km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Csodás alkotások pontról pontra

Csodás alkotások pontról pontra

Nemrég Hollósy-Czetter Andrea okleveles mandala- és pontfestő festményeiből nyílt kiállítás Pontfestett geometria címmel a táplánszentkereszti művelődési házban. Előre megtervezett, aprólékosan szerkesztett, a szó szoros értelmében pontról pontra készült alkotások kerültek a falak közé.

 

A kiállítást Dávid-Tóth Andrea közösségszervező nyitotta meg, aki elmondta, hogy a művész 1989-ben Körmenden született, és noha már Szombathelyen lakik férjével, születésétől fogva Táplánszentkereszten élt. Iskolái közül egyik sem volt művészeti iskola, bölcsészkarra járt. Tudatosan sosem készült művészeti pályára, bár mindig benne volt az alkotási vágy, mert maradandót szeretett volna létrehozni.


Mint kiderült, egészen kicsi kora óta gyűjtögette a teatasakokat, ezekből hozott létre 3D-virágokat, mandalákat, majd, mikor megtalálta az üveglencsét, kinyílt számára a világ. Ez határozta meg korai művészeti tevékenységének fő irányvonalát is. Kézműves vásárok állandó kiállítója lett, de a 2020-as év változásra ösztönözte őt is. Munka nélkül maradt, rengeteg szabadidővel. Férjére hallgatva elővette a korábban "majd valamire jó lesz" alapon vásárolt vásznakat és festékeket, amikben nyugalmat, szabadságot, örömöt, életcélt talált. Így fedezte fel önmagát a pontfestésben, amely egyediségének köszönhetően önálló festészeti technikát képvisel.  


– Autodidakta módon másfél évvel ezelőtt tanulta meg a pontfestés trükkjeit, sok-sok hónap gyakorlással fedezte fel a technikát – folytatta a közösségszervező. – Megtalálta a saját stílusát, azt a bizonyos saját utat, gabonaköröket, mandalákat fest, vászonképeket, pontfestett ékszereket, dísztárgyakat készít. A mostani kiállítsa a Pontfestett geometria címet kapta. Andrea minden munkájára egyaránt jellemző a maximalista szemléletmód és a miniatűr dolgok szeretete. Előre megtervezve, aprólékosan szerkesztve, a szó szoros értelmében pontról pontra készülnek munkái. Körzővel, vonalzóval, szögmérővel dolgozik, a szerkesztéssel néha több időt töltve, mint magával a festéssel. 


Hozzátette, hogy a művészt a gabonakörök világa mindig is vonzotta, kitalálni, megálmodni, megszerkeszteni a pontfestett másukat pedig számára örömteli és izgalmas kihívás. A Pontfestett geometria ötlete is így születhetett meg. Elárulta még, hogy az állatok geometrikus ábrázolása kiváló kontrasztot teremt a pontfestés kerek világában. A gabonakörök ábrázolását is pontosan emiatt szereti, mert a mandalák szimmetriájával szemben tökéletlen, mégis tökéletesen harmonikus formákat jeleníthet meg. A mandala szimbolikája pedig sokrétű, és rengeteg hitvilágban fellelhető, jelentése sokrétű, mégis, ami egységes és állandó, hogy nyugalmat ad a festőnek és a nézőnek egyaránt.


A festő nem érkezett üres kézzel, kedvenc versével örvendeztette meg a résztvevőket, valamint csodás képein kívül a települést is meglepte, és egy általa készítet címert adományozott Táplánszentkeresztnek. 


A kiállítást egészen karácsonyi meg lehet nézni, minden szerdán és vasárnap 15–18 óra között. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy, mivel a kiállítás zárt térben van, a maszkokat ne hagyják otthon.


 
Fotó: Dávid-Tóth Andrea


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Futsal: remek meccsen, hátrányból fordítva nyert a HVSE Nyíregyházán
A zöld-fehérek a szünetben még kétgólos hátrányban voltak, a fordulás után azonban Nagy Kevin, Dróth Zoltán, Hajmási Milán, valamint Vas Ádám is betalált, így 4-2 arányban a bajnoki címvédő diadalmaskodott.
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.