km/óra
  2021.10.24., vasárnap  •  Salamon napja
Becsületsértés miatt indult ügy a korábbi alpolgármester ellen, most felmentették

Becsületsértés miatt indult ügy a korábbi alpolgármester ellen, most felmentették

A Kőszegi Járásbíróság felmentette a vádlottat az ellene 2 rendbeli folytatólagosan elkövetett becsületsértés vétsége miatt emelt vád alól, közölte az ügyészség. Az eljárás Csepreg korábbi alpolgármestere ellen indult.

 

A feljelentés szerint a polgármester sértett magánindítványt terjesztett elő a sérelmére elkövetett rágalmazás vétsége miatt a korábbi alpolgármester – jelenleg a képviselő-testület tagja –ellen. 


A feljelentés szerint 2020. július 9-től több alkalommal, 2020. július 29-ig egy internetes oldalon és Facebook profillal a becsület csorbítására alkalmas tények, tényre közvetlenül utaló kifejezések kerültek publikálásra. A sértett csatolta a hivatkozott, sérelmezett írásokat és kérte az elkövető felelősségre vonását.


Továbbá a jegyző is magánindítványt terjesztett elő a sérelmére elkövetett rágalmazás vétsége miatt a vádlott ellen. A feljelentés szerint 2020. július 11-től több alkalommal egy internetes oldalon a becsület csorbítására alkalmas tények, tényre közvetlenül utaló kifejezések kerültek publikálásra 2020. július 25-ig. A sértett csatolta a hivatkozott, sérelmezett írásokat és kérte az elkövető felelősségre vonását. 


A vádlott nem vitatta, hogy az internetes bejegyzéseket ő írta és tette közzé.  


A Kőszegi Járásbíróság szerint a vádlott véleményét, értékítéletét képezik a közügyek gyakorlását érintően általános formában, konkrét tények állítása nélküli negatív értékelések, ekként becsületsértés megállapítására lehet alkalmas. A hivatkozott írások, mint közhatalmat gyakorló személyeknek ezen tevékenységével összefüggésben kerültek megfogalmazásra; a vádlott a sértettek közszereplői minőségével, a közügyeket érintően írta a sérelmezett kifejezéseket. A közhatalmat gyakorló hivatalos személy az ezen tevékenységével összefüggésben elhangzott kritikákkal, bírálatokkal szemben az átlagosnál magasabb tűrési küszöböt kell, hogy elviseljen. Vagyis a vádlott az Alaptörvény IX. cikkének (1) bekezdésében írt véleménynyilvánítás szabadságával élt, a szabad véleménynyilvánítási jogát gyakorolta még akkor is, ha a bejegyzésekben a magánvádlók közéleti tevékenységét negatívan értékelte.


Ezért mentette fel a bíróság bűncselekmény hiányában a vádlottat az ellene emelt vád alól. 


Az ítélet nem jogerős, azt a vádlott tudomásul vette, míg a magánvádló a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére három munkanapot tartott fenn.
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ruha nélkül vezetett a kamion elé hajtó sofőr, halottat találtak a férfi lakóhelyén
Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés egy délelőtt felfedezett Veszprém megyei haláleset és a reggeli, nemeskeresztúri halálos közlekedési baleset között, de az eset furcsaságai miatt valószínűsíthető, hogy nem véletlen egybeesésről van szó.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Torony: „a plébánosnak az egységet kell képviselnie”
Haller László augusztus 1-től vezeti a toronyi plébániát – elődje, dr. Perger Gyula Kőszegre távozott. Az 55 esztendős pappal, aki nem mellesleg nyugalmazott honvéd őrnagy – a Jóistenhez vezető útjáról, a pristinai kiküldetésről, humorról, és egy XXI. századi plébános küldetéséről is beszélgettünk.
Hétfőtől lezárják a szőlősi átjárót
Lezárják jövő hétfő (október 25.) reggel fél kilenctől kedd este nyolcig (október 26.) a Rumi úton található szőlősi vasúti átjárót pályakarbantartási munkálatok miatt, közölte Rázó László, a GYSEV sajtószóvivője.
legfrissebbek
Meleg idő várható a jövő héten
Hajnalonként még mínuszokra is számítani kell a jövő héten, de erősödik a nappali felmelegedés: jövő vasárnap néhol akár 20 fok is lehet.
A legszigorúbb karanténra készülnek a szomszédban
Ukrajna vörös zónában, azaz a legszigorúbb korlátozások között ünnepelheti majd az újévet, legalábbis ezt jósolta egy járványügyi szakértő.
Megkönnyíti a bringások dolgát a MÁV
Számos, kerékpárszállításra alkalmas vasúti kocsi indításával készül a hétfőn kezdődő őszi szünetre a MÁV-Start.
Rusvai: csökken a fertőzöttek átlagéletkora
Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora, a jelenség mögött az állhat, hogy a fiatalabbak közül kevesebben vették fel az oltást - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 műsorában.
A legrosszabbkor jött a globális papírhiány
A könyvkiadás, a karácsonyi csomagolópapírok és ajándékkártyák gyártása is megsínylik a helyzetet.