km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Az egyetemi csillagvizsgálóból is nézhető lesz a részleges napfogyatkozás

Az egyetemi csillagvizsgálóból is nézhető lesz a részleges napfogyatkozás

Október 25-én, kedden a napkorong területének közel harmadát kitakaró részleges napfogyatkozás figyelhető meg Magyarországról. Az érdeklődőket távcsöves bemutatóval várják az egyetemen, ahová a belépés díjtalan, olvasható a ELTE Savaria Egyetemi Központ közösségi oldalán.

 

Mint írják, derült idő esetén a több, mint két órán át tartó jelenséget a déli órákban a Földrajzi Tanszék és a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület közös szervezésében tartott bemutatón nézhetik meg a Savaria Egyetemi Központ C–épületének tetején található Kövesligethy Radó Csillagvizsgálóban. Az égi jelenség Szombathelyről nézve 11 óra 17 perckor kezdődik, akkor lép be a Hold a napkorong elé. A legnagyobb takarást 12 óra 22 perckor éri el, akkor a vasi megyeszékhelyen a Nap látszó területének 30 százalékát takarja el a Hold sötét korongja. A fogyatkozás 13 óra 28 perckor ér véget. A Hold takarása még nem olyan mértékű, hogy a fénycsökkenést műszerek nélkül egyértelműen észre lehet venni.


A Kövesligethy Radó Csillagvizsgáló speciális napszűrővel ellátott távcsövein át biztonságosan megfigyelhető a jelenség és a napkorong előtt látszó holdperem hegyei és völgyei.


A részleges napfogyatkozás, miután a Nap fénye nem csökken le számottevően, sokkal veszélyesebb a szem egészségére nézve, mint egy teljes napfogyatkozás, ahol ez utóbbinál a teljes takarás idején sokkal kisebb veszélynek van kitéve szemünk. A szem megfelelő védelmének elmulasztása súlyos következményekkel járhat. A Kövesligethy Radó Csillagvizsgálóban hidrogén-alfa és normál fényben is biztonságosan megtekinthető a napfogyatkozás.


A következő, Magyarországon is látható részleges napfogyatkozásra 2025 márciusáig kell várni.

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt
A viharos erejű szél adott munkát a Vas vármegyei tűzoltóknak is a hétfői napon. Összesen tizenhat kárhelyszínen kérték a segítségüket: volt, ahol kidőlt fák, leszakadt faágak akadályozták a forgalmat, de meglazult cserepek, hulló vakolat is jelentett veszélyt a járókelőkre, foglalta össze a viharkárokat a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Elkezdődött a nagy tavaszi utcatakarítás Szombathelyen
A KRESZ-park és környéke komplex megtisztításával kezdődött a 2023-as tavaszi utcatakarítási program Szombathelyen, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.