km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Derkovits: a fiataloktól az idősekig

Derkovits: a fiataloktól az idősekig

A Fogadóóra soron következő részében az 5. számú választókörzet képviselőjével, dr. Czeglédy Csabával, a Szociális és Lakás Bizottság elnökével beszélgettünk – stílusosan – épp egy fogadóórája után a képviselői munkájáról, a Derkovits-lakótelep ezen részének fejlesztéseiről és kitörési lehetőségeiről.

 

– A képviselő-testület jelenlegi tagjai közül Ön foglal helyet legrégebb óta a szombathelyi közgyűlésben. Egyből derkovitsi képviselő lett, vagy ez utána jött?


– 1998-ban, 22 évesen megkaptam a lehetőséget, hogy képviselőjelölt lehessek, és éltem is a lehetőséggel. A derkovitsi választókörzetben két nagyszerű ellenfelet előztem meg, akikkel egyébként a mai napig jó személyes kapcsolatot ápolok. Az akkori győzelmem három dolognak volt köszönhető: a Czeglédy nevet nagyapám, édesapám, nagybátyám révén nagyon sokan ismerték, szüleim a Latexban dolgoztak, illetve közel ezer lakásba kopogtam be.


– Milyen kötődés vagy elhatározás vezette, hogy a Derkovits-lakótelep ezen részén induljon?


– Itt élek, ez az otthonom, minden ide köt. Tényleg igaz rám, hogy szinte minden követ ismerek a körzetben. Az pedig kifejezetten jó érzés, hogy bármerre járok, látok vagy emlékszem valamire, amit én intéztem el.


– Ön azon kevés képviselők egyike, aki ciklusokon keresztül tudta megnyerni a körzet választóinak bizalmát. Amellett, hogy elárulná ennek a titkát, tud arról is, hogy esetleg generációs sokszínűség is jellemzi a szavazóbázisát?


– A munka és az állandó jelenlét a titka. Valamint az, hogy megbíznak bennem az emberek, és tudják, hogy szenvedélyem ez a város. 1998-ban sokan azért szavaztak rám, mert „ő a Márti és az Attila fia”, gyerekként emlékeztek rám a telepről vagy a Latex menzájáról, vagy mert a gyermekük iskolatársa, haverja voltam. Most pedig már ott tartok, hogy sok korombeli felnőtté vált gyermeke is rám szavaz. A tavalyi kampány egyik legmeghatóbb jelenete az volt számomra, amikor a Domusnál az egyik kitelepülésünkhöz odajött egy volt osztálytársam, hogy bemutassa a gyermekeit, akik nemrég múltak 18 évesek, és alig várták, hogy végre szavazhassanak rám.


– Nagyon sokrétű munkát végez a közgyűlésben. Hogyan áll össze a munkarendje?


– A képviselői munkám három fő részből áll: egyrészről városrészgondnoki feladataim vannak, másrészről az itt élők ügyes-bajos, de annál fontosabb dolgaival foglalkozom, harmadrészt lobbizom azért, hogy legyen pénz a körzet fejlesztéseire. A gondnoki teendőim abból állnak, hogy vagy magam észlelem, vagy szólnak nekem, hogy már megint kátyú alakult ki, vissza kellene nyesni egy fát, bokrot, ki kell takarítani a vízelvezetőt, szükséges egy pad, javítani kell a játszótér kerítését, és így tovább. A futásaimat úgy alakítom, hogy „végigjárjam” hetente legalább egyszer a körzetemet. Az egyes ügyek főleg a szociális területet érintik, de elég sokszor segítek az embereknek hivatalos ügyek intézésében, vagy eljárok társasházi gondok esetén. Van, amikor az engem felkeresőnek csak arra van szüksége, hogy valaki meghallgassa. Elérhető vagyok folyamatosan, a telefonszámom 1996 óta ugyanaz.


– Számos sikert tudhat magáénak az 5. számú választókörzet is. Mik voltak az elmúlt lassan 4 év legfontosabb fejlesztései a Derkovitson?


– Az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Bánatos vagyok, mert még sehol nem áll a Domus felújítása, ami országgyűlési képviselőjelöltként az egyik legfontosabb itteni tervem volt, valamint rossz érzés számomra, hogy az eltervezett parkolóhely-létesítésekből pénz hiányában még nem lett semmi. Ami viszont a mérleg másik serpenyőjében van, hogy több járdaszakaszt sikerült felújítani, sőt, a Bem József utca egy részét is, valamint egy kisebb játszóteret is létesítettünk. Az is kisebb siker volt, hogy a választókörzet jó része a régi gázvezetékek cseréje miatt fel volt túrva, felbontottak számos járdát, azonban teljeskörűen, jó minőségben helyre lett minden állítva. Erre nagyon odafigyeltem.


– Milyen további tervei vannak a jövőre nézve a Derkovitson?


– A három legfontosabb feladatom egyike, hogy teljeskörűen felújításra kerüljenek a városrészen az utak és a járdák. A Derkovits városunk legrégebbi lakótelepe, éppen itt az ideje, hogy megújuljon. A Domus és környéke rendbetétele sem várhat tovább, harmadrészt pedig az elmaradt parkolóhelyeket meg kell építeni. Minden erőmmel azon leszek, hogy ezek megvalósuljanak, bár a fő tervemhez vagy állami vagy uniós forrásra lesz szükség. Horváth Somán, Kopcsándi Józsefen, dr. László Győzőn és rajtam nem fog múlni.

 

Én az a képviselő vagyok, aki… a Derkovitson született, itt nőtt fel, és most is itt él. Az életem részévé vált a városrész és a város polgárainak képviselete.

 

Dr. Czeglédy Csaba hobbija: a munka és a futás. Örömet jelent számomra, hogy dolgozhatok, még ha sokszor mázsás teher is nyomja a vállamat, főleg a szociális ügyek miatt. A stresszt pedig jól levezetem azzal, hogy egyre hosszabb távokat futok. Most éppen arra készülök, hogy március végén négy nap alatt körbefussam a Balatont.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője
A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
Futsal: nyolcgólos Haladás-döntetlen Nyíregyházán
A hazaiak a 36. percben még két találattal vezettek, ekkor azonban jött Vas Ádám, aki kétszer is beköszönt és kialakította a 4-4-es végeredményt.