km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Duális gépészmérnökképzés: 21 hallgató kezdi meg tanulmányait

Duális gépészmérnökképzés: 21 hallgató kezdi meg tanulmányait

21 hallgató kezdte meg tanulmányait ebben a tanévben az ELTE Savaria Egyetemi Központ gépészmérnöki szakán. A gazdaság igényeihez igazodó képzés folyamatosan fejlődik, már elérhető az angol nyelvű és a mesterképzés, valamint a doktori iskola is. A duális formában tanuló elsőévesek péntek délelőtt ünnepélyesen aláírták szerződéseiket az őket fogadó partnercégekkel.

 

2015-ben indult el a gépészmérnökképzés Szombathelyen, idén már a hetedik évfolyam kezdi meg tanulmányait. A szakon összesen 120-an tanulnak, közülük 70-en duális formában, ami azt jelenti, hogy gyakorlati oktatásuk a partnervállalatoknál történik.


Harangozó Bertalan kormánymegbízott szerint a szombathelyi duális mérnökképzés a közjónak a megtestesülése.


Az ünnepélyes alkalom felszólalói mindannyian a képzés elindítóit, működtetőit, fejlesztőit méltatták, elismerve a megye, a város, az egyetem és a vállalatok együttműködésének eredményességét. Dr. László Győző az elsőéves hallgatókhoz szólva elmondta: jó döntést hoztak, amikor Szombathelyt választották. Az önkormányzat tavaly szerződésben vállalta, hogy évente 130 millió forinttal támogatja a képzést.


"Én azt kívánom önöknek, hogy találják meg számításukat, érezzék jól magukat, használják ki a város adta kulturális és sportolási lehetőségeket" – tette hozzá. 


Horváth Zoltán, az Informatikai Kar dékánja köszöntőjében aláhúzta: az egyetem elkötelezett a gépészmérnökképzés fejlesztése iránt. Büszkék a sikeres angol nyelvű képzésre, és arra, hogy meg tudnak felelni a 4. ipari forradalom támasztotta gazdasági követelményeknek. Idén a gépész szakok közül itt volt a harmadik legmagasabb ponthatár.


Kollár László, az ELTE Savaria Műszaki Intézet igazgatója kifejtette, hogy az elmúlt három évben a duális hallgatók létszáma állandó szinten van. Mostantól akár az angol nyelvű képzésben részt vevő nemzetközi hallgatókat is be lehet vonni majd a duális képzésbe.


A nagyvállalatok képviseletében Takács Balázs arról beszélt, hogy a szombathelyi Magyarország egyik legszínvonalasabb gyakorlatorientált képzése, ami folyamatosan fejlődik. A TDK célja, hogy minél több külföldi hallgató érkezzen.


"Ebben az évben 2 hallgató kezdi meg duális oktatását cégünk támogatásával a gépészmérnökképzés kereteiben. Ők arra számíthatnak, hogy a három és fél év letelte után olyan elméleti és gyakorlati tudás birtokába kerülnek, amellyel, én azt mondom, bárhol Magyarországon, bármilyen nagyvállalatnál, de a világban is el tudnak helyezkedni, és megállják a helyüket" – fűzte hozzá Takács Balázs.


Átadták az ELTE Informatikai Kar Kiváló Hallgatója címeket, és az Országos Tanulmányi Diákköri Konferencia díjait, majd az elsőéves hallgatók aláírták szerződéseiket a vállalatok képviselőivel: a TDK mellett a BPW, a Schaeffler és az Uniriv fogad hallgatókat.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.