km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Burgenlandban tesztelik a diákokat az iskolákban

Burgenlandban tesztelik a diákokat az iskolákban

A regionális lockdown alatt álló Burgenlandban, Bécsben és Alsó-Ausztriában április 12-én újra iskolába mehetnek a népiskolák és középiskolák 4. osztályosai valamint a végzős gimnazisták. Április 9-én a visszatérő diákok önkéntes PCR-teszten vettek részt az intézményekben, olvasható az orf.at-n.

 

Mint írják, Burgenlandban 257 oktatási helyszínen tesztelték a tanulókat. Azok, akik csak április 19-én térnek vissza az iskolapadba, egy héttel később vehetnek részt a teszten. Az iskolapadba csak negatív teszteredmény birtokában lehet. A tanulók mindenütt gargalizációs garattesztet hajtottak végre, ami kevésbé kellemetlen, mint más mintavételi módszerek.


A Felsőőri Kétnyelvű Gimnázium épülete előtt reggel 6:30-kor kezdődött meg a tesztakció, a tanulók az önkéntesek segítségével, de önállóan végezték el a mintavételt a PCR-teszthez. Ehhez sós oldatot kellett a szájukba venni, majd azzal 60 másodpercen át gargalizálni. A mintákat laboratóriumban értékelik, az eredmények szombatra várhatóak.


Vírusteszt az összes diáknak


Az eredeti tervek szerint a csütörtökön és pénteken a tartomány iskoláinak összesen 34.000 tanulóját tesztelték volna le az intézményekben. A teljes nyitás azonban egy héttel későbbre tolódott. A továbbra is digitális oktatásban tanuló diákokat április 15-16-án tesztelik majd mindhárom érintett tartományban.


Érettségi csak negatív teszteredménnyel


Heinz Faßmann oktatási miniszter április 9-i rendelete szerint az érettségizők csak negatív koronavírus-teszt birtokában vizsgázhatnak. A víruspróbát helyben is el lehet végezni, de legkorábban az érettségi előtt két nappal elvégeztetett PCR- vagy antigén-teszteredmény is megfelel. Akik orvosi igazolással, pozitív antitestteszt eredménnyel vagy aktuális hatósági határozattal bizonyítják, hogy átestek a fertőzésen, azok további tesztelés nélkül vizsgázhatnak.


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.