km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Az egyetemi csillagvizsgálóból is nézhető lesz a részleges napfogyatkozás

Az egyetemi csillagvizsgálóból is nézhető lesz a részleges napfogyatkozás

Október 25-én, kedden a napkorong területének közel harmadát kitakaró részleges napfogyatkozás figyelhető meg Magyarországról. Az érdeklődőket távcsöves bemutatóval várják az egyetemen, ahová a belépés díjtalan, olvasható a ELTE Savaria Egyetemi Központ közösségi oldalán.

 

Mint írják, derült idő esetén a több, mint két órán át tartó jelenséget a déli órákban a Földrajzi Tanszék és a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület közös szervezésében tartott bemutatón nézhetik meg a Savaria Egyetemi Központ C–épületének tetején található Kövesligethy Radó Csillagvizsgálóban. Az égi jelenség Szombathelyről nézve 11 óra 17 perckor kezdődik, akkor lép be a Hold a napkorong elé. A legnagyobb takarást 12 óra 22 perckor éri el, akkor a vasi megyeszékhelyen a Nap látszó területének 30 százalékát takarja el a Hold sötét korongja. A fogyatkozás 13 óra 28 perckor ér véget. A Hold takarása még nem olyan mértékű, hogy a fénycsökkenést műszerek nélkül egyértelműen észre lehet venni.


A Kövesligethy Radó Csillagvizsgáló speciális napszűrővel ellátott távcsövein át biztonságosan megfigyelhető a jelenség és a napkorong előtt látszó holdperem hegyei és völgyei.


A részleges napfogyatkozás, miután a Nap fénye nem csökken le számottevően, sokkal veszélyesebb a szem egészségére nézve, mint egy teljes napfogyatkozás, ahol ez utóbbinál a teljes takarás idején sokkal kisebb veszélynek van kitéve szemünk. A szem megfelelő védelmének elmulasztása súlyos következményekkel járhat. A Kövesligethy Radó Csillagvizsgálóban hidrogén-alfa és normál fényben is biztonságosan megtekinthető a napfogyatkozás.


A következő, Magyarországon is látható részleges napfogyatkozásra 2025 márciusáig kell várni.

 

 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Gothard csillagok: a versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmazták
Megyei és országos tanulmányi versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmaztak idén is a Gothard Jenő Általános Iskolában. A büszke szülők és tanárok megtöltötték a Savaria mozi nagytermét a “Gothard Csillagok” gálán, ahol az iskola minden hatodik diákját emléklappal köszöntötték.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Baleset történt a 87-es főúton
A szombathelyi tűzoltók végzik a műszaki mentést, írják a vasi katasztrófavédők.
Isten éltesse, Rost Andrea!
Ma 62 esztendős. 1962. június 15-én, Budapesten született Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia nagykövete. Nemzetközi pályáját Riccardo Muti indította el, aki 1994-ben meghívta a milánói Scalába, írja a Paprikablog Facebook-oldala.
Foci Eb 2024: Szijjártó Péter: minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet lesz Kölnben a magyar válogatott meccse idején
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet rendelt el a németországi Európa-bajnokságon részt vevő magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésének helyet adó Kölnben.