km/óra
  2023.12.08., péntek  •  Mária napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában

Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában

Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.

A magyar, a horvát és a helyi horvát közösség himnuszával vette kezdetét február 4-én este a horvát bál. Ezután köszöntötték a vendégeket, dr. Nemény Andrást, Szombathely polgármesterét, Horváth Attila alpolgármestert, Friedl Tamást, városunk Német  Önkormányzatának elnökét, Inzsöl Richárd atyát, Gyöngyösfalu plébánosát, a környező települések polgármestereit és képviselőit, s mindenkit, aki megjelent az idei horvát bálon. 

Elsőként Jurasits Ferenc, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Szombathelyi Horvátok Egyesületének elnöke köszöntötte a báli vendégeket a szombathelyi horvátok nevében: a szívekbe boldogságot, az estéhez nagyon jó szórakozást kívánt.

A megjelenteket köszöntötte még dr. Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete és az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Gugán Iván. Gugán Iván kiemelte, hogy a szombathelyi Mate Meršić Miloradić Horvát Óvoda és Általános Iskolában a következő tanévtől a hetedik-nyolcadik osztályosok számára, majd a 9., gimnáziumi osztályosok számára, is  szeretnének osztályokat indítani. 

Dr. Nemény András plgármester horvátul üdvözölte a jelenlevőket a bálon, melyen második alkalommal vett részt. Elmondta, a helyi horvát közösség nemcsak dolgozni tud példamutatóan, hanem szórakozni is, mert egy igazi közösségről van szó. Mikor arról beszél, hogy szeretné, ha Szombathely a közösségek városa lenne, mindig a megyei horvát közösség szívből és szívvel élő embereit látja maga előtt, kiknek szívükben ott élnek az őseik is. Azt kívánta végezetül, a bál estéjén minden gond maradjon kívül az ajtón, bent a táncé és az örömé legyen a főszerep.

A beszédek után a helyi folklórcsoportok báli műsora vette kezdetét: a horvát iskola szalagtánca és néptáncbemutatója után a senior néptánccsoport szórakoztatta a közönséget a Guslice tamburazenekar és a Durdice énekkar kíséretében.
Az utolsó műsorszám táncosaihoz a vendégek is csatlakoztak, s a Koprive, a Pinka Band és a Šetnja zenekarok szolgáltatták a talpalávalót.
Az idei horvát bál Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Szombathelyi Horvátok Egyesülete szervezésében valósult meg.

Fotó: Nagy Jácint


  


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
Futsal: kecskeméti sikerrel zárta az esztendőt a Haladás
A szombathelyi zöld-fehérek 3-2-re diadalmaskodtak dobogóért harcoló ellenfelük otthonában a bajnokság 17. játéknapján.
Szlovénia meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon
A szlovén kormány csütörtöki ülésén határozott arról, hogy december 21-ig meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon - közölte a kabinet az ülését követően.
Szombathelyen is járt Joulupukki, az igazi finn Mikulás!
Joulupukki, az igazi finn Mikulás ma délután a szombathelyi Fő térre érkezett. A színpad körül rengetegen várták a nagyszakállút, aki a Városháza épületéből ballagott a gyermekek közé.
Párás, ködös, borult lesz a hétvége
A nap kevés helyen süt ki, jellemzően párás, borult lesz a hétvége időjárása és a köd helyenként tartósan megmaradhat. Vasárnap újabb csapadék érkezik: északon havazás, havas eső, délen havas eső, eső lesz jellemző. Éjszakánként többfelé fog fagyni, és napközben is csak jellemzően 0 Celsius-fok körüli csúcsértékek várhatók - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.
Csaknem 29 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel
A múlt héten - az előző heti 23 ezer főről - 28 900-ra nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tájékoztatásából.