km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Csomós Mari emlékére

Csomós Mari emlékére

Szenkovits Péter írása.

Csomós Mari 
(1943-2023)

Megismételhetetlen, egyszeri csoda volt 


Még fölfoghatatlan a megrendítő hír. 
Csomós Marival 1996-ban készíthettem hosszabb interjút, budapesti, Rákospalotán lévő lakásán; nem sokkal az után, hogy megkapta a Kossuth-díjat. E beszélgetésből idézem fel néhány gondolatát. Igen-igen sokunk nagyrabecsülésének, szeretetének, rajongásának jeléül – e mélyen szomorú órákban. 

„Úgy gondolom, hogy a szeretetért és a barátságért ugyanúgy meg kell harcolni. A másik – a szó jó értelmében – ugyanúgy ellenfél a legnagyobb szeretet kellős közepén is. Akiért harcolni kell.” 

„Amikor mi elkezdtük a Katonát (a Katona József Színházat, 1982-ben; szp), akkor ott mindenki egyenértékű színész volt. S annyi lelkes, nagyon tehetséges színész egyetlen színháznál sem volt, mint ott. Ha jutalmat kaptunk, akkor teljesen mindegy volt, ki játssza a fő- vagy a mellékszerepet, mindenki egyformán kapott, beleértve Major Tamást és Gobbi Hildát is. Ennyire jól működött… Mindenki tette a maga dolgát, s így jöhetett létre tíz éven keresztül – nem tudom, minek nevezzem – a csoda.” 

„ – Gothár Péter így jellemezte Önt: ’Ritka ember, az egész lényét sugározza, munkára, tehetségre kényszeríti környezetét.’ Erre Ön így reagált: Súlyos dicséret’. 

– Valóban az. Nem tudom, hogy ez mennyire kényszerítés nálam. Én tényleg adom magam, de tessék tőlem kívánni, hogy adjam. Tessék visszajelezni, segíteni, inspirálni engem is. 

– A nagy elődök mire inspirálták? 

– Szerencsém volt, hogy a pályám során nézhettem őket, s rengeteget tanulhattam tőlük; a színészetnek az etikáját is, amit nemigen tanítanak. Például Makay Margit; bement a Nemzetibe, fölvette a jelmezét, s az előadás kezdetéig nem ült le, nehogy meggyűrődjön… Én például, ha tehetem, elég korán, öt, fél hat körül szoktam bemenni a színházba. S akkor mindig nevetünk – van még néhány ilyen színész –, egymásra nézünk, s mondjuk: bizony, a régi iskola. Mert mi még láttunk olyan nagy színészeket, akiktől megtanultuk, hogy mikortól kell elkezdeni a színházat magába szívnia az embernek. Major Tamás, Gobbi Hilda, Máthé Erzsi, Horváth Józsi bácsi… 

– Az Ön otthonában mindössze egy színész képét tette ki, Dajka Margitét. Ennek nem akármilyen jelentősége lehet. 

– Megismételhetetlen, egyszeri csoda volt. Mindent magas szinten játszott. Nem tudok róla többet beszélni. 

– Kortársai mit szóltak a Kossuth-díjához, amelyről ön azt mondta, hogy ’soha nem jöhet velem, ha dolgozni megyek’… 

– Az egyik kollégám, akivel régóta nem találkoztunk, mondta egyik nap, hogy úgy gondolja, ez nagyon nyomasztó is. Én erre megkérdeztem tőle: miről beszélsz? Nem, mint Kossuth-díjas szállok fel a trolira (nevet), s nem, mint Kossuth-díjas megyek be a színházba.

Az gyönyörű dolog, hogyha elérünk valamit, s azt érezzük, elismerik. Annak csak örülni lehet! De helyettem a díj nem fog bemenni a színpadra, nem fog szerepelni. A vasajtón túl nincs semmi, csak a szerep, csak a partnerek. S a közönség lent nem arra kíváncsi, milyen díjam van, hanem arra, hogy aznap este mit tudok teremteni. 


S ha a Nem félünk a farkastól-t játsszuk a Radnóti Színházban, és ennek sikere van, már a siker maga is kötelez. Az az ember, aki oda beül, azért jön, mert azt a jót akarja látni, amiről ő hallott. Akkor én nem tehetem meg vele, hogy rosszul csinálom.” 

 

Drága Csomós Mari Művésznő! 
Hálásan köszönünk MINDENT!

Szenkovits Péter – 2023. november 18. 

 

 

Fotó:MTI


 

kapcsolódó cikkek
Meghalt a Nemzet színésze
Meghalt a Nemzet színésze
Életének 81. évében hunyt el a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, a Nemzet színésze, a Halhatatlanok Társulata és a Radnóti Miklós Színház örökös tagja, Csomós Mari - tudatta a teátrum szombaton az MTI-vel.
címkék
kapcsolódó cikkek
Meghalt a Nemzet színésze
Meghalt a Nemzet színésze
Életének 81. évében hunyt el a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, a Nemzet színésze, a Halhatatlanok Társulata és a Radnóti Miklós Színház örökös tagja, Csomós Mari - tudatta a teátrum szombaton az MTI-vel.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.