km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Egész éjszaka dolgoztak a Rábánál, Körmendnél ma rekordközeli tetőzés várható

Egész éjszaka dolgoztak a Rábánál, Körmendnél ma rekordközeli tetőzés várható

A vízügy csaknem 400 szakemberét mozgósította Rába-menti védekezéshez az ország egész területéről. Körmendnél az esti órákban a valaha mért legmagasabb vízállás (LNV) szintje körül várható a vízszint. Amennyiben a települések a helyi védekezésekhez műszaki segítséget kérnek, a vízügy minden esetben biztosítja azt, olvasható az Országos Vízügyi Igazgatóság közleményében.

 

Mint írják, már szombaton este és éjjel több helyen, így a Rába vízgyűjtőjén is rendkívül heves zivatarrendszer haladt végig, melyből rövid idő alatt rendkívüli mennyiségű csapadék zúdult le. Ezen belül is a Strém és a Pinka vízgyűjtőjét érte a legextrémebb terhelés: 6 óra alatt csaknem egy havi esőmennyiséget kapott. A legfrissebb előrejelzés alapján a mai napon területi átlagban további 10-20 milliméter várható. Lényeges, hogy a zivatarok kialakulásának esélye ugyan látható előre, de pontos helyük, valamint az ezekből hulló csapadék pontos mennyisége és kiterjedése előre nem meghatározható. A felhőszakadásokkal hirtelen érkező eső nem tud beszivárogni a már átnevesedett talajba, a kisebb patakokon pedig komoly vízszintemelkedéseket okoz: a Pinkán Felsőcsatárnál hajnalban 508 cm-en meg is dőlt az eddig mért legmagasabb vízállás. 


A következő napokban számottevő csapadék várható elsősorban az osztrák területeken, illetve a Tisza vízgyűjtőjén is.  Az ország területén jelenleg 912,4 km hosszan van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből 10,42 km-en a legmagasabb, vagyis III. fokú.


A Rába Szentgotthárdnál vasárnap 19.30-kor tetőzött, III. fokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó vízszinttel, 422 cm-en. Körmendnél intenzíven árad a folyó, ma reggel már meghaladta a III. fok szintjét, a tetőzés az esti órákban várható, a valaha mért legmagasabb vízállás (LNV, 2009-ben) szintjét megközelítően. A mai napon várható további eső miatt lassabb lesz az apadás Az előrejelzések szerinti csapadék-utánpótlás várhatóan nem indít újabb árhullámokat, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a lokálisan hirtelen kialakuló zivatarok miatt a helyzet gyorsan változhat, hívták fel a figyelmet. 


A védvonal kiépítetlen szakaszain, ahol a várható tetőzéshez képest nem elég magas a töltés, kollégáik egész éjjel dolgoztak a megfelelő szint kiépítését. Láng István, az OVF főigazgatója, egyben az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője a helyszínen is megbizonyosodhatott arról, hogy munkatársaik maximális erőfeszítéssel és fegyelmezettséggel dolgoznak a nap 24 órájában.


A védekezési munkálatokhoz eddig a miskolci, pécsi, székesfehérvári, budapesti központú igazgatóságoktól érkezett segítség, de az érintett területekre jönnek még a szolnoki, a nyíregyházi, a debreceni és a gyulai kollégák is. Az ország egész területéről összesen csaknem 400 vízügyes szakembert mozgósítottunk, akik a társszervek és a lakosság bevonásával eddig már mintegy 120 ezer homokzsákot készítettek elő a közel 2,5 km hosszú nyúlgát kiépítéséhez.


A védvonal kiépítésében nagyon sokan segítettek a helyiek, környékbeliek és megyei lakosok közül is, az igazgatóság mindenkinek hálás a munkájáért. 


Amennyiben a települések a helyi védekezéshez műszaki segítséget kérnek, a vízügy minden esetben biztosítja azt, ahogy ma délelőtt ez a Vas vármegyében lévő Pornóapátiban is megtörtént.

 

Fotó: OVF 

kapcsolódó cikkek
Jelentős árvízre készülnek Körmendnél (képgaléria)
Jelentős árvízre készülnek Körmendnél (képgaléria)
Jelentős árvízre készülnek Körmenden, elkezdődött a felkészülés. Körmendre a szentgotthárdi tetőzést követően tudnak előrejelzést készíteni, az eddigi legnagyobb vízállást megközelítő vízszintekre készülnek, olvasható a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatójában.
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
kapcsolódó cikkek
Jelentős árvízre készülnek Körmendnél (képgaléria)
Jelentős árvízre készülnek Körmendnél (képgaléria)
Jelentős árvízre készülnek Körmenden, elkezdődött a felkészülés. Körmendre a szentgotthárdi tetőzést követően tudnak előrejelzést készíteni, az eddigi legnagyobb vízállást megközelítő vízszintekre készülnek, olvasható a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatójában.
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.