km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Dr. Györke Eszter: „Szeretettel, odafigyeléssel fordulok a betegeim felé”

Dr. Györke Eszter: „Szeretettel, odafigyeléssel fordulok a betegeim felé”

Vérképzési és daganatos betegségben szenvedő gyerekeket gyógyít mindennap, ami az orvoslás egy különösen nehéz, lelkileg is megterhelő szakterülete, miközben maga is kétgyermekes édesanya. Ha épp nem a kórházi ambulancián vagy az osztályon dolgozik, családjának és a hobbijának él: szenvedélyes néptáncos. Dr. Györke Eszterrel, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gyermek-onkohaematológusával beszélgettünk, aki toronymagasan megnyerte az Év Vasi Embere 2022 közönségszavazását.

 

– Hogyan lett orvos?


– Gyerekkorom egy részét a felnőtt haematológián töltöttem, mert a nagymamám István Lajos professzor betege volt. Ez idő alatt fogalmazódott meg bennem, hogy az orvosi pálya és a haematológia lesz a hivatásom. A gyerekek iránti szeretetem vitt aztán a gyermek-haematológia felé.


– Milyen betegségekkel fordulnak önhöz a kis páciensek és családjaik?


– Jó és rosszindulatú haemato-onkológiai betegségekkel foglalkozom: véralvadászavarban, vérlemezke-betegségben, vérszegénységben szenvedőket, leukémiás és daganatos betegeket kezelünk. Összedolgozunk a budapesti és a pécsi központtal, ott kapják a kemoterápiás kezeléseket a gyerekek, a kontrollokat, akut ellátást pedig Szombathelyen végezzük. Reggelente a gyermekosztályon kezdek, kollégáimmal megbeszéljük a bent fekvő betegek aznapi kivizsgálását, kezelését, majd lejövök a rendelésre, délután pedig újra visszamegyek az osztályra vizitelni, referálni. Bár nem vagyok immunológus, dr. Masát Péter főorvostól megörököltem az immunológiai szakambulanciát is. Megszűröm a gyerekeket, és akinek összetettebb kivizsgálás kell, Budapestre küldöm tovább.


– Mennyire szoros a kapcsolat a betegekkel?


– A kezelések hosszú időt vesznek igénybe, az utánkövetés pedig egész életükben tart, ezért nagyon közel kerülnek hozzánk. Alaposan megismerjük a családokat, és ahol csak tudjuk, segítjük őket. Csapatban dolgozunk: pedagógus, dietetikus, pszichológus, gyógytornász és szociális munkás is van a gyerekek mellett. Megmarad a hosszú távú kapcsolat a gyógyult betegeink családjával, de azokéval is, akiket nem tudunk megmenteni.


– Nőként, anyaként hogyan képes feldolgozni, kezelni ezt a sok megrendítő történetet?


– Sosem tudom levetkőzni anyai mivoltomat. A gyerekek ellátása során és a nehéz diagnózisok közlésekor is orvosként, anyaként veszek részt a beszélgetésekben. Próbálunk minél nagyobb szeretettel, odafigyeléssel és megértéssel fordulni a családok felé.


– 2014 óta elnöke az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Alapítványnak. Mik a legfőbb céljaik?


– Amikor dr. Masát Péter 2008-ban létrehozta az alapítványt, eredetileg karácsonyi csomagok kiosztása volt a cél, hogy a családoknak legyen valódi ünnepük. Azóta kibővült a tevékenységünk. Minden évben  nyári tábort szervezünk a krónikus betegeinknek Rábahídvégen az Amigos a Gyerekekért Egyesület közreműködésével. Meseterápiát tartunk, kirándulunk, a gyerekek sok-sok élményt gyűjtenek, mi pedig feltöltődünk köztük, élvezzük, hogy nem szúrunk, nem bökünk, nem közlünk semmi rosszat, csak örülünk egymásnak. Az alapítvány anyagilag is segíti a rászoruló családokat.


– Egy csepp remény tengernyi infúzióban címmel tavaly könyvet jelentetett meg az alapítvány. Miről szól a kötet?


– Egyik gyógyult leukémiás betegünk, Iványi Kinga naplót írt a betegsége alatt. Elhozta a táborunkba, bemutatta, és mindenkire nagy hatást gyakorolt. Megfogalmazódott az ötlet, hogy milyen jó lenne segítő könyvként kiadni. Két évig dolgoztunk rajta, ami nagy élmény volt, ugyanakkor nehéz is, hiszen szembesültünk vele, mi minden jár a betegeink fejében. Orvosként és anyaként is megérintett. Csodálatra méltó, ha valaki tud írni és beszélni a betegségéről, ez azt jelenti, hogy a lelke meggyógyult. Hamarosan újranyomtatjuk, és a következő két évben az újonnan diagnosztizált gyerekek családjai ingyenesen hozzájuthatnak országszerte.


– Hogyan pihen?


– Hobbim a néptánc, ami a szüleim révén családi örökségem. Férjemmel (Molnár Péter néptáncpedagógus – a szerk.) a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttesben együtt vagyunk művészeti vezetők. Itt nagyon jó közegre, barátokra találtunk, igazi kikapcsolódás számunkra a tánc. Őrizzük, tiszteljük, megéljük a hagyományainkat, és ez nem árt, ha az orvostudományban is jelen van. Nagyon hasznos volt megtanulni, átvenni a „régi öregek”, dr. Masát Péter, dr. Oroszlán György és dr. Andits Miklós tapasztalatait amellett, hogy a tudomány szárnyaló fejlődése is rendelkezésünkre áll.


– Hogyan fogadta az Év Vasi Embere közönségdíját?


– Először el sem hittem, hogy jelöltek, mert fiatalnak éreztem magam hozzá. Megfogalmazódott bennem, hogy vajon megérdemlem-e. Nem gondoltam, hogy ennyi szavazatot (1126 lájk érkezett – a szerk.) és kedves üzenetet, hozzászólást kapok. Megmozdult a teljes betegkör, a család, a barátok és a táncos közösségeink is. Az egész Kárpát-medencéből jöttek voksok, a legtávolabbi szavazat Angliából érkezett. Óriási megtiszteltetés, és nagyon jólesik a lelkemnek. Köszönöm mindenkinek!

 

Krizsán Zsuzsanna

Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Gothard csillagok: a versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmazták
Megyei és országos tanulmányi versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmaztak idén is a Gothard Jenő Általános Iskolában. A büszke szülők és tanárok megtöltötték a Savaria mozi nagytermét a “Gothard Csillagok” gálán, ahol az iskola minden hatodik diákját emléklappal köszöntötték.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Baleset történt a 87-es főúton
A szombathelyi tűzoltók végzik a műszaki mentést, írják a vasi katasztrófavédők.
Isten éltesse, Rost Andrea!
Ma 62 esztendős. 1962. június 15-én, Budapesten született Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia nagykövete. Nemzetközi pályáját Riccardo Muti indította el, aki 1994-ben meghívta a milánói Scalába, írja a Paprikablog Facebook-oldala.
Foci Eb 2024: Szijjártó Péter: minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet lesz Kölnben a magyar válogatott meccse idején
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet rendelt el a németországi Európa-bajnokságon részt vevő magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésének helyet adó Kölnben.