km/óra
  2021.10.22., péntek  •  Előd napja
Balatontól Bakonyig ér a kulturális főváros

Balatontól Bakonyig ér a kulturális főváros

2023-ban nagy feladat vár Veszprémre, hiszen a királynék városa lesz Európa Kulturális Fővárosa. A megvalósításért életre hívott cég vezérigazgatójával, Markovits Alízzal beszélgetett az Euroinfo.

 

– Az Óváros téren álló patinás Rosenberg-ház nemrég megnyitott kávézójába egyeztettük az interjút. Azt hiszem, nem véletlenül.

 

– Tényleg nem. Veszprém Európa Kulturális Fővárosa programjának (EKF) az egyik legfontosabb célja, hogy a kultúra erejével találjunk megoldásokat olyan települési kihívásokra, mint a történelmi belváros élettel való megtöltése. Ennek keretében indítottunk egy programot, hogy az óváros üresen álló üzlethelyiségeibe tisztán piaci alapon talán elképzelhetetlen kulturális tartalmakat hozzunk. Ilyen hely lett a Kunszt is, ahol éppen ülünk: közösségi tér, designbolt és kávézó.

 

– 2023-ban viseli a címet Veszprém, de már most tele vannak programokkal, és zajlik az élet Önöknél.

 

– Már javában tart a felkészülésünk a rendezés évére. Például olyan eseményeket honosítunk meg, amelyeket majd hosszú távon is szeretnénk megtartani a régióban. Ilyen a Mozgókép Fesztivál is, amit tavaly egy filmpiknikkel indítottunk útjára, idén pedig már egy háromhelyszínes programot valósítottunk meg a Magyar Nemzeti Filmintézettel. Reményeink szerint ebből egy „mini Cannes” fog kinőni a jövőben. Mellette sok másik kísérleti programunk is fut, és legalább ennyire fontos, hogy szakmailag segítünk felkészülni 2023-ra a helyi kulturális intézményeknek.

 

– Veszprém mellett a Bakony és a Balaton térsége is csatlakozik az EKF-hez. Hogyan lesz egy egész régióból kulturális főváros?

 

– Már a pályázati szakaszban felvetettük, hogyan tudna igazán sikeres lenni Veszprém. A válasz az, hogy csak a minket körbeölelő régiókkal, a Bakonnyal és a Balatonnal. Így egy csodálatos kulturális sokszínűséget tudunk összekovácsolni, és igazán látszódni fogunk az európai színtéren – a nemzetközi példák is ezt támasztják alá. Ezt a koncepciót egyébként a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének vezetője, Miszlivetz Ferenc vetette fel. Nem titok, hogy a veszprémi Pannon Egyetem campusvárosai (Kőszeg, Keszthely, Nagykanizsa, Tata és Zalaegerszeg) sem fognak kimaradni a programsorozatból.

 

Ha a környéket nézzük, a Bakony-Balaton térség 216 településének nyílik lehetősége a csatlakozásra az EKF programunkhoz. Remek látni, hogy közülük már több mint 100-an éltek a lehetőséggel, és még folyamatosan fogadjuk a jelentkezőket. Nincsenek leosztott szerepek, a rendezők között mindenki egy nagy csapat tagja. A csatlakozókkal együttműködési megállapodást kötünk, mi biztosítjuk, hogy a település részesülhet a fővárosi címmel járó pályázati forrásokból és minden lehetőségből, tőlük pedig a célkitűzéseink követését és egy jelképes pénzügyi hozzájárulást kérünk.

 

 

– Ha egy járásközpont csatlakozik, évente két eurót kell fizetnie lakosonként, ha kisebb település, évente egy eurót minden lakos után. Nem feltétlenül hangzik ez kicsi összegnek.

 

– Pedig ez jelképes összeg. Ne felejtsük el, hogy a régiónkban nagyon sok pár száz fős település van, a kulturális programok megvalósítása pedig nem száz vagy kétszáz euróba kerül – főleg, ha olyan pályázati és kreatív lehetőségek érhetőek el, mint az Európa Kulturális Fővárosa program keretében. Még a hozzájárulásnál is fontosabb, hogy a csatlakozóknak követniük kell bizonyos értékéket és célkitűzéseket. Nem a falunapokat akarjuk finanszírozni, hanem ösztönözni akarjuk őket arra, hogy akár a nemzetközi közönség előtt is érdekes ötletekkel mutassák meg az értékeiket. Egyébként az a célunk, hogy Veszprém és a régió hosszú távon is meg tudja tartani a 2023-as fővárosi címből remélhetőleg fakadó turisztikai és kulturális előnyöket.

 

– A 2020-as kulturális fővárosok, Galway és Rijeka nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus-járvány miatt. Van B tervük, ha egy hasonló vis maiorral kerülnének szembe?

 

– Manapság mindenki készül vészforgatókönyvvel. Nagyon reméljük, hogy nem lesz rá szükség, de ezt is számításba kellett vennünk.

 

– Milyen nagyobb, 2023-as programokról tudhat már a nagyközönség?

 

– Annyit elárulhatok, hogy a megnyitó és a zárórendezvény az Európai Kulturális Fővárosok történetében mindig jelentős szokott lenni, és ez Veszprémben sem lesz máshogy. Az, hogy pontosan mi fog történni 2023-ban, még kialakítás alatt van – 2022 őszére lesz végleges –, de arról biztosíthatok minden érdeklődőt, hogy érdemes lesz meglátogatni minket. Igaz, a rendezés évéig is, hiszen olyan ikonikus programjaink vannak, mint az Utcazene Fesztivál, a Veszprémfeszt, vagy a régióban a Művészetek Völgye.

 

Fotó: Nagy Jácint / Savaria Fórum

 

Nézze vissza az Euroinfo szeptemberi adását a Szombathelyi Televízió YouTube-csatornáján.

 

 

kapcsolódó cikkek
Jót tesz a szünet a karneválnak
Jót tesz a szünet a karneválnak
A Savaria Napok elérte a célját, Szombathely pedig nem halott város többé. A nyári főszezon után beszélgetett az Euroinfóval Horváth Soma, a vasi megyeszékhely kulturális alpolgármestere. 
Megéri kulturális fővárosnak lenni
Megéri kulturális fővárosnak lenni
Talán a legjobb dolog, amit az Európai Unió tehet egy önkormányzattal, ha a településnek Európa kulturális fővárosa címet ad. Hogy miért, azt nagyon jól szemlélteti az első magyarországi kinevezett város, Pécs esete, ahol a nagy fejlődés és a reflektorfény ellenére közel sem sikerült egy zökkenőmentes projektet megvalósítani.
címkék
kapcsolódó cikkek
Jót tesz a szünet a karneválnak
Jót tesz a szünet a karneválnak
A Savaria Napok elérte a célját, Szombathely pedig nem halott város többé. A nyári főszezon után beszélgetett az Euroinfóval Horváth Soma, a vasi megyeszékhely kulturális alpolgármestere. 
Megéri kulturális fővárosnak lenni
Megéri kulturális fővárosnak lenni
Talán a legjobb dolog, amit az Európai Unió tehet egy önkormányzattal, ha a településnek Európa kulturális fővárosa címet ad. Hogy miért, azt nagyon jól szemlélteti az első magyarországi kinevezett város, Pécs esete, ahol a nagy fejlődés és a reflektorfény ellenére közel sem sikerült egy zökkenőmentes projektet megvalósítani.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Ruha nélkül vezetett a kamion elé hajtó sofőr, halottat találtak a férfi lakóhelyén
Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés egy délelőtt felfedezett Veszprém megyei haláleset és a reggeli, nemeskeresztúri halálos közlekedési baleset között, de az eset furcsaságai miatt valószínűsíthető, hogy nem véletlen egybeesésről van szó.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Alec Baldwin halálos balesetet okozott
A színész a forgatásán lelőtte az operatőrét egy biztosítottnak hitt kellékfegyverrel.
Tapssal búcsúztatták Angela Merkelt
Az Európai Unió tagállamainak vezetői állva tapsolva búcsúztatták pénteken brüsszeli csúcstalálkozójukon a 16 év kormányzás után visszavonuló Angela Merkel német kancellárt.
Plusz pénz jár az oltás mellett kampányoló orvosoknak
Legalább heti két órát kell a vakcina mellett kampányolni a jutalomért.
Hivatalosan is megnyílt a város szíve
1,6 milliárd uniós, valamint 508 millió városi forrásból újult meg a szombathelyi Vásárcsarnok. A korszerű épületegyüttesben 200 őstermelő, kistermelő és kereskedő kínálja portékáját. A felújított piac ünnepélyes megnyitóját ma tartották.
Kitüntetéseket adtak át a megyeházán a nemzeti ünnep alkalmából
Megemlékezést tartott a Vas Megyei Önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából a Megyeházán ma délelőtt. Kitüntetéseket is átadtak: 15-en részesültek elismerésben a megye érdekében végzett, kimagasló színvonalú tevékenységükért.