km/óra
  2024.04.14., vasárnap  •  Tibor napja
Csodás alkotások pontról pontra

Csodás alkotások pontról pontra

Nemrég Hollósy-Czetter Andrea okleveles mandala- és pontfestő festményeiből nyílt kiállítás Pontfestett geometria címmel a táplánszentkereszti művelődési házban. Előre megtervezett, aprólékosan szerkesztett, a szó szoros értelmében pontról pontra készült alkotások kerültek a falak közé.

 

A kiállítást Dávid-Tóth Andrea közösségszervező nyitotta meg, aki elmondta, hogy a művész 1989-ben Körmenden született, és noha már Szombathelyen lakik férjével, születésétől fogva Táplánszentkereszten élt. Iskolái közül egyik sem volt művészeti iskola, bölcsészkarra járt. Tudatosan sosem készült művészeti pályára, bár mindig benne volt az alkotási vágy, mert maradandót szeretett volna létrehozni.


Mint kiderült, egészen kicsi kora óta gyűjtögette a teatasakokat, ezekből hozott létre 3D-virágokat, mandalákat, majd, mikor megtalálta az üveglencsét, kinyílt számára a világ. Ez határozta meg korai művészeti tevékenységének fő irányvonalát is. Kézműves vásárok állandó kiállítója lett, de a 2020-as év változásra ösztönözte őt is. Munka nélkül maradt, rengeteg szabadidővel. Férjére hallgatva elővette a korábban "majd valamire jó lesz" alapon vásárolt vásznakat és festékeket, amikben nyugalmat, szabadságot, örömöt, életcélt talált. Így fedezte fel önmagát a pontfestésben, amely egyediségének köszönhetően önálló festészeti technikát képvisel.  


– Autodidakta módon másfél évvel ezelőtt tanulta meg a pontfestés trükkjeit, sok-sok hónap gyakorlással fedezte fel a technikát – folytatta a közösségszervező. – Megtalálta a saját stílusát, azt a bizonyos saját utat, gabonaköröket, mandalákat fest, vászonképeket, pontfestett ékszereket, dísztárgyakat készít. A mostani kiállítsa a Pontfestett geometria címet kapta. Andrea minden munkájára egyaránt jellemző a maximalista szemléletmód és a miniatűr dolgok szeretete. Előre megtervezve, aprólékosan szerkesztve, a szó szoros értelmében pontról pontra készülnek munkái. Körzővel, vonalzóval, szögmérővel dolgozik, a szerkesztéssel néha több időt töltve, mint magával a festéssel. 


Hozzátette, hogy a művészt a gabonakörök világa mindig is vonzotta, kitalálni, megálmodni, megszerkeszteni a pontfestett másukat pedig számára örömteli és izgalmas kihívás. A Pontfestett geometria ötlete is így születhetett meg. Elárulta még, hogy az állatok geometrikus ábrázolása kiváló kontrasztot teremt a pontfestés kerek világában. A gabonakörök ábrázolását is pontosan emiatt szereti, mert a mandalák szimmetriájával szemben tökéletlen, mégis tökéletesen harmonikus formákat jeleníthet meg. A mandala szimbolikája pedig sokrétű, és rengeteg hitvilágban fellelhető, jelentése sokrétű, mégis, ami egységes és állandó, hogy nyugalmat ad a festőnek és a nézőnek egyaránt.


A festő nem érkezett üres kézzel, kedvenc versével örvendeztette meg a résztvevőket, valamint csodás képein kívül a települést is meglepte, és egy általa készítet címert adományozott Táplánszentkeresztnek. 


A kiállítást egészen karácsonyi meg lehet nézni, minden szerdán és vasárnap 15–18 óra között. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy, mivel a kiállítás zárt térben van, a maszkokat ne hagyják otthon.


 
Fotó: Dávid-Tóth Andrea


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.