km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Csütörtökön összeülnek a képviselők Szombathelyen

Csütörtökön összeülnek a képviselők Szombathelyen

Szén-monoxid érzékelők beszerzését finanszírozza az önkormányzat az érintett háztartások számára. Változik a lakbértámogatás feltételrendszere. A mentőszolgálat veszi át december elsejétől az orvosi ügyelet működtetését. Többek között ezek a témák szerepelnek a novemberi közgyűlés programjában. 12 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyalnak a képviselők. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben a honlapunkon, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.

 

A két közgyűlés közötti beszámolóban szerepel, hogy jövő áprilisban távozik Palatka János, a Váci rendelő házi gyermekorvosa. Az életpályamodellben részt vevő doktor értékesítheti a praxist, és időarányosan visszafizeti az önkormányzati támogatást.


Megszüntette a Miniszterelnökség a szentkirályi bölcsőde kapcsán indított szabálytalansági eljárást, a beruházás akadálytalanul folyik.


A 11-es Huszár út 6. szám alatt működik tovább a központi orvosi ügyelet, amit december elsejétől az Országos Mentőszolgálat üzemeltet 2024 végéig. Három ápoló-diszpécser és három gépkocsivezető munkaviszonya szűnik meg, végkielégítésük 30 millió forintos költségéhez 18 milliót tesz hozzá az önkormányzat.


Szén-monoxid érzékelő beszerzését finanszírozza az önkormányzat nyílt égésterű fűtőeszközöket használó háztartások számára: utólag kell bemutatni a készülék vásárlásáról szóló számlát december elsejétől, és az összeget 15 ezer forintig visszatéríti a város.


A belvárosban élő családok számára második autóra is kiterjesztenék a kedvezményes szürke parkolóbérletet.


Változik a lakbértámogatás feltételrendszere: a négyzetméterenként járó juttatás 2000-ről 2500 forintra, a jogosultság jövedelemhatára 142 500-ról 185 250 forintra, három vagy több fős háztartások esetében 85 500-ról 128 250 forintra nő, így többen igénybe vehetik a támogatást. A havonta adható maximális támogatás összege 30 ezerről 40 ezerre emelkedik. A nyugdíjminimum tízszerese helyett a 13-szorosát veszik figyelembe jövedelmhatárként az önkormányzati bérlakások kiutalásánál. A változások 50 millió forint plusz kiadást jelentenek a költségvetés számára.


Két új tagot választanak a bűnmegelőzési bizottságba, Gulyás Ferenc és Balogh Gábor helyett az új városi rendőrkapitány, Koncz Gabriella és Verasztó István közrendvédelmi osztályvezető ülhet be a testületbe. A képviselők tárgyalnak önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok éves beszámolójáról és üzleti tervéről, valamint rendeletek technikai jellegű módosításáról. 2026. november 30-ig újrakötik a szerződést a szippantott szennyvíz begyűjtését végző vállalkozóval, az önkormányzat veszteségpótlást fizet a cégnek. Határoznak arról is, hogy nem él a város egy Farkas Károly utcai telket és egy Károli Gáspár téri lakást érintő elővásárlási jogával. Zárt ülésen kulturális kitüntetésekről, lakbértámogatási kérelemről és a SZOMHULL vezetői megbízásáról határoznak.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Díjazta a minisztérium a város klímastratégiáját
Zöldinfrastruktúra kategóriában Klímabarát-díjat vehetett át a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumtól a szombathelyi önkormányzat.
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője
A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.