km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Az önkormányzat munkatársai tárcsázzák az oltásra várókat

Az önkormányzat munkatársai tárcsázzák az oltásra várókat

Hatékonyan és gyorsan folyik az oltásra várók kiértesítése Szombathelyen - közölte az SZTV híradóval dr. László Győző alpolgármester. Péntek óta a Városháza 86 munkatársa hívja telefonon azokat, akiket koronavírus elleni oltásra várnak a háziorvoshoz vagy az állami oltópontokra. A város 35 háziorvosa küldi meg a listát a kiértesítést végzőknek, akik egyeztetnek az oltás helyéről és idejéről. Minden háziorvosnak két fő segít a szervezésben, de tartalék emberek is vannak a rendszerben, így a tömeges oltási szakaszban is gördülékeny lehet a szervezőmunka.

 

Telefonon egyeztetnek a páciensekkel a Városháza munkatársai. Napok óta a hivatalból hívják azokat, akik aktuálisan szerepelnek a listán. Azok kaphatnak oltást, akiknek a nevét megkapják a háziorvosok. Az oltandók tényleges névsorát ezekből állítják össze a praxisokban, aztán azt megküldik a kiértesítést végzőknek. 86-an dolgoznak a Városházán azon, hogy a háziorvosoktól átvegyék az adminisztrációs terhek egy részét. Kell is ennyi ember a hatékony munkához - mondja Károlyi Ákos jegyző, aki maga is vállalt ilyen feladatot.  


“Nagyjából 100 embert értesítünk ki az általuk kialakított menetrend szerint egy délelőtt. Tehát gyorsan, hatékonyan, legkésőbb 24 órán belül mindenkihez eljut az információ, hogy mikor és hol veheti fel az oltást. Az egyéni tapasztalatok pedig azok, hogy a polgárok várják ezt a hívást, egyébként a telefonokat szinte elsőre fel is veszik, 90%-ban biztos. Ha nem, akkor a hivatal egyébként egy SMS-t is küld, hogy mi ügyben kerestük, adott esetben ismeretlen számról, és minden esetben visszahívnak miket az állampolgárok, tehát várják az értesítésről szóló hívást és nagyon köszönik a hivatal munkatársainak, hogy ezt a segítséget egyébként a háziorvosoknak megadják” - fejtette ki.   


Engedély híján üresen állnak a város által létrehozott oltópontok, így a vakcinázást jelenleg az orvosi rendelőkben, illetve az állami oltópontokon végzik. A kormányzat az oltással kapcsolatos összes adminisztrációt a háziorvosokra bízta, akik a megnövekedett betegszám miatt így is túlterheltek. A legtöbb praxisba olyan sok beteg telefonál, hogy sokszor fel sem tudják venni a telefont. Van ahol a receptekkel kapcsolatos kéréseket már emailben vagy a rendelőhöz kitett ládákba várják. A város ezért praxisonként két városházi dolgozót jelölt ki, hogy az oltásszervezéssel kapcsolatos adminisztrációs terheket csökkentsék. 


Az alpolgármester elmondta, hogy mivel az oltópontok nem tudták elkezdeni a működésüket, ezért az orvosokkal közösen úgy döntöttek, hogy akkor legalább az adminisztratív részben segítenek, így a pénteki naptól mennek a telefonálások. Folyamatosan, ahogy kapják a listákat. Eddig jók a tapasztalatok. Hozzáfűzte még, hogy az emberek hálásak érte, az orvosoknak pedig nyilvánvalóan nagy segítség és öröm. 


Azt kérik a regisztráltaktól, hogy az ismeretlen számról érkező hívásokat is vegyék fel, hiszen nem a megszokott vonalakon telefonálnak az önkormányzat dolgozói. Szakmai kérdésekben viszont továbbra is a háziorvost kell megkeresni. 


“Alapvetően itt az a kérdés, hogy kéri-e a vakcinát, nem kéri, tud-e menni, jó-e az időpont. Amennyiben szakmai kérdés felmerül, abban nyilván nem az önkormányzati dolgozó  - aki a kiértesítést végzi - nem az a kompetens. Őt visszairányítjuk a kezelőorvosához, hiszen ő ismeri a kórtörténetet, az előzményeket, illetve az adott pacienst, ezt akkor velük meg tudják beszélni. De azt gondolom, ez így is nagy segítség, hiszen a kiértesítések az, amik elviszik az időnek a nagy részét” – folyatatta az alpolgármester. 


A rendszert eleve úgy alakították ki, hogy a legnagyobb terhelés mellett, később a tömeges oltásoknál is jól fog tudni működni - tette még hozzá dr. László Győző.

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Decembertől zárva lesz a Víztorony
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.