km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában

Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában

Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.

A magyar, a horvát és a helyi horvát közösség himnuszával vette kezdetét február 4-én este a horvát bál. Ezután köszöntötték a vendégeket, dr. Nemény Andrást, Szombathely polgármesterét, Horváth Attila alpolgármestert, Friedl Tamást, városunk Német  Önkormányzatának elnökét, Inzsöl Richárd atyát, Gyöngyösfalu plébánosát, a környező települések polgármestereit és képviselőit, s mindenkit, aki megjelent az idei horvát bálon. 

Elsőként Jurasits Ferenc, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Szombathelyi Horvátok Egyesületének elnöke köszöntötte a báli vendégeket a szombathelyi horvátok nevében: a szívekbe boldogságot, az estéhez nagyon jó szórakozást kívánt.

A megjelenteket köszöntötte még dr. Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete és az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Gugán Iván. Gugán Iván kiemelte, hogy a szombathelyi Mate Meršić Miloradić Horvát Óvoda és Általános Iskolában a következő tanévtől a hetedik-nyolcadik osztályosok számára, majd a 9., gimnáziumi osztályosok számára, is  szeretnének osztályokat indítani. 

Dr. Nemény András plgármester horvátul üdvözölte a jelenlevőket a bálon, melyen második alkalommal vett részt. Elmondta, a helyi horvát közösség nemcsak dolgozni tud példamutatóan, hanem szórakozni is, mert egy igazi közösségről van szó. Mikor arról beszél, hogy szeretné, ha Szombathely a közösségek városa lenne, mindig a megyei horvát közösség szívből és szívvel élő embereit látja maga előtt, kiknek szívükben ott élnek az őseik is. Azt kívánta végezetül, a bál estéjén minden gond maradjon kívül az ajtón, bent a táncé és az örömé legyen a főszerep.

A beszédek után a helyi folklórcsoportok báli műsora vette kezdetét: a horvát iskola szalagtánca és néptáncbemutatója után a senior néptánccsoport szórakoztatta a közönséget a Guslice tamburazenekar és a Durdice énekkar kíséretében.
Az utolsó műsorszám táncosaihoz a vendégek is csatlakoztak, s a Koprive, a Pinka Band és a Šetnja zenekarok szolgáltatták a talpalávalót.
Az idei horvát bál Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Szombathelyi Horvátok Egyesülete szervezésében valósult meg.

Fotó: Nagy Jácint


  


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.