km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Designban a jövő - a siker titka

Designban a jövő - a siker titka

Designban a jövő címmel zajlott előadássorozat a Pannon Gazdasági Hálózat szervezésében. A vállalkozások sikerének titkairól, lépéseiről és a buktatókról is tájékoztatták a szakemberek az AGORA Sportház nagytermében az érdeklődőket.

 

A gyártás, az oktatás, a jogvédelem és a művészet területéről érkeztek szakemberek, akik bemutatták a design szerepét a termelésben a Budapest Design Weekhez kapcsolódóan. Szombathely első alkalommal csatlakozott ehhez az országos programhoz, a Szombathely2030 keretében.


Dr. Nemény András polgármester kiemelte, meghirdették a Holnap Városát, ami már önmagában egy egyedi, különleges dolog, és ami különleges, és egyedi, az valahol a designnak az alapja, úgyhogy így kapcsolódik össze a 2030 programuk és ez a mostani design hét.


Különleges dolgokat kell letenni az asztalra - ez a városvezetés véleménye arról, hogyan fejlődjön a megyeszékhely. Az északi területen létrejövő design központtal kapcsolatban Bokányi Adrienn tanácsnok az egészségügyi teszthálózatot - köztük az intelligens idősotthont - említette kiemelt helyen. 


A jogvédelem is fontos témakör: a dizájn levédésének lépéseiről, buktatóiról is hallhattak az érdeklődők, valamint arról, hogy a design és a termékfejlesztés hogyan jelenik meg a mindennapokban.


Barta Balázs, a Pannon Gazdasági Hálózat ügyvezető igazgatója elmondta, amikor ő gyárt valamit, vagy van egy termékötlete, akkor kulcskérdés, hogyan tudja ezt a fogyasztóknak eladni. Minél egyedibb, annál magasabb áron lehet értékesíteni, és annál nagyobb a profitja. A rendezvénnyel azt szeretnék megmutatni, milyen módon tudják segíteni ezt az értéknövekedést.


Az országban mintegy kétszáz esemény zajlik egy időben a Budapest Design Week keretében.  Három egyetem és két nagyvállalat is csatlakozott a rendezvényhez. Az ELTE Savaria Egyetemi Központ Vizuális Művészeti Tanszékének oktatói a bolhapiacról, az újrahasznosításról, és az “abject art-ról,” vagyis a rút esztétikájáról mutattak érdekességeket a több tucatnyi érdeklődőnek.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.
Fejtetőn állt meg egy Mazda pick-up a 84-esen Rábapatynál
A kocsi szombat hajnalban a 84-es főúton Rábapaty határában egy jobbra ívelő kanyarban egyenesen haladt tovább, a menetirány szerinti bal oldalon letért az útról, majd az árkon áthajtva villanyoszlopnak ütközött és felborult. A Mazdában ketten utaztak, a sofőr és az utas is megsérült.
Plakátügy: új eljárás jön az Alkotmánybíróság döntése nyomán
Az úgynevezett plakátügyben a Kúria korábban megállapította: nem végzett választási tevékenységet az AGORA-Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint két másik önkormányzati cég, a SZOVA NZrt. és a Vásárcsarnok sem a városi identitáskampányhoz kapcsolódó hirdetési plakátok kihelyezésével. A Fidesz-KDNP a döntés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az Alkotmánybíróság (AB) megalapozottnak talált, és a Kúria végzését megsemmisítette. A folytatásban ismét a Kúria elé kerül az ügy, a testületnek újra kell tárgyalnia a felülvizsgálati kérelmet.