km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Biztos nincs időd olvasni? Beszélgetés Szabados Ágnessel a Berzsenyi Könyvtárban

Biztos nincs időd olvasni? Beszélgetés Szabados Ágnessel a Berzsenyi Könyvtárban

Szabados Ágnes, a Nincs időm olvasni kihívás és könyvklub ötletgazdája, alapítója másodszor volt vendége a Berzsenyi Könyvtárnak. Az immár 50 000 taggal büszkélkedő NIOK-csoportról, az olvasás fontosságáról szóló beszélgetés moderátora Simon Ádám, a H+ Média elnöke volt.

Megtelt a Berzsenyi Dániel Könyvtár emeleti előadóterme szerda délután: az Aranypatak Fesztivál keretében immár másodszor látogatott Szombathelyre Szabados Ágnes. A híradós műsorvezető, újságíró, riporter öt éve alapította meg a Nincs időm olvasni kihívást – az ötletből egy 50 000 tagú csoport alakult az évek során, s egy könyvklub.

Ági években gondolkodott: a 12 hónapra nem konkrét könyvet, hanem havonta különböző témát javasolt az olvasóknak, akik olvasmányélményeiket a hónap végén online vitatták meg, beszélték ki – Ágival és egymással. Szabados Ági elmesélte, hogy gyermekkora óta imád olvasni, a Potter generáció tagjaként természetesen ez a szubkultúra ( a Harry Potter-könyvek) gyakoroltak rá nagy hatást.

Híradósként kezdett benne megfogalmazódni, hogy jó lenne valamilyen fontos téma, ügy mellé állni: és, mivel könyvet olvasni szerinte is trendi, ez az ügy az olvasás népszerűsítése lett. Ebből a gondolatból, szenvedélyből nőtt ki a NIOK (Nincs időm olvasni Klub) mozgalom, minek tagjai, akárcsak Ági, meggyőződéssel hirdetik, hogy tényleg arra van időnk, amire szeretnénk: azaz mindig van időnk olvasni.

Bár azt hihetnénk, a pandémia, ill. a karantén időszaka kedvezett a mozgalomnak és az olvasásnak, nem feltétlenül volt így: Szabados Ági szerint akkor is és ma is a Netflix és a Youtube a könyvolvasás legerősebb versenytársai, hiszen egy fárasztó nap végén sokkal könnyebb ledőlni a kanapéra, és megnézni egy filmet, ráadásul a streaming szolgáltatások képesek személyre szóló tartalmakat kínálni, nekünk lassan válogatnunk sem kell. Szabados Ági legközelebb októberben lesz Szombathely vendége.

Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.
Fejtetőn állt meg egy Mazda pick-up a 84-esen Rábapatynál
A kocsi szombat hajnalban a 84-es főúton Rábapaty határában egy jobbra ívelő kanyarban egyenesen haladt tovább, a menetirány szerinti bal oldalon letért az útról, majd az árkon áthajtva villanyoszlopnak ütközött és felborult. A Mazdában ketten utaztak, a sofőr és az utas is megsérült.
Plakátügy: új eljárás jön az Alkotmánybíróság döntése nyomán
Az úgynevezett plakátügyben a Kúria korábban megállapította: nem végzett választási tevékenységet az AGORA-Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint két másik önkormányzati cég, a SZOVA NZrt. és a Vásárcsarnok sem a városi identitáskampányhoz kapcsolódó hirdetési plakátok kihelyezésével. A Fidesz-KDNP a döntés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az Alkotmánybíróság (AB) megalapozottnak talált, és a Kúria végzését megsemmisítette. A folytatásban ismét a Kúria elé kerül az ügy, a testületnek újra kell tárgyalnia a felülvizsgálati kérelmet.
Gyereknapi forgatag a Sportháznál
Idén is sokféle program, előadás, foglalkozás várja a kicsiket és nagyokat a városi gyermeknapi forgatagon. Az AGORA – Művelődési és Sportházba, valamint a körülötte lévő területre érkezőket játékország fogadja május 26-án, vasárnap 14 órától. Lesz akadálypálya, logikai készségfejlesztő játszóház, kézműves foglalkozás, zene, bábszínház és buszbemutató is.
Munkába állt a szombathelyi tűzoltóság új járműve
Új gépjárműfecskendővel bővült a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság járműállománya: 4000 liter vizet képes szállítani, és minden káreseménynél bevethető. A beszerzés egy 10,1 milliárd forint értékű pályázat keretében történt, összesen 37 gépjárműfecskendőt osztottak szét a tűzoltóságok között.