km/óra
  2023.01.30., hétfő  •  Martina, Gerda napja
Biztos nincs időd olvasni? Beszélgetés Szabados Ágnessel a Berzsenyi Könyvtárban

Biztos nincs időd olvasni? Beszélgetés Szabados Ágnessel a Berzsenyi Könyvtárban

Szabados Ágnes, a Nincs időm olvasni kihívás és könyvklub ötletgazdája, alapítója másodszor volt vendége a Berzsenyi Könyvtárnak. Az immár 50 000 taggal büszkélkedő NIOK-csoportról, az olvasás fontosságáról szóló beszélgetés moderátora Simon Ádám, a H+ Média elnöke volt.

Megtelt a Berzsenyi Dániel Könyvtár emeleti előadóterme szerda délután: az Aranypatak Fesztivál keretében immár másodszor látogatott Szombathelyre Szabados Ágnes. A híradós műsorvezető, újságíró, riporter öt éve alapította meg a Nincs időm olvasni kihívást – az ötletből egy 50 000 tagú csoport alakult az évek során, s egy könyvklub.

Ági években gondolkodott: a 12 hónapra nem konkrét könyvet, hanem havonta különböző témát javasolt az olvasóknak, akik olvasmányélményeiket a hónap végén online vitatták meg, beszélték ki – Ágival és egymással. Szabados Ági elmesélte, hogy gyermekkora óta imád olvasni, a Potter generáció tagjaként természetesen ez a szubkultúra ( a Harry Potter-könyvek) gyakoroltak rá nagy hatást.

Híradósként kezdett benne megfogalmazódni, hogy jó lenne valamilyen fontos téma, ügy mellé állni: és, mivel könyvet olvasni szerinte is trendi, ez az ügy az olvasás népszerűsítése lett. Ebből a gondolatból, szenvedélyből nőtt ki a NIOK (Nincs időm olvasni Klub) mozgalom, minek tagjai, akárcsak Ági, meggyőződéssel hirdetik, hogy tényleg arra van időnk, amire szeretnénk: azaz mindig van időnk olvasni.

Bár azt hihetnénk, a pandémia, ill. a karantén időszaka kedvezett a mozgalomnak és az olvasásnak, nem feltétlenül volt így: Szabados Ági szerint akkor is és ma is a Netflix és a Youtube a könyvolvasás legerősebb versenytársai, hiszen egy fárasztó nap végén sokkal könnyebb ledőlni a kanapéra, és megnézni egy filmet, ráadásul a streaming szolgáltatások képesek személyre szóló tartalmakat kínálni, nekünk lassan válogatnunk sem kell. Szabados Ági legközelebb októberben lesz Szombathely vendége.

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 1.szám - 2023.01.21.
Savaria Fórum 32. évfolyam 1.szám - 2023.01.21.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Három napon át várja a diákokat a szombathelyi Pilvax kávézó
A programra általános iskolás és gimnazista csoportok is szép számmal regisztráltak.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Devizapiac: gyengült a forint hétfő reggelre
Gyengült a forint péntek esti árfolyamához képest hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Elköltözött tőle az élettársa, megfenyegette, hogy megöli
A Sárvári Járási Ügyészség lopás vétsége, zaklatás bűntette és magánlaksértés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vád szerint 2022 októberében, amikor élettársa egy veszekedést követően elköltözött a közösen bérelt Celldömölk közeli ingatlanból, ellopta a sértett 68.000 Ft értékű mobiltelefonját, írja közleményében a Vas Vármegyei Főügyészség.
SZKKA: Kiélezett meccsen fontos győzelem!
A női NB/I B-s kézibajnokság 16. fordulójában a vasi együttes 28-26-ra nyert Komáromban.
Kézműves Kuckó: Farsangi trombitát készítenek
Február 4-én, szombaton délelőtt folytatódik az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. programsorozata a kicsiknek. Ezúttal trombitákat készíthetnek a gyerekek.
Szeles, felhőátvonulásos idő lesz a jövő héten
A hét elején még emelkedik a nappali hőmérséklet, szerdán akár 10 Celsius-fok is lehet, majd csütörtöktől lehűlés jön, vasárnap már csak mínusz 1 és plusz 5 fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban. Egész héten erős, élénk lesz a szél, néhol viharossá fokozódik. Több alkalommal vegyes halmazállapotú csapadékra kell számítani, amely a hét végéhez közeledve egyre inkább hó lesz - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.