km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Csider Sándor: Piszkos víz nem mos tisztára

Csider Sándor: Piszkos víz nem mos tisztára

Csider Sándor Forrás – Versek és gondolatok a vízről című új kötetét a Berzsenyi Könyvtárban mutatták be szerdán délután, népes közönség körében. A szerző csaknem négy évtizeden át közművelődési szakembereket képzett a főiskolán, illetve az egyetemen. Három éve Keszthelyen él. Új otthonából érkezett haza, régi kollégái, tanítványai, barátai közé.

 

Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató az esemény házigazdájaként örömmel számolt be arról, hogy intézményük csatlakozott a Zöld Könyvtári Munkacsoporthoz; küldetésüknek tartják az élhetőbb világ, a fenntarthatóság megteremtését. A könyvtár és dolgozóinak hitvallását ekként jellemezte: figyelmesség, igényesség, kommunikáció. 


Az új kötetet Benke Éva, Radnóti-díjas tanárnő mutatta be: „Szelíd szavak, szép versek. S észhez térítő, fejbekólintó, sűrű, tömör aforizmák. Tartalmában meglepő, formájában meghökkentő. Érzelmi hitelességében, őszinteségében megegyezik Csider Sándor korábbi alkotásaival.” (Novellákat, költeményeket folyóiratokban, antológiákban publikált a szerző; a Forrás immár az ötödik verseskötete.) A vízhez való viszonyunkkal beavatkozunk az idő végtelen voltába; idő előtt véget érthet az életünk amiatt, ahogyan a vízzel bánunk, hívta fel a figyelmünket Benke Éva. Csider Sándorral együtt az alkotások színe-javából adott ízelítőt. H. Nagy Katalin, a Weöres Sándor-díjas Mesebolt Bábszínház alapító igazgatója a Ha én forrás lennék című Csider-vers strófáit énekelte időről-időre. Mindhárman töprengésre, morfondírozásra késztettek, miközben megemelkedhetett test, szelem s lélek. „Ha víztükör lennék, soha nem hazudnék, / minden tekintetnek igazat mutatnék, / olyannak láttatnám, amilyen a lelke, / tükrömben mindenki önmagára lelne.” 


Pillanatfelvétel a Kihalt táj című versből: „Műanyag palack, vergődő halak / bűzös szigetén kihal a fény, / szennyfolyó hátán, olajos kannán / semmibe vész a végső remény.” Imádság a vízért: „Vizedet ember őrizd, védjed, / ne vesszen kárba örökséged, / jusson belőle tóba, rétre, / mára, holnapra, mindörökre!”. Ízelítő az aforizmákból: „Mi lenne, ha egy varázslat folytán minden folyóba dobott szemét visszakerülne egykori gazdájához?” „Bérelt sereg védi a környezet szennyezőit.” „Piszkos víz nem mos tisztára.” „Az egész Földet természetvédelmi területté kellene nyilvánítani.” „Ültess fát, ha madárdalt szeretnél hallani!”. 


Jótett erejével (részletek): „Vélt-valós igaza minden félnek lehet, / ne a fegyver döntsön érdekek felett.”  „Találjuk másokban legfőbb örömünket, / azok a győztesek, kik jobban szeretnek.” „Élhetnénk összhangban tűzzel és vizekkel, / földön az emberrel, égben az Istennel.” A Templomok című versből: „Üzent a magas a lenti létnek, / híveket keresett jónak, szépnek, / békére szólított, szeretetre; / magamba néztem s fel az égre.” 

 

Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint 
 
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.