km/óra
  2023.12.02., szombat  •  Melinda, Vivien napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Bemutató: lélekfilm Horváth Imréről

Bemutató: lélekfilm Horváth Imréről

Élményekre hangolva címmel mutatták be a múlt héten a Horváth Imre zenepedagógusról szóló portréfilmet, melyet Horváth Zoltán és Boros Ferenc készített. A közel egyórás filmbemutatót beszélgetés zárta.

 

Szó szerint élményekre hangolódott a Savaria Mozi közönsége a Horváth Imrét bemutató portréfilm vetítésén: a főszereplő ugyanis megénekeltette a filmbemutatóra érkezőket.  A karizmatikus és szuggesztív zenepedagógusról szóló portréfilmet korábbi diákjai, Horváth Zoltán és Boros Ferenc függetlenfilmes páros készítette a Tiszta formák alapítvány közreműködésével. 


– A film jó két év alatt készült el. Sajnos, nem voltak ideálisak a körülmények, hiszen a Covid-válság is közbeszólt, tehát ez egy picit nehezítette a munkánkat, de szerettünk volna egy alapos feldolgozást Horváth Imre életéből – mondta el Horváth Zoltán. 


Az alkotópáros a Szentgyörgyi iskolában filmes szakon járt Horváth Imre óráira. Az összegyűjtött archív anyagokon túl személyes, közeli kapcsolat is összefűzi a zenepedagógust és az alkotókat. Boros Ferenc így emlékezett vissza a diákévekre:


– Visszajöttek az emlékek régről, a középiskolából, és használtunk olyan archív felvételeket, amelyeken azok a módszerek láthatóak, amelyeket a mi esetünkben is alkalmazott Horváth Imre. És most is láttuk egy másik iskolában, hogyan dolgozik a gyerekkel: lenyűgöző, amikor az általános iskolásokat zenehallgatásra tanítja. Azt kéri, hajoljanak le a padra, és hallgassák a zenét, és ha az valamilyen érzelmet kifejez nekik, akkor azt mozdulatokkal jelezzék, és mutogassák el.


A Berzsenyi könyvtárban tartott rendszeres előadásain szinte mindenki ott volt a filmbemutató nézői közül. A vetítés utáni pódiumbeszélgetésből az alkotókról és a főszereplőről is számos információ kiderült. Horváth Imre elmondta, álma egy komolyzenei diszkó megvalósítása. Az Élményekre hangolva film és az este Horváth Imre tetszését is elnyerte. 


– Mindig olyan emberekről láttam riportfilmet, akik már nem élnek – mondta a zenepedagógus. – Úgyhogy ez egy kicsit meglepő volt, hogy az ember végig nézi a saját anyagát. De a Zolinak és a Ferinek az összeállított anyaga, amit abból kihoztak, úgy érzem, és ki is mondtam, hogy nem rólam szól, hanem azon belül az én lelkemről.


Horváth Imre 2021-ben Szombathely Kultúrájáért életmű díjban részesült. Jelenleg nyugalmazott főiskolai docensként a szombathelyi Szent Márton Kórus karnagya, emellett a Berzsenyi Könyvtárban az „Ezt látni és hallani kell” zenei ismeretterjesztő sorozatával műelemző előadásokat tart, legutóbb a Carmina Buranát mutatta be. Az Érzésekre hangolva portréfilm legközelebb a Vasi filmfesztiválon lesz megtekinthető.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak