km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Szakemberek óvják az egészségünket

Szakemberek óvják az egészségünket

A Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális GESZ Szombathely és Járása EFI szeptember 3-án Egészségnapot szervezett, melyen sokan részt vettek. Voltak szűrések, egészségügyi tanácsadás, frissítő masszázs, egészséges ételek kóstolása, gyerekeknek ugrálóvár, játékok animátorral. 16.30-kor kezdődtek a vásári bábjátékok, bábforgatással, 17.30-kor pedig dr. Lukács Liza szakpszichológus tartott előadást a túlsúly lelki hátteréről.

 

Szákovics-Varga Ildikó egészségfejlesztő, irodavezető elmondta, hogy a Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda uniós forrás révén jött létre 2018 áprilisában, főként azért, hogy térítésmentes programokat kínáljanak a Járás lakosságának. Emellett az egészség népszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektetnek. Már a tavalyi évben is megszervezték szeptember első péntekére az egészségdélutánt, s úgy gondolták, szeretnének ebből hagyományt teremteni. Így az idei évben is erre az időpontra időzítették a programokat.  


– Egészségprevenciós mérésekkel vártuk az érdeklődőket, melyekben egészségügyi szakemberek segítettek – folytatta az irodavezető. – Testösszetételt is mértünk az InBody készülékkel, és a csontsűrűséget is vizsgáltuk. A testi egészség mellett a lelki egyensúly megtalálására is nagy hangsúlyt fektettünk, tanácsadással vártuk az érdeklődőket. Egészséges ételeket is lehetett kóstolni, melyek receptjeit át is nyújtottuk a résztvevőknek. Nagy hangsúlyt fektettünk a dietetikai tanácsadásra is, s kérdőíveket is tölthettek ki az érdeklődők. 


A délután során közel másfél órás előadást tartott dr. Lukács Liza szakpszichológus a túlsúly lelki hátteréről, s szó volt a táplálkozási napló vezetéséről is. Nemcsak a felnőttekre gondoltak ezen a délutánon, hanem a gyerekekre is. Bábszínházzal, ugrálóvárral várták a kicsiket. 


Az iroda programjai nem értek véget, a környékbeli településekre is szerveznek egészségprogramokat, és Szombathely rendezvényein is találkozhatunk szakembereikkel. Tanácsadásra is lehet időpontot kérni hozzájuk, valamint népszerűek ingyenes tornakurzusaik is. Tervezik, hogy hamarosan ismét lesz gyermekelsősegély-tanfolyam, és jógát is indítanak. Mindezekről a honlapjukon és a közösségi oldalukon folyamatosan beszámolnak majd. Felhívták arra a figyelmet, hogy az iroda által kínált programok, szolgáltatások a Szombathely és Járása területén élők számára térítésmentesek, viszont előzetes jelentkezéshez és/vagy regisztrációhoz kötöttek. 

 

bb

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.