km/óra
  2024.02.22., csütörtök  •  Gerzson napja
Biztos nincs időd olvasni? Beszélgetés Szabados Ágnessel a Berzsenyi Könyvtárban

Biztos nincs időd olvasni? Beszélgetés Szabados Ágnessel a Berzsenyi Könyvtárban

Szabados Ágnes, a Nincs időm olvasni kihívás és könyvklub ötletgazdája, alapítója másodszor volt vendége a Berzsenyi Könyvtárnak. Az immár 50 000 taggal büszkélkedő NIOK-csoportról, az olvasás fontosságáról szóló beszélgetés moderátora Simon Ádám, a H+ Média elnöke volt.

Megtelt a Berzsenyi Dániel Könyvtár emeleti előadóterme szerda délután: az Aranypatak Fesztivál keretében immár másodszor látogatott Szombathelyre Szabados Ágnes. A híradós műsorvezető, újságíró, riporter öt éve alapította meg a Nincs időm olvasni kihívást – az ötletből egy 50 000 tagú csoport alakult az évek során, s egy könyvklub.

Ági években gondolkodott: a 12 hónapra nem konkrét könyvet, hanem havonta különböző témát javasolt az olvasóknak, akik olvasmányélményeiket a hónap végén online vitatták meg, beszélték ki – Ágival és egymással. Szabados Ági elmesélte, hogy gyermekkora óta imád olvasni, a Potter generáció tagjaként természetesen ez a szubkultúra ( a Harry Potter-könyvek) gyakoroltak rá nagy hatást.

Híradósként kezdett benne megfogalmazódni, hogy jó lenne valamilyen fontos téma, ügy mellé állni: és, mivel könyvet olvasni szerinte is trendi, ez az ügy az olvasás népszerűsítése lett. Ebből a gondolatból, szenvedélyből nőtt ki a NIOK (Nincs időm olvasni Klub) mozgalom, minek tagjai, akárcsak Ági, meggyőződéssel hirdetik, hogy tényleg arra van időnk, amire szeretnénk: azaz mindig van időnk olvasni.

Bár azt hihetnénk, a pandémia, ill. a karantén időszaka kedvezett a mozgalomnak és az olvasásnak, nem feltétlenül volt így: Szabados Ági szerint akkor is és ma is a Netflix és a Youtube a könyvolvasás legerősebb versenytársai, hiszen egy fárasztó nap végén sokkal könnyebb ledőlni a kanapéra, és megnézni egy filmet, ráadásul a streaming szolgáltatások képesek személyre szóló tartalmakat kínálni, nekünk lassan válogatnunk sem kell. Szabados Ági legközelebb októberben lesz Szombathely vendége.

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Viharos szél miatt adtak ki riasztást a megyére
Csütörtökön (nagyobb eséllyel a déli órákban, majd estétől) a Dunántúl nyugati kétharmad részén előfordulhatnak viharos (ált. 60-70 km/h, néhol>70 km/h) széllökések, írja a HungaroMet Nonprofit Zrt. Emiatt megyénkre elsőfokú riasztást adtak ki.
Vegyes volt a forintmozgás reggel
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Kivonult az állam a kultúra finanszírozásából, de vajon mi jön ezután? 
Miközben az állam a piacilag eleve sikeres, vagy a jövőben piacképesnek tűnő kulturális tevékenységeket szeretné inkább támogatni, a maga mögött hagyott finanszírozási űrben nem lépett senki a helyére. Van-e alternatívája az állami, pályázati finanszírozásnak a kultúra területén, és ha igen, mi lehet az?
Szombathely, a klasszikus polgárváros
A megyei jogú városok történeti fejlődése és településmorfológiája című kötetet mutatták be ma délután a könyvtárban. Az eseményen dr. Fűzfa Balázs habilitált nyugalmazott egyetemi docens (ELTE BDPK) beszélgetett a szerzőkkel.
Béke téri pocsolyák: egy régi problémát orvosolnak Herényben
A herényi Béke tér régi problémája, hogy amikor leesnek a nagy esők, nem tud elfolyni a víz, és óriási tócsák képződnek mindenhol - a megoldásáról dr. László Győző képviselő (Éljen Szombathely!) beszélt Facebook-videójában.