km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Danka Lajos: megmutatjuk a harmadik utat

Danka Lajos: megmutatjuk a harmadik utat

A rendszerváltást követő években kezdett politizálni a Független Kisgazdapárt színeiben. Volt országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes, bizottsági alelnök, fejlesztési tanács tag, majd a parlamenti évek után Söpte polgármesterévé választották. Később tudatosan húzódott hátra a politikában, most azonban ismét ringbe száll Danka Lajos, a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi polgármesterjelöltjeként.

 

– Az utóbbi időben nem volt a szombathelyi közélet aktív részese. Naprakésznek érzi magát?


– A MÁV területi igazgatójaként kapcsolatot tartottam a mindenkori városvezetéssel, kikérték a tanácsomat vasútfejlesztési, gazdasági, közlekedési kérdésekben. Tagja voltam a HVSE konszolidációját végrehajtó 2006-os elnökségnek. Az egyesületet 70 millió forintos tartozással vettük át, és ugyanennyi tartalékkal adtuk tovább a következő vezetésnek. Elnöke vagyok a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesületnek. A Vitézi Rend Vas vármegyei székkapitányaként részt veszek a szombathelyi rendezvényeken. Figyelemmel kísérem tehát a közéleti-politikai történéseket.


– Igent mondott a Mi Hazánk felkérésére. Miért?


– Az ember egy értékrend szerint él. Az én esetemben ez a mai napig a kisgazdapárt jelmondata: „Isten, haza, család”. Amikor a Mi Hazánk Mozgalom megkeresett, nem volt kérdés, hogy vállalom a polgármester- és képviselő-jelöltséget, hiszen nagyon hasonló az értékrendünk. Tősgyökeres szombathelyi vagyok, a Szent Flórián körút–Rákóczi Ferenc utca sarkán születtem egy villában, és itt is nőttem fel.


– Ismerjük, hogy országosan mit képvisel a mozgalom. És Szombathelyen?


– Itt is a harmadik utat szeretnénk megmutatni az embereknek. Kilencpontos programot fogalmaztunk meg. Szerintünk városfejlesztés nem képzelhető el megfelelő színvonalú városüzemeltetés nélkül, ezt kell erősíteni. Több pénzt kell költeni köztisztaságra, parkosításra, fásításra. A gazdaság valamennyi szereplőjét be kell vonni a gazdaságfejlesztésbe, támogatni kell a vállalkozásokat, és az agglomerációt egységben szükséges kezelni a vármegyeszékhellyel. Elengedhetetlen egy városi közlekedési koncepció kidolgozása, a körgyűrű hiányzó elemeinek és a multimodális közlekedési központnak a megépítése, valamint az M86-os gyorsforgalmi út ingyenessé tétele a vépi lehajtóig. Célunk a tanárképzés és a kutatás-fejlesztés erősítése, a felsőcsatári gyermeküdülő megmentése. Az egészségügy területén a háziorvosok elérhetőségének javítását és a MÁV rendelő támogatását tartjuk elsődlegesnek. Szombathely jövője a turizmus. Szükség lenne szállodára, a Romkert fejlesztésére, kulturális értékeink hatékonyabb kiaknázására, valamint egy kerékpárútra Bük felé. A Zanati úti hajléktalanszálló elköltöztetése, a térfigyelő kamerarendszer bővítése, a bölcsődei és az idősellátásban a férőhelyek számának növelése fontos törekvésünk. Az élsport mellett támogatni kell a tömegsportot, és elengedhetetlen a Haladás helyzetének rendezése. Továbbá egy méltó nemzeti emlékhelyet szeretnénk kialakítani, ami a rendszerváltás óta nem történt meg.


– Mit lát a legfőbb problémának a városban?


– Szombathely sajnos már a rendszerváltás előtt elvesztette a jelentőségét, és a helyzet azóta sem javult. A mindenkori vezetők nem tudták erősíteni a város pozícióját. Pedig régiós központnak kellene már lennie, és rég vissza kellett volna nyernie a „Nyugat Királynője” címet. Hibának tartom, hogy a környékbeli településekkel nincs jó kapcsolat, pedig ez az egész város karakterét meghatározza. Vallom továbbá, hogy a helyi ügyekbe nem szabad országos politikát keverni. Sokszor látom, hogy a közgyűlésben most ez van. És éppúgy nem tartom helyesnek azt sem, hogy a nemzeti ünnepeket külön tartja a városvezetés és az ellenzék.


– Mind a 12 szombathelyi választókörzetben indítanak jelöltet. Van-e közéleti múltjuk?


– Van, aki rendelkezik politikai tapasztalattal, mások még nem, de megvan a fiatalos lendületük és tenni akarásuk. Igyekeztünk olyan jelölteket keresni, akik közel állnak a politikai-erkölcsi felfogásunkhoz. Mindegyikük jobboldali érzelmű. A másik szempont az volt, hogy ismertséggel rendelkezzenek a lakosság körében.


– Szombathelyen rend szerint a bal- és a jobboldali jelölt szoros csatája a polgármester-választás, amibe a kis pártok és civil szervezetek csak kevéssé képesek beleszólni. Milyen esélyeket lát?


– Szombathely hagyományosan jobboldali város. Baloldali jelölt csak akkor tud nyerni, ha a jobboldali jelöltről nem hiszi el a lakosság, hogy képes várost vezetni. Ideje volna, hogy olyan polgármester irányítsa Szombathelyt, aki nem filozófus, hanem mérnök aggyal gondolkodik. Ezért vállaltam el a jelöltséget. Nem az a kérdés, hogy szerzünk-e mandátumot, hanem hogy mennyit.


– A Mi Hazánk kompenzációs listájának élén áll. Ha lehetőséget kap rá, beül a közgyűlésbe?


– Tervezem, igen. Hajlandóak vagyunk együttműködni olyan szervezetekkel, amelyek a város érdekében kívánnak cselekedni. Akkor járnak jól a választók, ha nem a pártállás határozza meg a döntésüket. Alkalmas vezetőt kell választani, ez a lényeg.

 

Krizsán Zsuzsanna

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.