km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Biztosan elmarad a Savaria Karnevál

Biztosan elmarad a Savaria Karnevál

Idén sem lesz Savaria Történelmi Karnevál - jelentették be ma sajtótájékoztatón a Városházán. Egyrészt a járványügyi előírások, másrészt az önkormányzat anyagi helyzete nem teszi lehetővé a több mint 100 ezer látogatót vonzó tömegrendezvény megszervezését. A szombathelyiek nem maradnak élmények nélkül, szinte minden nyári hétvégén lesz kikapcsolódási lehetőség, a gyerekprogramoktól a zenekari koncertekig.

 

Szerdán jelentette be Horváth Soma alpolgármester és Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Kft. ügyvezetője, hogy 2021-ben elmarad a Savaria Karnevál. A döntés hátterében az áll, hogy a jelenlegi járványügyi szabályok alapján nem lehet tömegrendezvényeket tartani. Ehhez párosul az is, hogy Szombathely nem kapott kormányzati kompenzációt, így pénze sem lenne a rendezvény megszervezésére.

 

A város az eddigi karneválokhoz közel 70 millió forinttal járult hozzá. A mai tájékoztatón az hangzott el, hogy a karnevál helyett megpróbálnak több kisebb rendezvényt tartani. Mint ismeretes, az önkormányzatot sújtó elvonások, valamint a kormányzati intézkedések és a kompenzáció elmaradása miatt nehéz helyzetbe került Szombathely, így a Karnevál szervezéséhez és megrendezéséhez szükséges közel 70 millió forint sem áll rendelkezésre.

 

A városháza közleménye felhívta a figyelmet, hogy az aktuális jogszabályok értelmében zenés-táncos rendezvény sem tartható, a  Savaria Turizmus Nonprofit Kft. pedig az Operatív Törzs állásfoglalását kérte az augusztus végi, százezres érdeklődőt vonzó városi rendezvény megtartásával kapcsolatban. Azt írták, az 5 millió beoltottig a 484/2020. (XI.10.) Korm.rendelet az iránymutató, tehát "jelenleg nem tartható meg ilyen volumenű rendezvény, mint a Savaria Történelmi Karnevál. Ha eljön az idő, hogy megtarthatják, a védettségi igazolványok felmutatásával tudják azt látogatni, amit belépéskor kell ellenőrizni".

 

Kiemelték, a szombathelyiek viszont nem maradnak programok nélkül: a városvezetés felkérte a Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-t, hogy készítsen elő a többi szombathelyi kulturális intézményt bevonva egy olyan több hónapos rendezvénysorozatot, melynek része lesz augusztus végén egy olyan több napos esemény, melyen feltűnnek a városalapítás korát megidéző programelemek, biztonságos szórakozást tudnak nyújtani az érdeklődőknek, és lehetőséget tudnak biztosítani a szombathelyi vendéglátósok és kivállalkozások kitelepülésére. Mindezek kidolgozása még folyamatban van, amennyiben megjelennek a részletszabályozások a nyári nagyrendezvényekkel kapcsolatban, egy következő sajtótájékoztatón számolnak be a tervezett programokról.

 

Fotó: Nagy Jácint / Savaria Fórum (2019)

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.
Megyei II. osztály, déli csoport: borsot tört a Telekes a Csákánydoroszló orra alá, nyolcig jutott a Körmend és Nádasd
Az Egyházasrádóc és a Bajánsenye hazai környezetben gyűjtötte be a három pontot, a Tanakajd és a Felsőcsatár viszont idegenben tudott nyerni.
Szombaton nyit a megújult KRESZ park és a Víztorony
A park 150 millió forintból szépült meg. Új játékok, burkolat, KRESZ táblák és padok várják a látogatókat.
Világsztárok az Aréna Savariában
A női kézilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében a Győri Audi FC lesz a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ellenfele szerdán este hat órától az aréna Savariában. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.
Idegen nyelvi szakmai nap a Premontreiben
Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek elsajátítására. Mind a továbbtanulás, mind pedig a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából a közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsga megszerzése, valamint a használható nyelvtudás, nélkülözhetetlen. Az álláshirdetések nagy részében elsődleges elvárás az angol vagy a német nyelv ismerete, írja az intézmény hivatalos Facebook-oldala. A gimnáziumban a múlt héten tartottak szakmai napot.