozásában jelent meg. 
Nemzetközi és hazai sikereik után 2012-ben megjelent első magyar nyelvű kiadványuk: Megőrülök Érted címmel. 
Hitelesen hozzák a kor manírjait, stílusuk színes, a rockabilly és a rock and roll mellé bejött a garage és a modern nagyváros lüktetését hozó jungle hatás is. Megalakulásuk óta itthon és külföldön több mint 1800 koncertet adtak. 
Filmzenéket is írtak, így pl.  amerikai Townies és a Till Attila által rendezett Pánik című filmekhez. A zenekar ráadásul filmszerepet kapott Goda Krisztina Csak szex és más semmi című vígjátékában. Az énekes-gitáros Egri Péter pedig Brenner, az orgazda szerepét alakítja Fonyó Gergely Made in Hungária című filmjében.
2018 év végén a Wild 50's nights album Magyarországon aranylemez lett, és egyúttal elkezdődött az amerikai karrier. Több hónapos Los Angelesi tartózkodás után 2019 év elején az együttes lehetőséget kapott a műfaj legnagyobb rockabilly fesztiválján az Amerikai Egyesült Államokban, Las Vegasban, ahol olyan nagy sikert arattak, hogy 2020-ban már a nagyszínpadon

 

Érdekességek az Emlékműről

A régi Felszabadulási emlékmű Szombathelyen a Csónakázó tó és az uszoda közelében, az Ezredévi parkkal szemközt a domb tetején magasodik.

1968-69 között épült, a tervezője az a Heckenast János Ybl-díjas építészmérnök, akinek a város rengeteg építészeti remeket köszönhet (Szent István-szobor, II. világháborús emlékmű, szőllősi templom, Gagarin úti kórház, APEH-székház, ÁNTSZ-épület, Vérellátó, Patyolat, Derkovits-városrész, Styl-ruhagyár, Markusovszky kórház épülettömbjei).

A Felszabadulási emlékművet 1970. április 4-én, a felszabadulás 25. évfordulóján avatták fel.

A felszabadulási emlékmű felépítéséhez mintegy 450 köbméter vasbetont használtak fel, a magassága 29 méter.

Nagyobbik, vasbeton szárnyának felületét 300 négyzetméteresre tervezték, épp ezért különleges technológiával épül, hogy a maximális eshetőségek mellett 120 tonna széltehernek is ellenálljon.

A műalkotáshoz 150 tonna, míg a zsaluzáshoz további 60 tonna cementre volt szükség, és egyidőben folyamatosan 25-30 kőműves dolgozott rajta.

Az építményen elhelyezett 1945-ös felirat egy-egy számjegye egy méter húsz centiméter magas és 25 centiméter vastag volt.

Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően sokrétű a rendezvények sora, amelynek már eddig is helyet adott. Havazáskor a szánkósok veszik birtokba a domboldalt. A majális vagy a város nagyrendezvénye, a Szentivánéji Vigasságok mellett tavaly már a Zenés Kertmozi is az Emlékmű-domb tövébe költözött.

Talán kevesebben tudják, hogy Szombathelyen a Felszabadulás Mezőgazdasági Termelő Szövetkezet területén felállítottak egy miniatűr emlékművet is, vagyis az eredeti építmény kicsinyített mását. Valószínűleg a Téesz alapításának 25. évfordulójára készítették 1975-ben.

1970 telén, még az avatás előtt azt írta a megyei napilap: „A felszabadulási emlékmű környékén ródlipályákat „alakítottak” ki gyermekek és felnőttek. Talán nem tudják, hogy az emlékmű és környéke füvesített terület. A jegessé vált ródlipálya alatt könnyen kiveszik a fű, amit csak újabb munkával és kiadással lehet pótolni. A szánkózást ezen a helyen is megtiltották.”

Csokoládéból is elkészítették a Felszabadulási Emlékművet, a megyei napilap 1970. április 18-án számolt be róla, hogy az egykori „Mackó” cukrászda kirakatában díszeleg a felszabadulási emlékmű kicsinyített mása, csokoládéból megformálva. A cikk írója hozzátette azt is, hogy már jónéhány darab lemállott róla, láthatóan nem a dolgozók dézsmálták meg, hanem az idő vasfoga.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán

 

 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.