km/óra
  2022.01.27., csütörtök  •  Angelika napja
Designban a jövő - a siker titka

Designban a jövő - a siker titka

Designban a jövő címmel zajlott előadássorozat a Pannon Gazdasági Hálózat szervezésében. A vállalkozások sikerének titkairól, lépéseiről és a buktatókról is tájékoztatták a szakemberek az AGORA Sportház nagytermében az érdeklődőket.

 

A gyártás, az oktatás, a jogvédelem és a művészet területéről érkeztek szakemberek, akik bemutatták a design szerepét a termelésben a Budapest Design Weekhez kapcsolódóan. Szombathely első alkalommal csatlakozott ehhez az országos programhoz, a Szombathely2030 keretében.


Dr. Nemény András polgármester kiemelte, meghirdették a Holnap Városát, ami már önmagában egy egyedi, különleges dolog, és ami különleges, és egyedi, az valahol a designnak az alapja, úgyhogy így kapcsolódik össze a 2030 programuk és ez a mostani design hét.


Különleges dolgokat kell letenni az asztalra - ez a városvezetés véleménye arról, hogyan fejlődjön a megyeszékhely. Az északi területen létrejövő design központtal kapcsolatban Bokányi Adrienn tanácsnok az egészségügyi teszthálózatot - köztük az intelligens idősotthont - említette kiemelt helyen. 


A jogvédelem is fontos témakör: a dizájn levédésének lépéseiről, buktatóiról is hallhattak az érdeklődők, valamint arról, hogy a design és a termékfejlesztés hogyan jelenik meg a mindennapokban.


Barta Balázs, a Pannon Gazdasági Hálózat ügyvezető igazgatója elmondta, amikor ő gyárt valamit, vagy van egy termékötlete, akkor kulcskérdés, hogyan tudja ezt a fogyasztóknak eladni. Minél egyedibb, annál magasabb áron lehet értékesíteni, és annál nagyobb a profitja. A rendezvénnyel azt szeretnék megmutatni, milyen módon tudják segíteni ezt az értéknövekedést.


Az országban mintegy kétszáz esemény zajlik egy időben a Budapest Design Week keretében.  Három egyetem és két nagyvállalat is csatlakozott a rendezvényhez. Az ELTE Savaria Egyetemi Központ Vizuális Művészeti Tanszékének oktatói a bolhapiacról, az újrahasznosításról, és az “abject art-ról,” vagyis a rút esztétikájáról mutattak érdekességeket a több tucatnyi érdeklődőnek.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
Gyász: elhunyt Csollány Szilveszter
Ötvenegy esztendős korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
Közterület-felügyelet: érzik a polgárok bizalmát
Ágoston Sándor 2020. szeptember elsejétől látja el a Közterület-felügyelet irodavezetői feladatait. A december végi közgyűlésen számolt be a felügyelet azóta végzett munkájáról. Most lapunknak is elmondta a legfontosabb változásokat és legnagyobb eredményeket.
legfrissebbek
A magyar természetfotó nagydíja néven új elismerést alapít a Varázslatos Magyarország 
A díjazottak és a pályázati kategóriák dobogósainak képei a VM évente megjelenő természetfotó-albumában és az ország több prominens kiállítóhelyén megrendezendő kiállításán is előkelő helyet kapnak - áll az összegzésben. 
Online fogadóóra: koronavírus, buszközlekedés és beruházások
Dr. Nemény András polgármester a szombathelyi önkormányzat hivatalos oldalán online fogadóórát tartott szerda este. Szóba került az új buszközlekedés, a koronavírus és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő fejlesztési beruházásokat érintő felvetése is.
Otthon Centrum: a vidéki albérletpiacon nagyobb mértékben emelkedtek az árak a fővárosinál
A nagyobb vidéki városokban több mint 6 százalékkal emelkedtek az albérletárak.
A földimalac, aki semmiben sem volt biztos
A földimalac, aki semmiben sem volt biztos címmel tart a Mesebolt Bábszínház és a zalaegerszegi Griff Bábszínház közös bemutatót vasárnap. Az óvodásoknak szóló történetet a 2017-es ősbemutató után 3 fiatal színésszel frissítették fel idén.
Von der Leyen a holokauszt-emléknapról: Európában ismét erősödik az antiszemitizmus
Az uniós végrehajtó testület elnöke úgy vélte: a koronavírus-világjárvány kezdete óta az antiszemita összeesküvés-elméletek és a dezinformáció rohamos terjedésnek indult.