km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Az őrségi bölcsesség titkai: Kovács József tudós pap könyvét mutatták be a Berzsenyi könyvtárban

Az őrségi bölcsesség titkai: Kovács József tudós pap könyvét mutatták be a Berzsenyi könyvtárban

Szerda délután a Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatták be Kovács József Izik, dürmelik, keresztény képírás című könyvét, mely a Kercaszomor Értéktára-sorozat negyedik köteteként jelent meg.

A kötet, melynek bemutatójára megtelt a könyvtár emeleti előadóterme, Kovács József tudós pap által a kercaszomori szolgálati évtizedei alatt a veleméri templom freskóiról és a Magyar Szent Korona ikonográfiájáról írt tanulmányait, valamint az őrségi szájhagyományt őrző szöveg- és kottagyűjteményét tartalmazza.

Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató a kiadványt, mint a múlt, jelen és jövő összefogását mutatta be: a történelmi ismeretek a múlthoz engednek hozzáférni, a könyv kiadása a jelen, a lakosok összefogásának köszönhetően valúsult meg, a jövő felé pedig az az adalék nyit utat, melyről a fülszövegben olvashatunk – Őrség Árpád-kori Szent Vencel templomának maradványai a kercaszomori föld mélyén rejlenek, a templom régészeti kutatások nyomán körvonalazódik, további kutatása a jövőre vár.

Kapornaky Sándor, a "Legbátrabb Község", Kercaszomor polgármestere a Kercaszomor Értéktára sorozat korábbi kiadványait mutatta be, majd Lugossy Piroska, a község polgára olvasott fel Kovács József könyvéből, annak is az Izik címet viselő, néprajzi gyűjtéseket tartalmazó fejezetéből.

Lugossy Piroska olvasott fel a kötetből

Lugossy Piroska őrségi, török-kori farkastörténettel, "szellemhistóriával", részeges kalandokkal nevettette meg a könyvbemutató vendégeit, s előkerült egy, Örkény Tóték-ját idéző történet, csak itt nem az őrnagy hitte ároknak az árnyékot, s ugrotta-ugratta át, hanem Miska pap meg a jegyző, akik, Senyeházáról hazafelé, pityókás állapotban, ároknak nézték a telefonoszlopok árnyékát. A dürmelik (törmelék) nevet viselő fejezetből ünnepekkel, a közelgő adventtel és karácsonnyal kapcsolatos hagyományokból hallhattunk részleteket.

 

Mi is az az izik:

E furcsa szót Kovács József az 1884-es születésű Both Eszter nénitől hallotta-gyűjtötte Veleméren:  azt jelenti, amit az állatok félrenyomnak, mikor esznek. A gazda ezt a vályúból félreteszi, hosszú tél esetén ezt is megeszik majd. Az izik tehát törmeléket, részecskéket jelent az egészből – átvitt értelemben is.

 

A szombathelyi származású katolikus címzetes esperes születésének 90. évfordulójára kiadott kötet bemutatóján ezután a szerkesztő, Soós Kálmán, a Fortissimi Alapítvány elnöke kapott szót, bemutatva Kovács József életútját, személyiségét: szegény, hatgyermekes családban született, édesapja Szombathely lámpagyújtogatója, édesanyja Szendi László apát, plébános  családjánál dolgozik – férjhez menetele után az apát családjává fogadja őket. Budapesten tanul, az 56-os forradalom, szabadságharc idején hazatér, kispapként kezdi szolgálatát, de több konfliktusa van a püspökséggel, így Vépre helyezik, majd 3 évre el is tiltják a hivatástól.

Soós Kálmán (balról) és Kapornaky Sándor polgármester

Dunaföldváron kántor-tanító, már itt egyházi énekeket gyűjt. Ezután kerül plébánoshelyettesként Kercaszomorra, ahol, mivel Kerca református község, eleinte kevés híve akad, majd megkedvelik. A folklórgyűjtésnek szenteli sok idejét, az izgatja, milyen srófra jár az őrségi emberek agya. Kiváló memóriájának és zenei képzettségének is köszönhetjük gyűjteményét. Mivel hivatása hangfelvevő használatát nem engedte, írógépen rögzíti gyűjtéseit, csak azt sajnálhatjuk, az írógépeken nincsen az őrségi nyelvjárásra igen jellemző zárt e hangot jelölő betű.

Kovács József 1966‑ban Kercaszomoron írta első jegyzeteit a veleméri freskókról. Az izgatta, mit üzent a falakon Aquila János az olvasni nem tudóknak.  -- Az őrségiek emberszeretete vette körül, miközben a mindeneket alkotó bölcsesség titkait fürkészte. Néhányat ránk bízott – hangzott el a bemutatón.

A kötetet a Fortissimi (Legbátrabbak) Alapítvány és Kercaszomor Önkormányzata adta ki az Agrárminisztérium, a Hungarikum Bizottság és az Őrségi Római Katolikus Plébánia támogatásával. A bemutatón verset mondott Tornyos Jázmin.

 

TP

Fotó:Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.
legfrissebbek
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.  
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.