km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Bemutató: lélekfilm Horváth Imréről

Bemutató: lélekfilm Horváth Imréről

Élményekre hangolva címmel mutatták be a múlt héten a Horváth Imre zenepedagógusról szóló portréfilmet, melyet Horváth Zoltán és Boros Ferenc készített. A közel egyórás filmbemutatót beszélgetés zárta.

 

Szó szerint élményekre hangolódott a Savaria Mozi közönsége a Horváth Imrét bemutató portréfilm vetítésén: a főszereplő ugyanis megénekeltette a filmbemutatóra érkezőket.  A karizmatikus és szuggesztív zenepedagógusról szóló portréfilmet korábbi diákjai, Horváth Zoltán és Boros Ferenc függetlenfilmes páros készítette a Tiszta formák alapítvány közreműködésével. 


– A film jó két év alatt készült el. Sajnos, nem voltak ideálisak a körülmények, hiszen a Covid-válság is közbeszólt, tehát ez egy picit nehezítette a munkánkat, de szerettünk volna egy alapos feldolgozást Horváth Imre életéből – mondta el Horváth Zoltán. 


Az alkotópáros a Szentgyörgyi iskolában filmes szakon járt Horváth Imre óráira. Az összegyűjtött archív anyagokon túl személyes, közeli kapcsolat is összefűzi a zenepedagógust és az alkotókat. Boros Ferenc így emlékezett vissza a diákévekre:


– Visszajöttek az emlékek régről, a középiskolából, és használtunk olyan archív felvételeket, amelyeken azok a módszerek láthatóak, amelyeket a mi esetünkben is alkalmazott Horváth Imre. És most is láttuk egy másik iskolában, hogyan dolgozik a gyerekkel: lenyűgöző, amikor az általános iskolásokat zenehallgatásra tanítja. Azt kéri, hajoljanak le a padra, és hallgassák a zenét, és ha az valamilyen érzelmet kifejez nekik, akkor azt mozdulatokkal jelezzék, és mutogassák el.


A Berzsenyi könyvtárban tartott rendszeres előadásain szinte mindenki ott volt a filmbemutató nézői közül. A vetítés utáni pódiumbeszélgetésből az alkotókról és a főszereplőről is számos információ kiderült. Horváth Imre elmondta, álma egy komolyzenei diszkó megvalósítása. Az Élményekre hangolva film és az este Horváth Imre tetszését is elnyerte. 


– Mindig olyan emberekről láttam riportfilmet, akik már nem élnek – mondta a zenepedagógus. – Úgyhogy ez egy kicsit meglepő volt, hogy az ember végig nézi a saját anyagát. De a Zolinak és a Ferinek az összeállított anyaga, amit abból kihoztak, úgy érzem, és ki is mondtam, hogy nem rólam szól, hanem azon belül az én lelkemről.


Horváth Imre 2021-ben Szombathely Kultúrájáért életmű díjban részesült. Jelenleg nyugalmazott főiskolai docensként a szombathelyi Szent Márton Kórus karnagya, emellett a Berzsenyi Könyvtárban az „Ezt látni és hallani kell” zenei ismeretterjesztő sorozatával műelemző előadásokat tart, legutóbb a Carmina Buranát mutatta be. Az Érzésekre hangolva portréfilm legközelebb a Vasi filmfesztiválon lesz megtekinthető.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.