km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Decemberi közgyűlés: vaddisznók, trafibox és Haladás

Decemberi közgyűlés: vaddisznók, trafibox és Haladás

Az esztendő utolsó közgyűlését tartják ma. A témák között szerepel az új településrendezési eszközök elfogadása, a közterület-felügyelet munkájáról és a háziorvosi életpályamodellről szóló beszámoló is. Meghívót kaptak a Haladás vezetői, hogy megvitassák a klub válságos helyzetét. A 9 órakor kezdődő közgyűlést élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.

Elsőként dr. Nemény András polgármester köszöntötte a képviselőket. Ágh Ernő (Fidesz) később csatlakozik majd a testülethez, hangzott el. A polgármester elmondta: a Haladással kapcsolatos napirendi pontot a szünet után tárgyalják majd.

A két közgyűlés közötti beszámolóval indult a nap. Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető így kezdte: jó hír, hogy elolvadt a hó, de három napig nehézkesen lehetett közlekedni, a SZOVA nem állt a helyzet magaslatán. A Fő téren az elszáradt faleveleket nem szállították el, rendezetlen az összkép. Ki a felelős? – tette fel a kérdést.
 

A SZOVA erőn felül teljesített

Horváth Soma (Éljen Szombathely!) városüzemeltetésért felelős alpolgármester válaszolt: minden városban problémát okozott a hirtelen jött havazás, példaként Győrt és Székesfehérvárt hozta. Hozzátette: a SZOVA időben elindult a tervek alapján, amelyet a testület megszavazott korábban. Az alpolgármester egyeztetett szakemberekkel, minden szombathelyi utcában jártak a városüzemeltető cég munkatársai. A síkosságmentesítésről is beszélt Horváth Soma, sóztak minden utcában, de ahol gyér a forgalom, ott nem volt hatékony a módszer.

December elején összesen 8 centiméter hó esett, december 5-én elkezdte a SZOVA a munkát, de éjszaka folyamatosan havazott, ezért először a főutakat és a másodrendű útvonalakat sózták, csak másnap tudták elkezdeni a harmadrendű utakat,  jelezte az alpolgármester, végül megköszönte a városüzemeltetési cég alkalmazottjainak a munkát, amit elvégeztek. Horváth Soma kiemelte: többet költenek erre is, mint korábban, például új gépeket is vásároltak.

Dr. Nemény András egyetértett abban, hogy a SZOVA munkatársai erőn felül teljesítettek – ezt meg is köszönte a cég dolgozóinak a minap.
 

Új minisztériumhoz kerülnek az önkormányzatok

Koczka Tibor (Pro Savaria) szerint a lehetőségekhez képest lehetett közlekedni a hóeséskor is. Aztán egy országgyűlési rendeletről beszélt, amelyet éjszaka fogadott el a parlament: a vízdíj – nem lakossági ügyfeleknek – lényegesen megdrágul. Ez egyfelől jó hír, mert a Vasivíz több bevételhez juthat, másfelől rossz, mert az önkormányzati cégek költségei emelkednek. Ennek a számításairól kért tájékoztatást a politikus.

Arról is szólt, hogy az önkormányzatok új minisztériumhoz kerülnek, reményei szerint pozitív változással jár ez majd. A Muskátli utcai trafibox kihelyezését támogatta a képviselő.

Dr. Nemény András nem kapott hivatalos információt a minisztériumi változásról, de bízik Navracsics Tiborban. A vízdíjjal kapcsolatban tájékoztatást ígért a polgármester.

Dr. László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester a hajléktalanellátásról beszélt, kiemelte, hogy vigyázzunk minden polgártársunkra.


A lakásszövetkezetek sem voltak felkészülve a nagy havazásra

Illés Károly úgy fogalmazott: síkosságmentesítés valóban történt, de hóeltakarítás nem, ez volt a baj. Arról is értesült, hogy amikor havazott, folyamatosan mentek a mentők, azt vélelmezte a politikus, hogy több baleset történhetett azokban a napokban. Arról is volt információja, hogy a SZOVA munkagépei közül nem mindegyik volt bevethető állapotban.

Horváth Gábor (Fidesz) megköszönte Károlyi Ákos jegyzőnek a Muskátli utcai trafibox-szal kapcsolatos egyeztetést, és dr. Horváth Attila alpolgármesternek is, aki hozzárendelte a költségvetési forrást a beruházáshoz. A síkosságmentesítésről is beszélt a politikus: a mellékutcákban a december 2-ai havazás után nem történ meg, balesetveszélyes állapotok voltak, ezt tapasztalta. A SZOVA munkatársainak köszönetet mondott, de véleménye szerint középvezetői szinten lehetett volna jobban is szervezni a munkafolyamatokat. Horváth Gábor szerint noha van előrelépés, de nincs megfelelő kapacitása a cégnek.

Dr. Nemény András azt mondta: a balesetek többnyire a járdákon történhettek, azok tisztítása pedig nem önkormányzati hatáskör. A havazás problémaköre a hasonló városokban ugyanilyen problémát okozott, húzta alá a polgármester.

Horváth Soma is reagált: 16 géppel dolgoztak Szombathelyen –, Székesfehérváron is ennyivel szálltak harcba a hó ellen. Kiemelte: volt elősózás december első napján, december 2-án a legnagyobb sószóró úton volt. A lakásszövetkezetek sem voltak felkészülve a nagy havazásra, ezt is jelezték neki. A SZOVA sokszor rásegít másokra is, de ez így helyes, mondta az alpolgármester. A kormány által elvett gépjárműadóból bizony lehetne még gépeket venni, de ahhoz vissza kellene kapni az elvon összeget.


Hónapok óta nem jelentettek vaddisznót

Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottság elnöke azt jelezte, hogy támogatják a vaddisznók gyérítéssel kapcsolatos rendelettervezetet. Jó hír, hogy hónapok óta nem történt bejelentés ezen a területen.

Dr. Kecskés László (Fidesz) bizottsági elnök az új orvosi ügyeleti rendszerről beszélt. Jól működik, december elseje óta mintegy ezren keresték fel a központi rendelőt. Az éjszakai ügyeletre kevés orvos jelentkezik, ezt a problémát meg kell oldani. A szombathelyi háziorvosi kollégákat arra kérte, hogy vállaljanak legalább egy éjszakai ügyeletet.

Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!) tanácsnok is békülékeny hangnemet kért a közgyűlésre. Megköszönte az ellenzéki képviselők együttműködését az elmúlt négy évben. A hóhelyzetről is beszélt a tanácsnok: ő is megköszönte a SZOVA és a kommunális iroda dolgozóinak a munkáját, valamint Horváth Soma alpolgármesternek is. Ő is kapott jelzéseket síkosságról, de ezek zömében zsákutcák voltak – ide is kijutottak idővel a gépek.


Szóba került a finn Mikulás is

A finn Mikulás érkezéséról is beszélt Bokányi Adrienn – itt megjegyezte, hogy Horváth Gábor ízléstelen módon kommentálta a gyermekek számára roppant fontos eseményt, azaz minden mikulásos poszthoz a hóhelyzetről kommentált képviselőtársa. Az advent szellemiségéhez ez nem volt méltó, húzta alá a tanácsnok.

Dr. Nemény András arról szólt, hogy bizony nem szerencsés a polgármesteri tisztség minősítése, ez sokaknak érzékeny terület. Ő elfogadja a kritikát, de érdemes elegánsabban fogalmazni, vélekedett.


Még mindig havazás és egy kis kátyúzás

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) is a havazásról beszélt: a fizetett parkolóhelyeken is probléma volt, a SZOVA honlapján egy tavalyi intézkedési terv szerepel – ezt frissíteni kell, szögezte le.

Aztán a kátyúzást hozta szóba: jó lett volna, ha előbb indul a program, most nem kedvező az időjárás. Azt hiányolta, hogy a belvárosi felújítások tervezése megakadt, játszótereket, hidakat, utakat és fizető parkolóhelyeket hozott példaként. Nem csak a lakótelepekre kell figyelni, jelezte a képviselő, aki balesetveszélyes belvárosi helyeket sorolt fel, ezeknek a rendbetételét sürgette.

Dr. Nemény András megköszönte a pozitív visszajelzést, az észrevételekkel pedig foglalkoznak majd.

Putz Attila (Éljen Szombathely!) ismét visszatért Hende Csaba országgyűlési képviselő 35 millió forintos választási ígéretére, amely immár másfél éve nem érkezett meg. A szerdai közmeghallgatáson hosszú évek után először nem történt a választókörzetével kapcsolatos lakossági észrevétel. Putz Attila ezt annak tudta be, hogy a választók látják, hogy ő is és a városvezetés is dolgozik a körzettel kapcsolatban.
 

Balkáni állapotok a Hefele Menyhért utcában

Melega Miklós (Fidesz) a belvárosi utak állapotáról beszélt, a Hefele Menyhért utcát említette. Megsüllyedt a burkolat a mélygarázs mellett, itt balkáni állapotok vannak, vélekedett a képviselő. Balesetveszélyes a terület, itt rendet kellene mielőbb tenni, és ez nem jelentene nagy költséget. A felújítást mielőbb el kellene végezni, emelte ki Melega Miklós. A kerékpárutakkal is problémák vannak, az evangélikus templomtól a Fő térig „megrázó élmény” eljutni biciklivel, tette hozzá a politikus.

Dr. Nemény András egyetértett abban, hogy sok problémás szakasz van, miután ezeket évtizedek óta nem újították fel. A problémát komplexen akarják kezelni, mint tették azt a Paragvárin, de az úgy már komolyabb költség lenne.

Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető elmondta: valóban egy korábbi terv szerepel a SZOVA honlapján, de összességében ez van jelenleg is érvényben. Az utolsó közgyűlésen a bizottsági elnök értékelte a 2023-as esztendőt. A bizottságában sikerült együttműködni a képviselőtársaival és a külső szakértőkkel, a hivatallal – példamutató volt a munka. Büszke volt az útfelújítási programra, amit a bizottság készített elő, hozzátéve azt, hogy mindig vannak és lesznek problémás szakaszok.

A saját körzetéről is szólt: a déli városrészben is érezhető az előrelépés, a bölcsődét említette. A hídfelújítást is megemlítette, és megköszönte a kormány és a város támogatását. A többi fejlesztésről is szólt, ezekben mind volt önkormányzati forrás, a körzet lakói nevében mondott köszönetet a helyhatóság vezetésének.

Dr. Nemény András a bölcsődét külön kiemelte, ahol gyermek van, ott van jövő, vélekedett a polgármester.

Horváth Gábor a kátyúzást hozta szóba, majd Kámon-Herény kritikus pontjait sorolta.
 

Penészesedés, algásodás a Micimackó óvodában

Kelemen Krisztián egy problémát vetett fel. A Micimackó óvodáról beszélt: az ott lévő hidroterápiás uszoda nem üzemel, információi szerint költségvetési okok miatt. Itt beteg, sérült gyerekekkel foglalkoznak, éves költsége 2,2 millió forint. Levelet írt a KLIK helyi vezetőjének, Fodor Istvánnak, de egyelőre nem kapott választ.

Penészesedés, algásodás érződik az óvodában, nem hagyhatják, hogy a nem rég felújított óvodában ez megtörténjen, hangsúlyozta Kelemen Krisztián, akit arról is tájékoztattak szombathelyi családok, hogy több intézményben borzalmas állapotok vannak a vizesblokkokban – nincs wc papír. Ne ezen spórolja ki a KLIK az év végi jutalmat – érvelt a politikus.

Dr. Nemény András megköszönte a visszajelzést: határozati javaslatban hivatalosan kérik meg a KLIK-et, hogy nyissák újra a speciális uszodát.

 

Utcafelújítások, csatornafedők, járdák és faültetés

Illés Károly előre jelezte: hozzászólása pozitív lesz. Az útfelújításokat hozta szóba, a garanciális javításokra figyelni kell, mert például a Szőlős utcában rossz az elvégzett munka. A csatornafedők cseréjénél is vannak gondok, vélekedett a frakcióvezető.

Dr. Horváth Attila így reagált: januárban jön vissza a Strabag az említett útra, mert ott valóban nem elfogadható a helyzet.

Németh Ákos (Éljen Szombathely!) tanácsnok egyetértett azzal, hogy a nem megfelelő kivitelezéseket meg kell reklamálni. Aztán ő is évet értékelt, a körzetében végrehajtott fejlesztéseket emelte ki. A Károlyi Róbert utcát nevesítette, de sorolt még járdaszakaszokat is a Szent Flórián körúton. Programokat szerveztek, kiemelte a Jászai Utcai Közösségi Teret.

Sátory Károly (Fidesz) megköszönte, hogy a legutóbbi közgyűlésen tett felvetésére reagált a hivatal. Egyetértett azzal is, hogy a KLIK-et meg kell keresni, hogy az uszoda újra álljon a gyermekek rendelkezésére. Azt is megemlítette, hogy a város akár anyagilag is beszállhatna a költségekbe. Ő is beszélt a hóhelyzetről, a városi intézmények megközelítésére hívta fel a figyelmet: erre jobban kell figyelni a jövőben.

Dr. Nemény András így reagált: igyekeznek kompromisszumra törekedni az óvodával, akár a saját fizetéséből is beszáll a költségekbe. Dr. Kecskés László, mint szombathelyi polgár véleményezte a hóhelyzetet: szerinte kétféle alternatív valósággal lehetett találkozni az elmúlt napokban, ám a nézőpontok alig fedik egymást. Pozitív dolgot is említett: 50 fát ültettek el a Dolgozók útján lévő körforgalomtól kifelé vezető út mellett.

A Kárpáti Kelemen úton sajnos továbbra sincs járda,ez továbbra is balesetveszélyes. Arra kérte a testületet, hogy a jövő évi költségvetésbe ennek a beruházásnak a költségét illesszék be. A politikus végül mindenkinek megköszönte az egész éves együttműködést.

 

Más városokban is volt gond, kellemes ünnepeket

Horváth Soma szerint nincs alternatív valóság, egyszerűen erre van a SZOVA-nak kapacitása. A cég ütemtervét megszavazta mindenki, ennek megfelelően jártak el. Más városokban is volt gond, vélekedett az alpolgármester, majd végül kellemes ünnepeket kívánt a képviselőtársainak.

A vitát lezárta a polgármester, elfogadta testület, hogy a Micimackó óvodában lévő uszoda ügyében hivatalosan is felveszik a kapcsolatot a KLIK-kel.

Dr. Nemény András a Haladással kapcsolatos napirendi pontot ebéd utáni tárgyalásra javasolta. Ezt is elfogadták a képviselők.

 

Emberfeletti munka a közterület-felügyelettől

A 3. napirendi pontot tárgyalták a városatyák: a közterület-felügyelet munkájának az értékelése kerül napirendre. Kelemen Krisztián megköszönte a szervezet munkáját. Több, mint 18 ezer ügyszám volt az elmúlt évben, ami emberfeletti munkát jelent.

Kiemelte a politikus: a közterület-felügyelet 3500 esetben figyelmeztetett, és mindössze 97 alkalommal büntetett. Szó nincs arról, hogy a szervezet csak büntetne, szerinte humánusan működik.

Dr. Nemény András is megköszönte az egész éves munkát.

Horváth Soma azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy több rendezvényen is segíti a város munkáját a cég, példaként az utcatakarítást is említette.

Illés Károly is köszönetet mondott a munkáért, valóban nagyon emelkedik az esetszám. Ennek oka van: a hivatalosan, papíron Szombathelyen élők száma ugyan csökkent, de az itt élők száma nőtt – ez a bűnözési adatokban is érzékelhető.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária szerint is jó az együttműködés, több pozitív példát hozott. Viszont a Fő téri kerékpározás ellen nem olyan hatékony a fellépés, mondta a belvárosi képviselő. A létszámbővítés is téma volt, dr. Takátsné dr. Tenki Mária szerint több emberre lenne szükség. Van-e erre lehetősége a költségvetésnek? – ennek felülvizsgálatát javasolta a politikus.

Dr. Nemény András így vélekedett: a ciklusban történt átszervezés sikeres volt, a korábbi 3 pár helyett 6 pár dolgozik, ez jelentős előrelépés. A beszámolót elfogadta a testület.

 

1000 Fa és Háziorvosi Életpálya Modell

A 4-es napirendi pont az 1000 Fa program kiterjesztését tartalmazta. Horváth Gábor elmondta: örült a kezdeményezésnek, arra volt kíváncsi, hogy milyenek a lakossági visszajelzések. A polgármester megígérte, hogy írásban kap majd választ a képviselő.

Az 5-ös napirendi pont a Háziorvosi Életpálya Modellről szólt. Dr. Kecskés László sikeresnek nevezte a programot, ennek is köszönhető, hogy nincs betöltetlen háziorvosi praxis. 190 millió forintot költött erre a város, ez pozitívum.

A polgármester szerint nagyon fontos projektről van szó, sok városban gondot okoz az orvoshiány. Valóban sokba kerül az önkormányzatnak, de ez megéri, mert ez Szombathely érdeke.

Dr. László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester is elismerően szólt a programról, Szombathely vonzó továbbra is. Megköszönte dr. Kecskés László bizottsági elnöknek is a munkáját. Nincs tartósan betöltetlen praxis, húzta alá az egészségügyért is felelős alpolgármester.

 

Aggályok az új településrendezési terv kapcsán

A 6-os napirendi pont az új településrendezési terv elfogadásáról szólt. Ezzel kapcsolatban dr. Czeglédy Csaba (független) fogalmazta meg aggályait. A törvény szerint minden településnek újat kell elfogadnia december 31-éig. A Helyi Építési Szabályzatot is módosítják.

Horváth Gábor is kritikával véleményezte a javaslatot. Dr. Nemény András elfogadta a véleményeket, majd szavazásra bocsátotta az előterjesztést.

Dr. Czeglédy Csaba szerint az állami főépítész jogpolitikai szempontokat is figyelembe vett az anyag elkészítésekor. A független képviselő szerint módosítani kell az előterjesztést, ha kell, akkor december 31-éig üljön újra össze a testület, vélekedett a politikus.

Dr. Nemény András szerint viszont jobb lenne elfogadni azt. Itt jött egy szakmai vita, dr. Czeglédy Csaba szerint a Szombathelyi Törvényszék kérését ezáltal beépítik a Helyi Építési Szabályzatba, ami aggályos.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária is hozzászólt a témához, aztán Horváth Gábor is. Dr. Czeglédy Csaba módosítója nem kapott többséget. A rendelet viszont végül 18 igennel, 1 nemmel átment.

 

Délután jön a Haladás-ügy

A délutáni program fél 3-kor a Haladással kapcsolatos napirenddel kezdődik.

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak