km/óra
  2024.02.28., szerda  •  Ákos, Bátor napja
Duális gépészmérnökképzés: 21 hallgató kezdi meg tanulmányait

Duális gépészmérnökképzés: 21 hallgató kezdi meg tanulmányait

21 hallgató kezdte meg tanulmányait ebben a tanévben az ELTE Savaria Egyetemi Központ gépészmérnöki szakán. A gazdaság igényeihez igazodó képzés folyamatosan fejlődik, már elérhető az angol nyelvű és a mesterképzés, valamint a doktori iskola is. A duális formában tanuló elsőévesek péntek délelőtt ünnepélyesen aláírták szerződéseiket az őket fogadó partnercégekkel.

 

2015-ben indult el a gépészmérnökképzés Szombathelyen, idén már a hetedik évfolyam kezdi meg tanulmányait. A szakon összesen 120-an tanulnak, közülük 70-en duális formában, ami azt jelenti, hogy gyakorlati oktatásuk a partnervállalatoknál történik.


Harangozó Bertalan kormánymegbízott szerint a szombathelyi duális mérnökképzés a közjónak a megtestesülése.


Az ünnepélyes alkalom felszólalói mindannyian a képzés elindítóit, működtetőit, fejlesztőit méltatták, elismerve a megye, a város, az egyetem és a vállalatok együttműködésének eredményességét. Dr. László Győző az elsőéves hallgatókhoz szólva elmondta: jó döntést hoztak, amikor Szombathelyt választották. Az önkormányzat tavaly szerződésben vállalta, hogy évente 130 millió forinttal támogatja a képzést.


"Én azt kívánom önöknek, hogy találják meg számításukat, érezzék jól magukat, használják ki a város adta kulturális és sportolási lehetőségeket" – tette hozzá. 


Horváth Zoltán, az Informatikai Kar dékánja köszöntőjében aláhúzta: az egyetem elkötelezett a gépészmérnökképzés fejlesztése iránt. Büszkék a sikeres angol nyelvű képzésre, és arra, hogy meg tudnak felelni a 4. ipari forradalom támasztotta gazdasági követelményeknek. Idén a gépész szakok közül itt volt a harmadik legmagasabb ponthatár.


Kollár László, az ELTE Savaria Műszaki Intézet igazgatója kifejtette, hogy az elmúlt három évben a duális hallgatók létszáma állandó szinten van. Mostantól akár az angol nyelvű képzésben részt vevő nemzetközi hallgatókat is be lehet vonni majd a duális képzésbe.


A nagyvállalatok képviseletében Takács Balázs arról beszélt, hogy a szombathelyi Magyarország egyik legszínvonalasabb gyakorlatorientált képzése, ami folyamatosan fejlődik. A TDK célja, hogy minél több külföldi hallgató érkezzen.


"Ebben az évben 2 hallgató kezdi meg duális oktatását cégünk támogatásával a gépészmérnökképzés kereteiben. Ők arra számíthatnak, hogy a három és fél év letelte után olyan elméleti és gyakorlati tudás birtokába kerülnek, amellyel, én azt mondom, bárhol Magyarországon, bármilyen nagyvállalatnál, de a világban is el tudnak helyezkedni, és megállják a helyüket" – fűzte hozzá Takács Balázs.


Átadták az ELTE Informatikai Kar Kiváló Hallgatója címeket, és az Országos Tanulmányi Diákköri Konferencia díjait, majd az elsőéves hallgatók aláírták szerződéseiket a vállalatok képviselőivel: a TDK mellett a BPW, a Schaeffler és az Uniriv fogad hallgatókat.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Időseknek és fogyatékkal élőknek segít 10 ezer forinttal az önkormányzat
Valamennyi nyugdíjasnak és valamennyi egészségkárosodás okán ellátásban részesülőnek tízezer forintos segítséget nyújt idén az önkormányzat Szombathelyen. Erről is tárgyalnak a képviselők a közgyűlésen.
Csató Kata: A bábművészet sokkal több, mint illúzióteremtés
Csató Kata bábművész, bábrendező júliustól tölti be a Mesebolt Bábszínház igazgatói posztját. Szombathelyi terveiről, céljairól beszélgettünk.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
Megalkotják a város idei költségvetését, várhatóan elfogadják a 16 éven aluli szombathelyiek ingyenes utazásáról szóló javaslatot, továbbá döntenek a nyugdíjasok és egészségkárosodás miatt juttatásra jogosultak egyszeri, tízezer forintos támogatásáról. A februári közgyűlésen 11 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők. A csütörtökön 9 órakor kezdődő testületi ülést élőben követhetik honlapunkon frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Gőzerővel épül a Barátság utcai parkoló
Ha minden jól alakul, március 20. környékére el is készül.
Előzésben lévő WV perdített sorompónak egy kanyarodó Mercedest Szombathely határában
Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a 86-os főúton, Szombathely határában, a BPW kamion alkatrészeket árusító boltja előtt - írja a 112press.