km/óra
  2021.01.21., csütörtök  •  Ágnes napja
Családok karácsonyát szépíti meg a Karitász

Családok karácsonyát szépíti meg a Karitász

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közel harminc éve dolgozik azon, hogy segítsen a rászorulóknak. Karácsonyi gyűjtőakcióik több száz családnak csalnak mosolyt az arcára a csodák ünnepén.

„Jót tenni jó” – olvasható a Karitász gyűjtőkonténereinek oldalán, amelyekbe rengeteg tartós fogyasztási cikk, édesség és plüssjáték került, alig egy hónap alatt. Az Ivy Technology nyolc munkacsoportjának megközelítőleg százötven dolgozója éreztette, hogy segíteni tényleg jó, mert hatalmas összefogással, szinte egymással versengve gyűjtötték az ajándékokat. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója, Tuczainé Régvári Marietta köszönetét fejezte ki a cég munkatársainak. Egy-egy falinaptárt adott át a gyűjtésben részt vevő csoportvezetőknek, és elmondta, hogy mennyire hálás a már hét éve tartó, jól működő kapcsolatért, amely az Ivy Technology és a katolikus szeretetszolgálat között áll fenn. 


–  Az eseményt egy új grafikai elemekkel színesített hirdetés előzte meg. Több mint kétezer adományt: tartós élelmiszert, édességet, ruhát és játékot gyűjtöttek a kollégák. A csapatok ezúttal főként a gyerekekre fókuszáltak, ugyanis nagyon sok édességet, kekszet, játékszert gyűjtöttek, amelyeknek az apróbbak örülnek a leginkább – hangsúlyozta Horváth Mirjam rendezvényszervező, az Ivy Technology munkatársa.


A csordultig telt dobozok a Szent Márton plébániára kerültek. Itt a már huszonnyolc éve működő karitászcsoport önkéntesei állítják össze az ajándékcsomagokat. Ők jól ismerik a rászoruló családokat, hiszen egész évben járnak hozzájuk, segítik őket a mindennapokban. Ahol több gyermek van, oda nemcsak olaj, cukor, liszt jut, hanem játék is kerül bőven. Ám, ha például cukorbeteg idősnek adományoznak, akkor nem szaloncukor kerül a fa alá, hanem hasznos alapanyagok a főzéshez, sütéshez.


A Karitász igazgatója szerint az a jó ajándék, ami hasznos. 


Az adventi időszakban a Derkovits Gyula Általános Iskola diákjai is jótékony célra gyűjtöttek. A csomagok szállításában is közreműködött az Egyházmegyei Karitász. A tanulók a celldömölki iskola alsósági tagiskolájának kis létszámú közösségét segítették adományaikkal. Többségében játékok, plüssfigurák, emellett könyvek és tisztasági szerek is kerültek a csomagokba. Az akciót megálmodó Móroczné Bölcskei Györgyi magyar nyelv és irodalom, ének-zene szakos tanár a szeretet erejéről, az érzékenyítés jelentőségéről beszélt, amikor arról kérdeztük, miért kezdeményezte a gyűjtést.


– Nagyon fontos, hogy azokat a gyermekeket, akiket a szülők az iskolai nevelőkre bíznak, ne csak oktatást, hanem nevelést is kapjanak. Érzelmi intelligenciájuk fejlesztését is elődlegesnek tartjuk. Lényeges a figyelmet felhívni arra, hogy a gyerekek adni is tudjanak, ne csak az legyen a fontos, hogy mit kapnak. Az egymásra figyelésre is rávezetjük őket – emelte ki Reichert Judit, az iskola igazgatója. 


Az adományokat a diákok zenés-verses műsor kíséretében adták át. Szombathelyre Orsos Zoltán, Celldömölk-Alsóság plébánosa hozta el a tagiskolás gyerekeket, akik dalokkal köszönték meg az ajándékot. Zoli atya bibliai történetét meghatottan hallgatták mindannyian. (X)


Borítókép: Derkovits Gyula Általános Iskola csomagjai Alsóságra kerültek, a gyerekek dalokkal köszönték meg az ajándékot Fotó: Karitász

Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Nem jár előnyökkel a tömeges teszten való részvétel: Ausztriában január 24-ig marad egységesen a lezárás
Ausztriában a lezárás január 24-ig mindenkire vonatkozik. Az ingyenes teszt lehetősége nem rövidíti ezt le, miután az ellenzéktől nem kapta meg a támogatást a tervezet. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelem, a vendéglátás és az idegenforgalom csak január 25-én nyílhat meg, írja az orf.at. Az iskolák esetében még nem tiszta, hogy január 18-án vagy 25-én térnek-e vissza a normál oktatásra.
legfrissebbek
Hollandia kijárási tilalmat léptethet életbe a hétvégén
A koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében Hollandia éjszakai kijárási tilalmat kíván életbe léptetni már a hétvégétől, a kormány emellett az javasolja, hogy az ország ne fogadja a Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából és a dél-amerikai kontinensről érkező repülőjáratokat - jelentette be Mark Rutte holland miniszterelnök szerdán.
Trump megköszönte az elmúlt négy évet, és sok sikert kívánt a következő kormánynak
Donald Trump leköszönő amerikai elnök az Andrews támaszponton szerdán elmondott búcsúbeszédében megköszönte az elmúlt négy "rendkívüli évet", és sok sikert kívánt a következő kormánynak.
Belgrádba kerül a budapesti ATP tenisztorna
Budapest helyett Belgrádban rendeznek áprilisban tornát a férfi teniszezők számára az ATP honlapjának szerdai közlése szerint.
Megkezdődött a gázpisztolyos trafikrabló pere
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül, Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.