km/óra
  2024.05.06., hétfő  •  Ivett, Frida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők

Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők

A képviselők elé kerül a város idei költségvetésének tervezete a csütörtöki közgyűlésen - ez a februári rendes ülés legfontosabb témája. Ezen kívül a közétkeztetés és a közösségi közlekedés finanszírozása, a VAOSZ tekepálya és a Hajdú utca felújítása, valamint a mozi kávézó ügye is terítékre kerül. 11 napirendi pontot nyilvánosan, egyet zárt ajtók mögött tárgyalnak. A 9 órakor kezdődő testületi ülést élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint oldalunkon is.

 

A közgyűlésen megalkotják a város 2023-as költségvetési rendeletét: a magas energiaárak miatt 4 milliárd forinttal nőnek az önkormányzat kiadásai, ebből a takarékossági program egymilliárdot fedez. A dráguló rezsi miatt minden másnak is emelkedik az ára. A büdzsé 31 milliárd 187 millió főösszeggel számol, a működési kiadások összege 27 milliárd 147 millió forint.


Drágul a közétkeztetés, idén összesen 741 millió forintot biztosít e célra az önkormányzat - 26 százalékkal emelik a nyersanyagnormát és rezsitámogatást is kap az ELAMEN. A bölcsődei étkezés nyersanyagköltsége 30 százalékkal nő.


Módosítják a lakásrendeletet: a nem önkormányzati bérlakásban élők lakbértámogatása esetében 15 százalékkal emelik a jövedelemhatárt.


Újabb gyermekorvosok érkeznek a városba, két Deák Ferenc utcai praxis talál gazdára szeptember 1-től. Döntenek a háziorvosok rezsitámogatásáról is.


Ingyenes használatba kérik a Fő téri VAOSZ tekepályát a nemrég létrehozott Vasi Tekesportért Alapítvány. Cserébe vállalják, hogy elvégzik a felújítását csaknem 9 millió forint értékben, és a további fenntartást is megoldják önkormányzati támogatás nélkül. 


A Blaguss elkészítette tavalyi beszámolóját a helyi közösségi közlekedésről. A szentkirályi híd lezárása miatt módosul a városrész közlekedése, összeállt az új menetrend, ennek 20 millió forint többletköltsége lesz. A kilométerpénz idén 625-ről 716 forintra nő.


A most épülő társasházak használatba vételét követően felújítják a Hajdú utca Szalónak utcától a zsákutca végéig terjedő szakaszát. A 48 millió forintból 20 milliót a beruházó átvállal, az önkormányzat pedig hozzáadja a hiányzó 28 millió forintot.


Február 28-ával távozik a mozi kávézó bérlője, a bérleti szerződést közös megegyezéssel szüntetik meg. Pályázat útján keresnek új bérlőt öt évre.


Továbbra is közös állami és önkormányzati működtetésben, változatlan finanszírozással történik a Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház fenntartása 2024. december 31-ig.


Szombathely is csatlakozhat a Nemzeti Tudósképző Akadémia szakmai programjához, mely olyan városoknak szól, ahol magas szintű biológia képzés és kórházi betegellátás folyik. Az akadémia biztosítja a rendszeres elméleti képzést diákok számára, laborgyakorlatokat, oktatási segédanyagokat, találkozási lehetőséget tudósokkal és tanárok továbbképzését.


A Savaria Történelmi Karnevált idén augusztus 24-27. között rendezik meg. 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 17. szám - 2024.05.03.
Savaria Fórum 33. évfolyam 17. szám - 2024.05.03.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombathelyre ért a platós kampány: Knézy Jenőt idézve üzent Magyar Péter (képgalériával)
„Végre egy mérkőzés, amit élvezek”, mondta idősebb Knézy a Fradi 1995-os Bajnokok Ligájába jutásakor a Grasshoppers elleni meccs közben, és ezt sütötte el most Magyar Péter országjárása hétfő esti szombathelyi állomásán a Fő téren egy-két ezres tömeg előtt, üzenve a kormánypártnak hogy a „Tiszát eddig megállítani senkinek sem sikerült”. Főként pártja távlati terveiről beszélt, az uniós választások tétjéről viszonylag kevés szó esett.
Javában zajlik a majális az Emlékmű-dombon
Szombathely Város Koncert Fúvószenekara reggel 9-kor "nyitotta meg" a szombathelyi Majálist. Az Emlékmű-dombon a csapatok már főznek, a veterán- és tuningautó-felvonulásra is sokan voltak kíváncsiak.
Közleményt adott ki a Haladás a licenckérelem állásáról
A Szombathelyi Haladás NB II.-es labdarúgócsapatának vezetősége közleményt adott ki az indulási joghoz kapcsolódó adminisztrációs folyamat jelenlegi állásáról.
Megyénkbe érkezett Magyar Péter
Két napon keresztül Vas megyét járja Magyar Péter. Hétfőn reggel Vasváron kezdett, majd Körmenden folytatta a látogatást. Szombathelyen este hatkor kezdődik a Fő téren a beszéd.
Halálos áramütés Szombathelyen
Éjfél után, egy nagy csattanást követően ment el az áram az un. "tizennégyemeletes" épületben Szombathelyen. Reggel megtalálták a rövidzárlat okát, amit feltehetőleg véletlenül egy férfi okozott, írja a 112press.hu.