km/óra
  2024.04.23., kedd  •  Béla napja
Biztosan elmarad a Savaria Karnevál

Biztosan elmarad a Savaria Karnevál

Idén sem lesz Savaria Történelmi Karnevál - jelentették be ma sajtótájékoztatón a Városházán. Egyrészt a járványügyi előírások, másrészt az önkormányzat anyagi helyzete nem teszi lehetővé a több mint 100 ezer látogatót vonzó tömegrendezvény megszervezését. A szombathelyiek nem maradnak élmények nélkül, szinte minden nyári hétvégén lesz kikapcsolódási lehetőség, a gyerekprogramoktól a zenekari koncertekig.

 

Szerdán jelentette be Horváth Soma alpolgármester és Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Kft. ügyvezetője, hogy 2021-ben elmarad a Savaria Karnevál. A döntés hátterében az áll, hogy a jelenlegi járványügyi szabályok alapján nem lehet tömegrendezvényeket tartani. Ehhez párosul az is, hogy Szombathely nem kapott kormányzati kompenzációt, így pénze sem lenne a rendezvény megszervezésére.

 

A város az eddigi karneválokhoz közel 70 millió forinttal járult hozzá. A mai tájékoztatón az hangzott el, hogy a karnevál helyett megpróbálnak több kisebb rendezvényt tartani. Mint ismeretes, az önkormányzatot sújtó elvonások, valamint a kormányzati intézkedések és a kompenzáció elmaradása miatt nehéz helyzetbe került Szombathely, így a Karnevál szervezéséhez és megrendezéséhez szükséges közel 70 millió forint sem áll rendelkezésre.

 

A városháza közleménye felhívta a figyelmet, hogy az aktuális jogszabályok értelmében zenés-táncos rendezvény sem tartható, a  Savaria Turizmus Nonprofit Kft. pedig az Operatív Törzs állásfoglalását kérte az augusztus végi, százezres érdeklődőt vonzó városi rendezvény megtartásával kapcsolatban. Azt írták, az 5 millió beoltottig a 484/2020. (XI.10.) Korm.rendelet az iránymutató, tehát "jelenleg nem tartható meg ilyen volumenű rendezvény, mint a Savaria Történelmi Karnevál. Ha eljön az idő, hogy megtarthatják, a védettségi igazolványok felmutatásával tudják azt látogatni, amit belépéskor kell ellenőrizni".

 

Kiemelték, a szombathelyiek viszont nem maradnak programok nélkül: a városvezetés felkérte a Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-t, hogy készítsen elő a többi szombathelyi kulturális intézményt bevonva egy olyan több hónapos rendezvénysorozatot, melynek része lesz augusztus végén egy olyan több napos esemény, melyen feltűnnek a városalapítás korát megidéző programelemek, biztonságos szórakozást tudnak nyújtani az érdeklődőknek, és lehetőséget tudnak biztosítani a szombathelyi vendéglátósok és kivállalkozások kitelepülésére. Mindezek kidolgozása még folyamatban van, amennyiben megjelennek a részletszabályozások a nyári nagyrendezvényekkel kapcsolatban, egy következő sajtótájékoztatón számolnak be a tervezett programokról.

 

Fotó: Nagy Jácint / Savaria Fórum (2019)

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Futsal: pazar gólok, tükörsima győzelem, kiütötte a Haladás a második Kecskemétet
Felipe Conde legénysége 6-0-val intézte el legfőbb üldözőjét a felső-házi rájátszás 8. játéknapján.
Vármegyei II. osztály, északi csoport: nagy győzelmet aratott a Répcelak, a Bozsok és a Kemenesalja is hétgólos mérkőzésen diadalmaskodott
Bobán és Gércén is potyogtak a gólok: előbbi 4-4-es döntetlent játszott a Gencsapátival, míg utóbbi 3-2-es hazai sikert könyvelhetett el a Szeleste ellen. Az Alsóújlak, a Sé, valamint a Pecöl is idegenben tudott nyerni, utóbbi pedig a Sé Lukácsháza elleni sikerének köszönhetően a tabella élére állt.
A Derkovitson folytatódott a tavaszi utcatakarítási akció Szombathelyen
Ilyenkor nemcsak az útszegélyek, útpadkák, hanem a csatornák is megtisztulnak, szükség szerint újrafestik a parkolóhelyeket, és takarítás közben a fametszési és parkfenntartási munkákat is elvégzik.
Ne vigyük haza a madárfiókákat és az állatkölyköket!
Fontos dologra hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Vigyázat! Megint csalók élnek vissza az MNB nevével és logójával
Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével és logójával: egy most terjedő e-mailes csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le – közölte az MNB hétfői közleményében, kiemelve hogy a jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot sem lakossági, sem vállalati ügyfelek számára.