km/óra
  2023.02.07., kedd  •  Tódor, Rómeó napja
Duális gépészmérnökképzés: 21 hallgató kezdi meg tanulmányait

Duális gépészmérnökképzés: 21 hallgató kezdi meg tanulmányait

21 hallgató kezdte meg tanulmányait ebben a tanévben az ELTE Savaria Egyetemi Központ gépészmérnöki szakán. A gazdaság igényeihez igazodó képzés folyamatosan fejlődik, már elérhető az angol nyelvű és a mesterképzés, valamint a doktori iskola is. A duális formában tanuló elsőévesek péntek délelőtt ünnepélyesen aláírták szerződéseiket az őket fogadó partnercégekkel.

 

2015-ben indult el a gépészmérnökképzés Szombathelyen, idén már a hetedik évfolyam kezdi meg tanulmányait. A szakon összesen 120-an tanulnak, közülük 70-en duális formában, ami azt jelenti, hogy gyakorlati oktatásuk a partnervállalatoknál történik.


Harangozó Bertalan kormánymegbízott szerint a szombathelyi duális mérnökképzés a közjónak a megtestesülése.


Az ünnepélyes alkalom felszólalói mindannyian a képzés elindítóit, működtetőit, fejlesztőit méltatták, elismerve a megye, a város, az egyetem és a vállalatok együttműködésének eredményességét. Dr. László Győző az elsőéves hallgatókhoz szólva elmondta: jó döntést hoztak, amikor Szombathelyt választották. Az önkormányzat tavaly szerződésben vállalta, hogy évente 130 millió forinttal támogatja a képzést.


"Én azt kívánom önöknek, hogy találják meg számításukat, érezzék jól magukat, használják ki a város adta kulturális és sportolási lehetőségeket" – tette hozzá. 


Horváth Zoltán, az Informatikai Kar dékánja köszöntőjében aláhúzta: az egyetem elkötelezett a gépészmérnökképzés fejlesztése iránt. Büszkék a sikeres angol nyelvű képzésre, és arra, hogy meg tudnak felelni a 4. ipari forradalom támasztotta gazdasági követelményeknek. Idén a gépész szakok közül itt volt a harmadik legmagasabb ponthatár.


Kollár László, az ELTE Savaria Műszaki Intézet igazgatója kifejtette, hogy az elmúlt három évben a duális hallgatók létszáma állandó szinten van. Mostantól akár az angol nyelvű képzésben részt vevő nemzetközi hallgatókat is be lehet vonni majd a duális képzésbe.


A nagyvállalatok képviseletében Takács Balázs arról beszélt, hogy a szombathelyi Magyarország egyik legszínvonalasabb gyakorlatorientált képzése, ami folyamatosan fejlődik. A TDK célja, hogy minél több külföldi hallgató érkezzen.


"Ebben az évben 2 hallgató kezdi meg duális oktatását cégünk támogatásával a gépészmérnökképzés kereteiben. Ők arra számíthatnak, hogy a három és fél év letelte után olyan elméleti és gyakorlati tudás birtokába kerülnek, amellyel, én azt mondom, bárhol Magyarországon, bármilyen nagyvállalatnál, de a világban is el tudnak helyezkedni, és megállják a helyüket" – fűzte hozzá Takács Balázs.


Átadták az ELTE Informatikai Kar Kiváló Hallgatója címeket, és az Országos Tanulmányi Diákköri Konferencia díjait, majd az elsőéves hallgatók aláírták szerződéseiket a vállalatok képviselőivel: a TDK mellett a BPW, a Schaeffler és az Uniriv fogad hallgatókat.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában
Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
legfrissebbek
Futsal: már az első félidőben eldöntötte a DEAC elleni mérkőzést a Haladás
A zöld-fehér alakulat ugyan a 2. percben hátrányba került, erre azonban még a szünet előtt 5 góllal tudott válaszolni, s végül 6-2-es győzelemmel térhet haza.
Kiss Norbert: négy EB-cím után is új célok, tervek viszik előre
2014, 2015, valamint 2021 után a tavalyi esztendőben is megnyerte a kamion Európa-bajnokságot, amivel már négyszeres győztesnek mondhatja magát, a szakági örökrangsorban pedig csupán a német Jochen Hahn előzi meg. A szombathelyi Kiss Norberttel az előző idény legfontosabb momentumairól, az idei várakozásokról, de a kamionsport jövőjéről is beszélgettünk.
A Savaria InterCity mozdonyának áramszedője letört, nem közlekednek a vonatok Budaörs és Kelenföld
A Szombathelyről a Keleti pályaudvarra tartó Savaria InterCity mozdonyának áramszedője Budaörsnél letört, a felsővezeték is megrongálódott. Az állomásra ekkor érkező, a Keleti pályaudvarról Salzburgba 17:40-kor induló railjet mozdonyának szélvédője betörött. Mindkét vonat Budaörsnél vesztegel, olvasható a MÁV Facebook-oldalán.
Disznóvágáshoz használt eszközöket lopott el Vasegerszegről
A legjobbak között a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum
Megjelent az IKK 2023-as technikumi rangsora, melyen előkelő, harmadik helyen végzett a Vas Megyei SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum. Több vasi iskola is fent van a 100-as listán.