km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Testvérvárosi látogatók az Egyházmegyei Könyvtárban

Testvérvárosi látogatók az Egyházmegyei Könyvtárban

A német Kaufbeuren, a grúz Kutaiszi, az olasz Lecco, valamint a portugál Santiagó de Cacém testvérvárosi delegációi tettek látogatást ma délelőtt a szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban.

Rónainé Magyar Krisztina gyűjteményvezető mesélt az Egyházmegyei Könyvtárról:      

     - Szily János, Szombathely első püspöke, akit 1777-ben nevezett ki Mária Terézia, nemcsak az egyházszervezet kiépítésén munkálkodott a megyeszékhelyen, hanem oktatási, kulturális és művelődési intézményeket is létrehozott. Hatalmas építkezésekbe kezdett, először a papi szemináriumot hozta létre, majd közben felépült a püspöki palota, majd 1791. augusztus 29-én pedig lerakták a Székesegyház alapkövét. Ekkor Szily János elérkezettnek látta az időt, hogy az általa több év alatt gondosan gyűjtögetett könyvtárát felajánlja a Székesegyháznak, 1791. december 21-én írták alá a könyvtár alapító bulláját, ez volt Szombathelyen az első nyilvános könyvtár, ami azt jelentette, hogy nemcsak teológusok, papok, egyházi személyek, hanem a világi értelmiségiek is használhatták a gyűjteményt. A püspök számára a könyvtár megalapítása mellett a saját vagyonából mintegy 1000 rajnai aranyforintot biztosított az intézmény működtetésére, az állomány gyarapítására, illetve ebből díjazták a könyvtárosokat, akiket akkor könyvtárőröknek, könyvtárnokoknak hívtak. Az első könyvtári helyiség a második emeleten volt a Dorffmaister teremben, a kezdeti állományt mintegy 3000 kötet alkotta, ebbe már beletartoztak a könyvtár legfontosabb kincsei. Ilyen például a 16 középkori kódex, amelyek közül a legrégebbi, a gyűjtemény legnagyobb és legsúlyosabb kötete a 13. századi antifonálé, egy zsolozsmáskönyv, amely adventtől pünkösdig tartalmazza az imádságokat. Sajnos, a másoló neve, a kiadás helye és a címe nem lett feltüntetve a kódexen, valószínűsítjük, hogy német nyelvterületen készült, mert a húsvéti misztérium szövegét németül lehet benne megtalálni. Hártyára másolt, gótikus betűkkel íródott, vörös és kék iniciálékkal díszített. Jelenleg mintegy 80 ezer kötetet számlál a gyűjtemény, de ebbe beletartozik a Herzan-könyvtár, a palotában lévő Mikes-könyvtár, illetve a Szent Márton Kölcsönkönyvtár is. Ez utóbbiból lehet kölcsönözni is, a többiben helyben használat van, ide a kutatókat várják – mondta a gyűjteményvezető.             


Krilov István

Fotó: Nagy Jácint

 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
100 százalékos teljesítménnyel nyerte a bajnokságot az SZKKA
Az NB/I B-s kézibajnokság zárófordulójában az Orosházát is legyőzte Vida Gergő együttese, amely mind a 30 bajnokiját megnyerte.
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.