km/óra
  2024.05.20., hétfő  •  Bernát, Felícia napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Biztonságosan két keréken Vép és Szombathely között

Biztonságosan két keréken Vép és Szombathely között

Hamarosan elkezdődik a Vép és Szombathely közötti kerékpárút építése, így biztonságosan lehet majd biciklivel közlekedni a vasi megyeszékhelyre. Az összesen négy kilométeres szakaszból Vép két kilométeres részre pályázott, és nyert 282 millió forintot.

 

Kovács Péter polgármester elmondta, a Vas Megyei Önkormányzattal konzorciumban nyújtották be a pályázatot a kerékpárútszakaszra, mely a Vépet Szombathellyel összekötő 8443. sz. út déli oldalán épül meg kétsávos szélességgel. A Vépet érintő szakasz hossza 2073 méter. A 100 százalékos támogatás összege majdnem 282 millió forint. 


– Az engedélyezési és kivitelezési tervek elkészültek, a testület pedig a héten döntött a közbeszerzési eljárás kiírásáról – tette hozzá a polgármester. – December végéig lezárulhat az eljárás, így jövő év elején már el is kezdődhetnek az előkészítési munkák. Az aszfaltozási munkákat csak március 15. után lehet kezdeni, de ez időjárás függvénye. Ha minden jól megy, már az első félévben megépülhet a vépi szakasz. A két kilométeres szakasz a Kinizsi utca elejétől indulva halad majd végig egészen a napelemparkig. Folyamatban van a területek megvásárlása, de akadt olyan tulajdonos is, aki ingyen felajánlotta azt a cél érdekében. 


A polgármester kiemelte, nagy szükség van a kerékpárútra, mivel sokan járnak az úton autóval dolgozni a megyeszékhelyre, s nemcsak Vépről, hanem Bozzaiból, Kenézről, Pecölből is. A reggeli és a délutáni csúcsforgalomban nehéz kerékpárral közlekedni, több súlyos sérüléssel járó baleset is történt az elmúlt években. Régi álom válik valóra azzal, hogy megépül a kétsávos út a kerékpárosoknak. A helyiek többször is kérték már, hogy biztonságosan közlekedhessenek, volt már demonstráció, felvonulás is ennek érdekében, valamint fórumokon, rendezvényeken is felszólaltak. 


Nemcsak Vép nyert a megvalósításhoz 100 százalékos támogatást: a szombathelyi körforgalom és a vépi napelempark közötti szakasz építéséhez Szombathely 245 millió forintot kapott. A kerékpárút szombathelyi része a 86. számú főút városi elkerülő szakaszán megvalósított kerékpáros átvezetéstől indul, és 1,7 km-en keresztül vezet Vép irányába, Szombathely közigazgatási határáig. A két város azért külön-külön adta be a pályázatát, mert Szombathely megyei jogú város, így más feltételekkel pályázhatott. 


Az új kerékpárút egyébként beleesik az M86-os gyorsforgalmi út nyomvonalába, erre a polgármester felhívta a döntéshozók figyelmét is. Az elfogadott tervek szerint a jövőre megépülő kerékpárutat a gyorsforgalmi út kialakításakor áthelyezik, egy felüljárón vezetik majd át. 

 

bb
Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak