km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Civilek napja: disznóvágás, kvízest és túra a februári kínálat

Civilek napja: disznóvágás, kvízest és túra a februári kínálat

Kulturális csúcstalálkozó, látvány-disznóvágás, karate kupa, kézműves délután, kvízest és gyalogtúra. Színes a civilek programkínálata februárban is. A hagyományos sajtóreggelit rendhagyó időpontban - a civilek napja alkalmából - csütörtökön rendezték meg.

 

Ma van a civilek napja, ami felhívja a figyelmet, milyen fontos munkát végeznek a civil szervezetek, közösségek. Vas vármegyében 1644 egyesület működik, emelte ki Gorza Norbert, a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szakmai vezetője. Hozzátette, 1997 óta február elseje a civilek napja. Ilyenkor fokozottan igyekeznek ráirányítani a civil szervezetek értékteremtő tevékenységére a társadalom figyelmét. Ennek keretében rendhagyó civil sajtóreggelit tartottak, illetve kiírták még januárban a Civil életképek Vas vármegyében című fotópályázatukat, amit a közösségi médiában ma publikálnak.


A felhívásra 106 fotó érkezett. Amelyik szervezet a legtöbb lájkot kapja a következő egy hétben a Facebookon, ajándékcsomagot nyer. A sajtóreggelin ezúttal is bemutatták az aktuális civil programokat. A H+ Egyesület február 16-án kávéházi irodalmi estet szervez a Kilences kávézóban, a vendég Devecsery László és Tóthárpád Ferenc. Március elsején a TIT-tel közösen kulturális csúcstalálkozót rendeznek, amelyre intézményvezetőket és érdeklődőket várnak. Folytatódik a civil zsurnaliszta képzés is, ezúttal Sárváron és Körmenden.


Simon Ádám, a H+ Média és Kulturális Egyesület elnöke hozzátette, Nyugat-Dunántúlon öt helyszínen - ebből három már megvalósult - tartanak civil zsurnaliszta képzéseket, ahol most főleg a mesterséges intelligencia használatát mutatják be, hogy azt milyen módon lehet tartalomgyártásra felhasználni, milyen eszközök állnak rendelkezésre, ennek milyen etikai szabályai vannak, és bemutatják a civil zsurnalizmus alapjait. Igyekeznek olyan képességeket adni a civilek számára, hogy tartalmaikat minél színesebben, sokoldalúbban tudják leírni.


A Káldi Napraforgók Egyesülete most szombaton rendezi a 11. Falusi összeRÖFFenést, ami látvány-disznóvágással, házi kenyérsütéssel, toros finomságokkal csalogatja a látogatókat.


Makramé fonás és süteménydíszítés lesz a program február 7-én a Kilences Kávézó Valentin-napi kézműves délutánján. 9-én élményfestést tartanak, 15-én bemutatják Németh Katalin Falumesék című könyvsorozatának jáki kötetét. 22-én pedig Lengyel Balázs, a Budapest Park színpad-fotósa mutatkozik be képeivel.


175 éve indult a tavaszi hadjárat, erre emlékezik előadásokkal, kiállítással, huszárbemutatóval a Herényi Kulturális és Sport Egyesület. Február 10-én kvíz estet szerveznek a Herényiek Házában, 3-6 fős csapatok jelentkezését várják.


Február 22-án és 23-án civil véradás lesz a Vérellátó Központban. A legtöbb önkéntest küldő szervezet jutalomban részesül.


Február 24-én ismét lesz Sakura Kupa, ahol nyugat-dunántúli karate egyesületek mintegy 150 versenyzője mutathatja meg tudását 60 kategóriában. Március 2-án őrségi túrát szervez a Sakura Egyesület 12, 22 és 42 km-es távon, start a magyarlaki művelődési háznál.

 

Forrás: SZTV
Fotó: Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ Facebook-oldala
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.