km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők

Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők

Az önkormányzati cégek idei üzleti terve, a takarékossági intézkedések felülvizsgálata, vagyongazdálkodási terv, fejlesztések a TOP Plusz programban és szombathelyi iskolások balatoni nyaraltatása - többek között ezek a témák kerülnek terítékre a márciusi közgyűlésen. 17 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyalnak a képviselők. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik honlapunkon, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.

 

Szombathely látja el 22 környékbeli település család- és gyermekjóléti szolgáltatásait, indokolttá vált a díjak emelése. A képviselők véleményezik köznevelési intézmények alapító okiratának módosítását. Nyári gyerektábort szervez az önkormányzat 3 turnusban a SZOVA fonyódi nyaralójában a Derkovits, a Váci és az Oladi Általános Iskola 20-20 diákja számára. Erre 6 millió forintot biztosítanak a költségvetésben, a polgármester és az alpolgármesterek további 400 ezer forinttal járulnak hozzá. Megtárgyalják az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok idei üzleti tervét. Kiterjesztik az identitást erősítő programot: a gyerekek oviscsomagot, a friss házasok városi nászajándékot kapnának, a Göncz Árpád térre Szombathely-tabló kerülne és díjat alapítanak a hétköznapi hősöknek. 


Kidolgozzák a favédelmi terv részleteit: az ingatlan kezelőjének eladás előtt nyilatkozatot kell tennie és tájépítészmérnöki szakvéleményt kell beszereznie a növényállományról, a vevőnek az elpusztult, kivágott fák eszmei értékét meg kell fizetnie.


Geszler Mária keramikusművész 45 db nagyméretű faliképet és szobrot ajánlott fel egy állandó kiállításhoz a Képtárban. Az ehhez szükséges 2 millió forint a Savaria Múzeum költségvetésében rendelkezésre áll.


Április 17-én nyílik az új Városligeti Bölcsőde.


A közgyűlés megerősíti szándékát, hogy telket ad a kézilabdacsarnok megépítéséhez a Zanatra vezető út mellett, az épületet az SZKKA tervezteti meg, amit a Magyar Kézilabda Szövetség közel 90 millió forint értékben finanszíroz. A megvalósításhoz szükséges források 2024 őszéig rendelkezésre állnak majd.


A közgyűlés kinyilvánítja, hogy nem értékesíti a Szabadidőközpont területét, lakótelkek, lovasközpont és lovaspanzió szerepel a tervek között.


Döntenek ingatlanok belterületbe vonásáról. Tárgyalják a vagyongazdálkodási koncepciót, határoznak ingatlaneladásokról is. Utak, parkolók, közterületek fejlesztése valósulhat meg a TOP Plusz programban. Kezdődik a pályázatok előkészítése, és elindítják a feltételes közbeszerzési eljárásokat. 2 millió forintot költenek okoszebra kialakítására a Söptei út 30. előtt.


15 százalékkal emelik a szociális étkeztetés nyersanyagnormáját.


Felülvizsgálják a takarékossági program intézkedéseit: újra nyit a mozi, visszaáll a normál nyitva tartási rend a könyvtár, a múzeum és az idősklubok esetében, március 31-től a szimfonikus zenekar újra birtokba veszi a Bartók-termet. A fűtési szezon végeztével a home office fenntartása sem indokolt már. Feloldják a létszámstopot az önkormányzati tulajdonú intézményeknél, gazdasági társaságoknál.


Önkormányzati rendeleteket módosítanak: csütörtökönként hosszabban lesz nyitva a piac. Zárt ülésen tárgyalják a Savaria Múzeum igazgatói pályázatát és a távhőszolgáltató stratégiai tervét.

 

Fotó: archív

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Díjazta a minisztérium a város klímastratégiáját
Zöldinfrastruktúra kategóriában Klímabarát-díjat vehetett át a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumtól a szombathelyi önkormányzat.
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője
A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.