km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában

Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában

Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.

A magyar, a horvát és a helyi horvát közösség himnuszával vette kezdetét február 4-én este a horvát bál. Ezután köszöntötték a vendégeket, dr. Nemény Andrást, Szombathely polgármesterét, Horváth Attila alpolgármestert, Friedl Tamást, városunk Német  Önkormányzatának elnökét, Inzsöl Richárd atyát, Gyöngyösfalu plébánosát, a környező települések polgármestereit és képviselőit, s mindenkit, aki megjelent az idei horvát bálon. 

Elsőként Jurasits Ferenc, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Szombathelyi Horvátok Egyesületének elnöke köszöntötte a báli vendégeket a szombathelyi horvátok nevében: a szívekbe boldogságot, az estéhez nagyon jó szórakozást kívánt.

A megjelenteket köszöntötte még dr. Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete és az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Gugán Iván. Gugán Iván kiemelte, hogy a szombathelyi Mate Meršić Miloradić Horvát Óvoda és Általános Iskolában a következő tanévtől a hetedik-nyolcadik osztályosok számára, majd a 9., gimnáziumi osztályosok számára, is  szeretnének osztályokat indítani. 

Dr. Nemény András plgármester horvátul üdvözölte a jelenlevőket a bálon, melyen második alkalommal vett részt. Elmondta, a helyi horvát közösség nemcsak dolgozni tud példamutatóan, hanem szórakozni is, mert egy igazi közösségről van szó. Mikor arról beszél, hogy szeretné, ha Szombathely a közösségek városa lenne, mindig a megyei horvát közösség szívből és szívvel élő embereit látja maga előtt, kiknek szívükben ott élnek az őseik is. Azt kívánta végezetül, a bál estéjén minden gond maradjon kívül az ajtón, bent a táncé és az örömé legyen a főszerep.

A beszédek után a helyi folklórcsoportok báli műsora vette kezdetét: a horvát iskola szalagtánca és néptáncbemutatója után a senior néptánccsoport szórakoztatta a közönséget a Guslice tamburazenekar és a Durdice énekkar kíséretében.
Az utolsó műsorszám táncosaihoz a vendégek is csatlakoztak, s a Koprive, a Pinka Band és a Šetnja zenekarok szolgáltatták a talpalávalót.
Az idei horvát bál Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Szombathelyi Horvátok Egyesülete szervezésében valósult meg.

Fotó: Nagy Jácint


  


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Apró vadnyulaknak segített életben maradni a Noé Állatambulancia
Két pici vadnyúl érkezett a Noé Állatambulanciára, akiket egy kedves család mentett meg egy lakótelepről. A betonon hevertek testvérükkel, aki a megtaláláskor sajnos már nem élt, osztotta meg a hírt az állatambulancia közösségi oldalán.
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.