km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Bemutató: lélekfilm Horváth Imréről

Bemutató: lélekfilm Horváth Imréről

Élményekre hangolva címmel mutatták be a múlt héten a Horváth Imre zenepedagógusról szóló portréfilmet, melyet Horváth Zoltán és Boros Ferenc készített. A közel egyórás filmbemutatót beszélgetés zárta.

 

Szó szerint élményekre hangolódott a Savaria Mozi közönsége a Horváth Imrét bemutató portréfilm vetítésén: a főszereplő ugyanis megénekeltette a filmbemutatóra érkezőket.  A karizmatikus és szuggesztív zenepedagógusról szóló portréfilmet korábbi diákjai, Horváth Zoltán és Boros Ferenc függetlenfilmes páros készítette a Tiszta formák alapítvány közreműködésével. 


– A film jó két év alatt készült el. Sajnos, nem voltak ideálisak a körülmények, hiszen a Covid-válság is közbeszólt, tehát ez egy picit nehezítette a munkánkat, de szerettünk volna egy alapos feldolgozást Horváth Imre életéből – mondta el Horváth Zoltán. 


Az alkotópáros a Szentgyörgyi iskolában filmes szakon járt Horváth Imre óráira. Az összegyűjtött archív anyagokon túl személyes, közeli kapcsolat is összefűzi a zenepedagógust és az alkotókat. Boros Ferenc így emlékezett vissza a diákévekre:


– Visszajöttek az emlékek régről, a középiskolából, és használtunk olyan archív felvételeket, amelyeken azok a módszerek láthatóak, amelyeket a mi esetünkben is alkalmazott Horváth Imre. És most is láttuk egy másik iskolában, hogyan dolgozik a gyerekkel: lenyűgöző, amikor az általános iskolásokat zenehallgatásra tanítja. Azt kéri, hajoljanak le a padra, és hallgassák a zenét, és ha az valamilyen érzelmet kifejez nekik, akkor azt mozdulatokkal jelezzék, és mutogassák el.


A Berzsenyi könyvtárban tartott rendszeres előadásain szinte mindenki ott volt a filmbemutató nézői közül. A vetítés utáni pódiumbeszélgetésből az alkotókról és a főszereplőről is számos információ kiderült. Horváth Imre elmondta, álma egy komolyzenei diszkó megvalósítása. Az Élményekre hangolva film és az este Horváth Imre tetszését is elnyerte. 


– Mindig olyan emberekről láttam riportfilmet, akik már nem élnek – mondta a zenepedagógus. – Úgyhogy ez egy kicsit meglepő volt, hogy az ember végig nézi a saját anyagát. De a Zolinak és a Ferinek az összeállított anyaga, amit abból kihoztak, úgy érzem, és ki is mondtam, hogy nem rólam szól, hanem azon belül az én lelkemről.


Horváth Imre 2021-ben Szombathely Kultúrájáért életmű díjban részesült. Jelenleg nyugalmazott főiskolai docensként a szombathelyi Szent Márton Kórus karnagya, emellett a Berzsenyi Könyvtárban az „Ezt látni és hallani kell” zenei ismeretterjesztő sorozatával műelemző előadásokat tart, legutóbb a Carmina Buranát mutatta be. Az Érzésekre hangolva portréfilm legközelebb a Vasi filmfesztiválon lesz megtekinthető.

címkék
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
legfrissebbek
A zebrára lökte az Audit a pick-up, de szerencsére nem a gyalogosra
Szombathelyen a Gagarin úti körforgalomnál történt a baleset szerdán, az okozó Toyota sofőrje előző este Eb-meccset nézve sörözött, és nem gondolta, hogy reggel ezt még kimutathatja a szonda.
Választott a vármegye is, változatlan erőviszonyok
A június 9-én megtartott választások után a Vas vármegyei közgyűlésben a Fidesz-KDNP megőrizte kétharmados többségét, amiben közrejátszhatott, hogy a Tisza Párt az utolsó pillanatban mégsem indított jelölteket. A 13 vármegyei városban sem változtak jelentősen az erőviszonyok, mindössze két települést irányíthat új polgármester. A testületekben viszont egyre több a független, vagy civil szervezet delegálta képviselő, és kevesebb a fideszes politikus. Választások utáni megyei visszatekintő körképünk.
Szerdától megkezdte a vízosztást a GYSEV Zrt. is
Olimpiai sétát tartanak a szombathelyi olimpikonok emléktábláinál
A közelgő párizsi olimpiára hangolódva 2024. június 23-án, vasárnap délután, Olimpia Napján sétára hív minden sportbarátot a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület.
Hamarosan indul a Lamantin improvizációs tábor
1985 és 1989 között évente rendeztek improvizációs táborokat Szombathelyen Nesztor Iván vezetésével. A Lamantin Jazz Fesztivál ideje alatt – Márkus Tibor ötlete alapján és művészeti vezetésével – a régi hagyományt újjáélesztve immár 20. alkalommal szervezik meg az egyhetes, országos Lamantin Improvizációs tábort.