km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Csúcsra járatott fűnyírók

Csúcsra járatott fűnyírók

A csapadékos nyár sok feladatot adott a parkfenntartónak, intenzíven nőtt a fű városszerte, amit folyamatosan nyírni kellett. Emiatt néhány egyéb munkával elmaradásban vannak, amit ezekben a hetekben pótolnak. Ha enyhe lesz a tél, akár novemberig is kitolódhat a fűnyírási szezon. A munkát egy új rézsűkasza is segíti.

 

Sok eső esett a nyári hónapokban, másfélszer annyi, mint egy átlagos évben, tavalyhoz képest pedig 80 százalékkal több. Szinte megállás nélkül dolgoztak a parkfenntartó fűnyírói.


– Folyamatosan feladatot adott nekünk a fűnyírás. A korábbi években júliusra már ki szokott égni a fű, most egész nyáron zöldellt. Ilyenkor egy hónapba telik, míg végigérünk a városon, míg normál esetben három hét alatt végzünk egy fűnyírási körrel – mondta el Izer Gábor, a Szompark ügyvezetője.


Két éve tart a gépfejlesztés a cégnél a hatékonyabb munkavégzés érdekében. Tavaly öt nagy teljesítményű fűnyíróval bővült a géppark, és vásároltak egy nagyobb rézsűkaszát is. Idén augusztusban beszereztek továbbá egy kisebb gépet, ami 80 centiméteres vágásszélességével a szűkebb utcákban, árkokban is képes nyírni a füvet, de a nagyobb fűnyírók utáni tisztázást is el tudja végezni a cserjék, fák, közlekedési táblák körül. Ehhez korábban damilos fűkaszát alkalmaztak, ám a kézi munka időigényes, ezért gondolkodtak gépesítésben. Az új rézsűkaszára 4,5 milliót költöttek, a traktor tízmillió forintba került. Erre akár sövényvágó adaptert is lehet szerelni. Október közepén még három új szállítójármű is érkezik a Szomparkhoz, ami tovább gyorsítja a munkát.


A fűnyírás miatt elmaradt feladatokat ezekben a hetekben pótolja a cég. A sövények, cserjék visszametszését végzik most, folyik az útszegélyek, kavicsos felületek gyomlálása és vegyszeres gyomirtása, amit máskor már augusztus közepére be szoktak fejezni. Szeptember második felében füvesítik és évelő növényekkel ültetik be az új körforgalmakat, októberben indul a lombtakarítás, ami megint csak nagy munka lesz, a fűnyírás pedig akár még novemberben is feladatot adhat.


Városszerte megvizsgálják a fasorokat, és kivágják az elpusztult példányokat, amelyek betegség vagy vízhiány miatt száradtak el. Várják a fametszéssel kapcsolatos lakossági bejelentéseket is.


– Szeptember 1. és 30. között lehet bejelenteni a lakossági észrevételeket, amelyek a fametszésre vonatkoznak. Elsősorban nem esztétikai szempontú jelzéseket várunk, hanem olyan bejelentéseket, amikor a fa valamilyen problémát okoz, megközelíti a házfalat, rálóg valahová, és balesetveszélyt jelent – hangsúlyozta Izer Gábor.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.
legfrissebbek
Ítélet született a kalandparkos halálos baleset ügyében
A Kőszegi Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte a vádlottakat.
Pár fokkal mérséklődik a meleg a hétvégén
Szombaton a napos idő mellett a délutáni óráktól elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, erre eleinte keleten, majd a Dunántúlon és északon lesz a legnagyobb esély.
Baleset miatt egy sávon halad a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalomnál
Egy nyerges vontató és egy kisbusz ütközött össze szombaton reggel az M1-es autópályán, Hegyeshalom közelében a Budapest felé vezető oldalon a 166-os és a 167-es kilométerszelvény között.
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.