km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
Elkobozhatják a gyorshajtók autóit Ausztriában

Elkobozhatják a gyorshajtók autóit Ausztriában

Az extrém gyorshajtók idén március 1-jétől elveszíthetik autójukat. Meggondolatlan és veszélyes gyorshajtás esetén – a megengedettnél 80 km/h-nál nagyobb sebességgel lakott területen, illetve 90 km/h-nál nagyobb sebességgel lakott területen kívül – a járműveket elkobozhatják és elárverezhetik – olvasható a volksgruppen.orf.at-n.

Mint írják, abban azt esetben, ha az autó nem a gyorshajtóé, akkor a közúti közlekedési törvény március 1-jén hatályba lépő vonatkozó módosítása szerint a sofőrt élete végéig eltiltják a vezetéstől. Ilyen esetben a jármű lefoglalható, de nem nyilvánítható elkobzottnak és nem árverezhető el. Ez a lízingelt vagy bérelt autókra is vonatkozik – tájékoztatott az ÖAMTC.

Márciustól három büntetési lehetőség

Márciustól háromlépcsős rendszert terveznek, amely a lefoglalástól az elkobzáson át a jármű árverezéséig terjed. Aki lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül pedig 70 km/h-val haladja túl a megengedett sebességet, annak a jövőben véglegesen elvehetik az autóját – teszik hozzá.

Bizonyos körülmények között akár egyetlen szabálysértés is a jármű elkobzásához vezethet, ha a sebességtúllépés meghaladja a 80 km/h-t vagy a 90 km/h-t. Az árverés során a bevétel 70 százaléka a Közlekedésbiztonsági Alapba kerül, a fennmaradó összeg pedig az adott helyi hatóságot illeti meg.

A közlekedési minisztérium évente legfeljebb 445 olyan esettel számol, amelyben a járművet a hatóságok lefoglalhatják, majd elkobozhatják. Ausztria ezzel az intézkedéssel más európai országok példáját követi. Az elkobzásnak tulajdonképpen már 2023-ban kellett volna hatályba lépnie.

 

Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.