km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Csider Sándor: Piszkos víz nem mos tisztára

Csider Sándor: Piszkos víz nem mos tisztára

Csider Sándor Forrás – Versek és gondolatok a vízről című új kötetét a Berzsenyi Könyvtárban mutatták be szerdán délután, népes közönség körében. A szerző csaknem négy évtizeden át közművelődési szakembereket képzett a főiskolán, illetve az egyetemen. Három éve Keszthelyen él. Új otthonából érkezett haza, régi kollégái, tanítványai, barátai közé.

 

Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató az esemény házigazdájaként örömmel számolt be arról, hogy intézményük csatlakozott a Zöld Könyvtári Munkacsoporthoz; küldetésüknek tartják az élhetőbb világ, a fenntarthatóság megteremtését. A könyvtár és dolgozóinak hitvallását ekként jellemezte: figyelmesség, igényesség, kommunikáció. 


Az új kötetet Benke Éva, Radnóti-díjas tanárnő mutatta be: „Szelíd szavak, szép versek. S észhez térítő, fejbekólintó, sűrű, tömör aforizmák. Tartalmában meglepő, formájában meghökkentő. Érzelmi hitelességében, őszinteségében megegyezik Csider Sándor korábbi alkotásaival.” (Novellákat, költeményeket folyóiratokban, antológiákban publikált a szerző; a Forrás immár az ötödik verseskötete.) A vízhez való viszonyunkkal beavatkozunk az idő végtelen voltába; idő előtt véget érthet az életünk amiatt, ahogyan a vízzel bánunk, hívta fel a figyelmünket Benke Éva. Csider Sándorral együtt az alkotások színe-javából adott ízelítőt. H. Nagy Katalin, a Weöres Sándor-díjas Mesebolt Bábszínház alapító igazgatója a Ha én forrás lennék című Csider-vers strófáit énekelte időről-időre. Mindhárman töprengésre, morfondírozásra késztettek, miközben megemelkedhetett test, szelem s lélek. „Ha víztükör lennék, soha nem hazudnék, / minden tekintetnek igazat mutatnék, / olyannak láttatnám, amilyen a lelke, / tükrömben mindenki önmagára lelne.” 


Pillanatfelvétel a Kihalt táj című versből: „Műanyag palack, vergődő halak / bűzös szigetén kihal a fény, / szennyfolyó hátán, olajos kannán / semmibe vész a végső remény.” Imádság a vízért: „Vizedet ember őrizd, védjed, / ne vesszen kárba örökséged, / jusson belőle tóba, rétre, / mára, holnapra, mindörökre!”. Ízelítő az aforizmákból: „Mi lenne, ha egy varázslat folytán minden folyóba dobott szemét visszakerülne egykori gazdájához?” „Bérelt sereg védi a környezet szennyezőit.” „Piszkos víz nem mos tisztára.” „Az egész Földet természetvédelmi területté kellene nyilvánítani.” „Ültess fát, ha madárdalt szeretnél hallani!”. 


Jótett erejével (részletek): „Vélt-valós igaza minden félnek lehet, / ne a fegyver döntsön érdekek felett.”  „Találjuk másokban legfőbb örömünket, / azok a győztesek, kik jobban szeretnek.” „Élhetnénk összhangban tűzzel és vizekkel, / földön az emberrel, égben az Istennel.” A Templomok című versből: „Üzent a magas a lenti létnek, / híveket keresett jónak, szépnek, / békére szólított, szeretetre; / magamba néztem s fel az égre.” 

 

Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint 
 
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.