km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Csider Sándor: Piszkos víz nem mos tisztára

Csider Sándor: Piszkos víz nem mos tisztára

Csider Sándor Forrás – Versek és gondolatok a vízről című új kötetét a Berzsenyi Könyvtárban mutatták be szerdán délután, népes közönség körében. A szerző csaknem négy évtizeden át közművelődési szakembereket képzett a főiskolán, illetve az egyetemen. Három éve Keszthelyen él. Új otthonából érkezett haza, régi kollégái, tanítványai, barátai közé.

 

Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató az esemény házigazdájaként örömmel számolt be arról, hogy intézményük csatlakozott a Zöld Könyvtári Munkacsoporthoz; küldetésüknek tartják az élhetőbb világ, a fenntarthatóság megteremtését. A könyvtár és dolgozóinak hitvallását ekként jellemezte: figyelmesség, igényesség, kommunikáció. 


Az új kötetet Benke Éva, Radnóti-díjas tanárnő mutatta be: „Szelíd szavak, szép versek. S észhez térítő, fejbekólintó, sűrű, tömör aforizmák. Tartalmában meglepő, formájában meghökkentő. Érzelmi hitelességében, őszinteségében megegyezik Csider Sándor korábbi alkotásaival.” (Novellákat, költeményeket folyóiratokban, antológiákban publikált a szerző; a Forrás immár az ötödik verseskötete.) A vízhez való viszonyunkkal beavatkozunk az idő végtelen voltába; idő előtt véget érthet az életünk amiatt, ahogyan a vízzel bánunk, hívta fel a figyelmünket Benke Éva. Csider Sándorral együtt az alkotások színe-javából adott ízelítőt. H. Nagy Katalin, a Weöres Sándor-díjas Mesebolt Bábszínház alapító igazgatója a Ha én forrás lennék című Csider-vers strófáit énekelte időről-időre. Mindhárman töprengésre, morfondírozásra késztettek, miközben megemelkedhetett test, szelem s lélek. „Ha víztükör lennék, soha nem hazudnék, / minden tekintetnek igazat mutatnék, / olyannak láttatnám, amilyen a lelke, / tükrömben mindenki önmagára lelne.” 


Pillanatfelvétel a Kihalt táj című versből: „Műanyag palack, vergődő halak / bűzös szigetén kihal a fény, / szennyfolyó hátán, olajos kannán / semmibe vész a végső remény.” Imádság a vízért: „Vizedet ember őrizd, védjed, / ne vesszen kárba örökséged, / jusson belőle tóba, rétre, / mára, holnapra, mindörökre!”. Ízelítő az aforizmákból: „Mi lenne, ha egy varázslat folytán minden folyóba dobott szemét visszakerülne egykori gazdájához?” „Bérelt sereg védi a környezet szennyezőit.” „Piszkos víz nem mos tisztára.” „Az egész Földet természetvédelmi területté kellene nyilvánítani.” „Ültess fát, ha madárdalt szeretnél hallani!”. 


Jótett erejével (részletek): „Vélt-valós igaza minden félnek lehet, / ne a fegyver döntsön érdekek felett.”  „Találjuk másokban legfőbb örömünket, / azok a győztesek, kik jobban szeretnek.” „Élhetnénk összhangban tűzzel és vizekkel, / földön az emberrel, égben az Istennel.” A Templomok című versből: „Üzent a magas a lenti létnek, / híveket keresett jónak, szépnek, / békére szólított, szeretetre; / magamba néztem s fel az égre.” 

 

Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint 
 
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.