km/óra
  2021.09.26., vasárnap  •  Jusztina napja
Dr. Nemény András: a temetkezési vállalat hűtőkapacitását a kórház rendelkezésére bocsátják

Dr. Nemény András: a temetkezési vállalat hűtőkapacitását a kórház rendelkezésére bocsátják

Videóban tájékoztatott dr. Nemény András polgármester Szombathely egészségügyi és gazdasági helyzetéről a város közösségi oldalán. Mint elmondta, Szombathelyen 601 aktív fertőzött van, körülbelül 280 embert ápolnak kórházban. Hozzátette, folyamatos az egyeztetés a Markusovszky kórházzal, a temetkezési vállalat hűtőkapacitását a rendelkezésükre bocsátják.

 

A rendelkezésre álló adatok alapján Vas megyében jelenleg 1824, Szombathelyen pedig 601 aktív koronavírus-fertőzött van. Markusovszky kórház Covid-osztályán körülbelül 280 embert kezelnek koronavírussal vagy gyanús tünetekkel. Az elmúlt hetek kommunikációs félreértéseit követően a polgármester egyeztetett prof. dr. Nagy Lajossal, a kórház vezetőjével. Ezen egyeztetések része volt, hogy a kórház kérésére a halotti anyakönyvek kiadását sürgősséggel megteszik, bár ez eddig is így történt. A rendelkezésre álló számot még növelték is, így ez nem lehet akadály a jövőben sem semminek. A temetkezési vállalat hűtőkapacitását a kórház rendelkezésére bocsátják, enyhítve a nyomasztó feszültséget, ami ott tapasztalható. A polgármester elmondta, hogy a helyzet – a hétvégéhez képest – rendeződött. Köszönetet mondott valamennyi kórházi dolgozónak, akik erőn felül teljesítenek. 


A háziorvosok kérését is tolmácsolta a polgármester: a tapasztalatok szerint az orvosok megállapítják a koronavírus-fertőzés gyanúját, mivel ezt telefonon teszik, erről hivatalos dokumentum nem születik. Többen ezt úgy értelmezik, hogy amíg nincs hivatalos papír, addig szabadon mászkálhatnak. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem így van, bárki, bármilyen tünetet észlel magán, az maradjon otthon. Ha a háziorvos kimondja, hogy valaki Covid-gyanús, annak kötelessége otthon maradni akkor is, ha nincs erről papírja. Így lehet megakadályozni a fertőzést. 
A háziorvosok javaslata alapján – az országban egyedülálló módon – megrendelte pulzoximéterek a beszerzését. 150 darabról van. Az eszköz segít a háziorvosokat annak az eldöntésében, hogy az adott beteg kezelése lehetséges-e otthon. Az eszköz a véroxigén telítettséget és a pulzusszámot méri. Ezeknek az adatoknak az alapján a háziorvos dönthet a kórházi kezelés fontosságáról. Az idős, krónikus betegek és az egyedülélők számára ez nagy segítség lehet. 


Megtudhattuk, hogy a szombathelyiek alapvetően betartják a szabályokat, kijárási tilalmat 23 esetben szegték meg úgy, hogy azt rendőri intézkedés is követte. 14 esetben a karanténszabályok megszegése miatt indult rendőrségi eljárás. 


A városban is elindult a tömeges tesztelés. Az önkormányzat is rendelt Covid-teszteket, amivel a szociális szférában dolgozókat fogják szűrni. Jó hír, hogy 5000 darab FFP2-es maszkot adott az egyik legnagyobb cég a városnak.


Gazdasági helyzetről is beszélt a polgármester. Úgy fogalmazott, a gazdasági helyzet nagyon nehéz, 1800 millió forint iparűzési adó hiányzik jelenleg, ezen felül 2700 millió forintot szolidaritási adót is be kell fizetni az állam felé.  A város saját cégei is elkönyveltek veszteséget, a közösségi közlekedés is további 3-400 milliós veszteséget szenvedett. Ezek miatt egyelőre egy 2000 millió forintos spórolási csomagot állítottak össze. A képviselői tiszteletdíjakból, az igazgatósági és felügyelőbizottsági tiszteletdíjakból is 10 százalékot csökkentenek. Az önkormányzat reprezentációs költségeit pedig 50 százalékkal csökkentik. A városvezetés tagjait továbbra is arra kérem, hogy a koronavírus alapba önkéntesen fizessenek be. Ezt mind a védekezésre költik majd.    


A polgármester kiemelte, hogy Szombathelyen viszonylag alacsony az adózás, nincsen kommunális adó kivetve az ingatlanok után, ezt továbbra sem szeretnék bevezetni. A 2 és fél millió forint árbevétel alatti cégeknél nem kell a bevétel után adót fizetnie, lassan egyedüli városként az országban Szombathelyen. Ez 3700 kis- és középvállalkozót érintett. Az adó bevezetését továbbra sem tervezik. Ugyanakkor az 1000 négyzetméternél nagyobb területű ingatlanokra építményadót fognak bevezetni, szolidáris alapon. Ez olyan kereskedelmi és ipari ingatlanokra vonatkozik, ami nem lakás célú, és csak az 1000 négyzetméteren felüli részekre lesz érvényes. 133 cégre lesz hatással. Dr. Nemény András kiemelte, ez csak egy ideiglenes adó lesz a multik számára, ha javulnak a költségvetési számok, vagy mégsem von el a kormány annyi pénzt a várostól, akkor felülvizsgálják jövőre.


Továbbra is egyszeri 100 ezer forintot igényelhetnek azok, akik a vírus miatt vesztették el az állásukat. A város hivatalos oldalán ott vannak az elérhetőségek, ahol a bajbajutottak segítséget kérhetne, működik a Ne cipekedj, nagyi! program is. Végül elmondta, a közgyűléstől felhatalmazást kért arra, hogy a járvány sújtotta kis- és középvállalkozásoknak elengedhesse a bérleti díjat, ha önkormányzati tulajdonú ingatlanban működnek. Hozzáfűzte még, hogy változik a buszmenetrend, a megváltozott utazási szokások és a nagy veszteség miatt.

 

 

Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
A kisgyermekeket oltaná a Pfizer
Hatásos és biztonságos a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcina az 5 és 11 év közötti gyermekeknél – közölte hétfőn a Pfizer. Az amerikai gyógyszergyártó benyújtotta kérvényét a vakcina használatához erre a korosztályra.
A legdurvább hullámmal számol a román egészségügy
Csak remélik, hogy a negyedik hullám alatt nem nő napi 15 ezer főlé a fertőzésszám.
Újraindult az ellenzéki előválasztás
A szombati leállás után hétfőn reggel 7-kor újraindult az előválasztás. Bár az online előregisztráció nem működött még reggel, 10 órára helyreállt a rendszer. Az eredeti tervek szerint az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítják a leállás miatt.
legfrissebbek
Megduplázzák a francia vakcinaadományokat
A francia elnök azt ígérte, hogy a program keretében 120 millió adag koronavírus elleni vakcinát adományoz, a dupláját a korábban tervezettnek – adta hírül az MTI.
Közút: jövő héten lesz a nagy környezetvédelmi autóvizsgálat
Huszonötödik alkalommal ellenőrzik közúti mérésekkel a gépkocsik környezetvédelmi állapotát hétfőtől péntekig Budapesten és három vidéki nagyvárosban - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Az AstraZeneca atyja szerint tavaszra náthává enyhül a Covid
Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló, írta az MTI.
Előválasztás: 89 ezren voksoltak szombaton
Vasárnapig összesen 436 702-en szavaztak az ellenzék jelöltjeire.
Trónfosztás: Uszik legyőzte Joshuát a londoni ökölvívógálán
A nehézsúly világbajnoki címe volt a tét.