km/óra
  2022.07.01., péntek  •  Tihamér, Annamária napja
Csökkent a Szombathelyi Törvényszéken az elhúzódó ügyek száma

Csökkent a Szombathelyi Törvényszéken az elhúzódó ügyek száma

Az országos átlagot is meghaladó mértékben csökkent a Szombathelyi Törvényszéken az ügyhátralék és az elhúzódó ügyek száma. A munkakörülmények javítása is kiemelt szerepet kapott, több jelentős épületkorszerűsítés és informatikai fejlesztés történt. A távmeghallgatás bővítése érdekében pedig újabb végpontot alakítottak ki, így a megye bíróságain már 9 ilyen tárgyalóterem van. A Szombathelyi Törvényszéken sajtótájékoztatón ismertették a részleteket, majd összbírói értekezletet tartottak.

 

„2021-ben magas szakmai színvonalú és időszerű ítélkezés zajlott a Szombathelyi Törvényszéken.” - Így értékelte a Szombathelyi Törvényszék elmúlt évi munkáját Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke. A törvény szerint évente kell tájékoztatni a szervezet vezetőjét és a bírákat az éves működésről, ügyforgalmi és gazdálkodási helyzetről. Az egyik mérőszám az elhúzódó ügyek mennyisége. Tavaly 113 két éven túli ügy volt folyamatban.


Senyei György elmondta, ha ezt összehasonlítjuk a 2019-es számokkal, akkor a csökkenés mértéke szembetűnő, mivel akkor 214 két éven túli ügy volt folyamatban. Ha a tárgyi feltételeket vizsgálják a Szombathelyi Törvényszék vonatkozásában, előrelépések ebben is történtek 2021. évben. A beruházások összértéke meghaladta a 230 millió forintot.


A pandémia miatt felértékelődött a digitalizáció. Országosan a már meglévőkön kívül újabb 30 olyan végpontot építettek ki, amely lehetővé teszi a távmeghallgatást. A Szombathelyi Törvényszék bíróságain így már 9 tárgyalóteremben van erre lehetőség. Tavaly 1069 esetben tartottak távmeghallgatást. A bíróságokon kívüli, otthoni munkavégzés indokolttá tette az informatikai fejlesztéseket, és a képzések is az online térben történtek.


Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke hozzátette, a Petőfi Sándor utcai épületünk teljes hőtechnikai fejlesztése, új külső burkolatának a változása megtörtént, valamint olyan IP-telefonrendszer, illetve napelemes rendszer került kialakításra, amely már a XXI. századnak megfelelő.


A Szombathelyi Törvényszék bíróságaira tavaly összességében 1,3 %-kal több ügy érkezett az előző évinél, a peres ügyek esetében még nagyobb, 3,5 %-os volt az emelkedés.


 „A növekedés elsősorban a büntető ügyek tekintetében történt, ugyanis a nem peres ügyekben a pandémia miatt papíros elbírálás alá kerülnek, tárgyalásos ügyekből kevesebb történt, viszont a nem peres ügyekben jelentős változások voltak, a polgári ügyszakban minimális csökkenés volt tapasztalható, de ott is a nem peres eljárásokban jelentős növekedések történtek” – mondta Szabó Sándor. 


Az ügyek civilisztika és büntető szakban 94,5, valamint 85,7 %-ban első fokon jogerősen befejeződnek, mindkettő esetében nőtt másodfokon a helybenhagyási arány. A tájékoztatón elhangzott, cél továbbra is a magas színvonalú ítélkezésen túl az időszerűségi mutatók folyamatos javítása.

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A lakosság többsége bízik a biztosítókban
A lakosság fele havi legfeljebb 10 ezer forintot költ biztosításra.
12 445-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön
A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Ma zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak 
A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője" születésnapján, július 1-jén tartanak.
Gyorsan gyarapodnak a Fővárosi Állatkert kis pusztai macskái
Az Ázsia belső területein őshonos macskafélével 2013-ban kezdtek el foglalkozni a városligeti intézményben, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése és a súlymérés céljából. Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük.
Gyengült csütörtökön a forint