km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
318 fertőzött Szombathelyen, több mint 30 halott Vas megyében, a kórház Covid-osztálya betelt

318 fertőzött Szombathelyen, több mint 30 halott Vas megyében, a kórház Covid-osztálya betelt

Dr. Nemény András polgármester Facebook-videóban számolt be a koronavírus-járvány Szombathelyt érintő fejleményeiről. Elmondta, 318 igazolt fertőzött van Szombathelyen, a Markusovszky kórházban 17-en vannak lélegeztetőgépen, a COVID-osztály betelt. Elárulta azt is, hogy eddig Vas megyében több mint 30-an haltak meg.

 

Dr. Nemény András úgy fogalmazott, a helyzet nagyon rossz, a közösségi terjedés szakaszát éljük. A polgármester beszámolt a jelenlegi helyzetről is. Szombathelyen 318 igazolt koronavírus-fertőzött van, a szombathelyi járásban közel 700-an vannak karanténban. A Markusovszky kórházban 130 Covid-gyanús vagy -fertőzött beteget ápolnak, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen. A kórház Covid-osztálya már betelt, lassan nem tudnak több beteget fogadni. Több orvost Győrbe helyeztek át még körülbelül egy hónappal ezelőtt, ők azóta sem jöttek vissza. Ha valaki most bekerül a kórházba, akkor jó eséllyel tovább kell küldeni, és csak remélhetjük, hogy tudják őket fogadni – fogalmazott, majd feltette a kérdést: Mit tehetünk most? Leginkább azt, hogy betartjuk az alapvető szabályokat, vagyis hordjuk a maszkot, tartjuk a távolságot. Továbbra is fontos, hogy figyeljünk és vigyázzunk az idősekre.


Az már biztos, hogy idén nem tartják meg a Szent Márton gálát, nem lesz városi szintű szilveszter sem. Ugyanakkor az adventi vásárt szeretnék megtartani szűkített üzemmódban, ami azt jelenti, hogy nem lesznek rendezvények. Ám ha az Operatív Törzs azt javasolja, hogy ne tegyék, akkor ez sem lesz. 


Tavasszal, amikor utoljára bejelentkezett, arról beszélt, az volt a céljuk, hogy elérjék, amikor a karácsonyi asztalnál ülünk, ne hiányozzon senki. Sajnos ezt a célt már nem érhetjük el – tette hozzá a polgármester, hiszen jelenleg több mint 30 halott van Vas megyében, akik a koronavírusnak estek áldozatul. Úgy fogalmazott, a mi felelősségünk, hogy ne legyen több halott. 

 

 

 

Szombathely MJV Facebook-oldalán már elérhetők a friss információk: 

 

Mint írják, a cél, hogy ellaposítsuk a járványgörbét, hogy az egészségügyi ellátórendszer folyamatosan képes legyen a betegek ellátására és ne egyszerre, ne egy időben zúduljon rengeteg beteg az ellátórendszerre. Ennek érdekében az alábbi intézkedéseket hozták:


1️. Szeptember 24-től a kereskedelmi hatóság (polgármesteri hivatal) ellenőrzi az üzletekben történő maszkviselést, amit eddig 171 esetben tett meg és szankcióként figyelmeztetést alkalmazott. November 4-től az ellenőrzések fokozódni fognak és figyelmeztetés helyett már pénzbírsággal (100.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig) sújthatók a szabályokat be nem tartó üzletek. Ismételt szabályszegés esetén pedig az üzletek bezárását fogja elrendelni a Hivatal.


2️. Hétfőtől átalakul a polgármesteri hivatal ügyfélfogadásának rendje: elsődlegesen abban az esetben lesz lehetőség személyes ügyfélfogadásra, ahol a jogszabály ezt kötelezően előírja, egyebekben elektronikusan vagy telefonon történik az ügyfelekkel való kapcsolattartás.


3️. Minden ügyfélfogadást végző önkormányzati céget felkértek, hogy ennek megfelelően alakítsák át az ügyfélfogadásukat.


4️. Valamennyi önkormányzati intézményben, gazdasági társaságban mindenki számára elrendelték a folyamatos maszkviselet (kivéve evés, ivás, egyedül tartózkodás az adott helységben).


5️. Korlátozták az esküvőkön résztvevők számát: 15 vendég foglalhat helyet a városháza Házasságkötő termében.


6️. A taxitársaságokkal egyeztetést folytattak, hogy legyen kötelező minden taxiban a maszk viselése. Addig is minden utast kérnek, vegyen fel maszkot és lehetőleg olyan gépjárműbe szálljon be, ahol a sofőrön is maszk van.


7️. Hétfőtől a fogyatékosok nappali ellátásában az egyidejűleg ellátható személyek számát korlátozzák: 65 helyett 35 főben, a biztonságos ellátás biztosítása érdekében.


8️. Az idősklubok szintén a férőhelyszám feléig működhetnek.


9️. Elmarad a Szent Márton Gála, vigyázva a kitüntetettekre, akik többnyire idős emberek. A kitüntetéseket későbbi időpontban, biztonságos körülmények között fogják átadni.


10. Innentől az AGORA nem köthet további rendezvényekre új szerződést, a meglévő szerződések átütemezéséről pedig haladéktalanul tárgyalást kezdeményez a szerződéses partnerekkel. A további rendezvényekről a kormányzati döntés ismeretében fog dönteni az önkormányzat.


1️1. A Városi Szilveszter elmarad.


1️2.  Az Adventi Vásár szűkített (műsorok, rendezvények nélküli) megtartásáról az Operatív Törzs iránymutatása alapján születik döntés. 


Felhívják a figyelmet arra, hogy leginkább az idősekre kell figyelnünk, ehhez továbbra is önkormányzati segítséget nyújtanak: a 65 év felettiek segítése a bevásárlásban, postai szolgáltatások igénybe vételében, valamint gyógyszerkiváltásban az alábbi telefonszámokon kérhető: 520-620, 520-383, 520-218.

 


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.