km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Az önkormányzat munkatársai tárcsázzák az oltásra várókat

Az önkormányzat munkatársai tárcsázzák az oltásra várókat

Hatékonyan és gyorsan folyik az oltásra várók kiértesítése Szombathelyen - közölte az SZTV híradóval dr. László Győző alpolgármester. Péntek óta a Városháza 86 munkatársa hívja telefonon azokat, akiket koronavírus elleni oltásra várnak a háziorvoshoz vagy az állami oltópontokra. A város 35 háziorvosa küldi meg a listát a kiértesítést végzőknek, akik egyeztetnek az oltás helyéről és idejéről. Minden háziorvosnak két fő segít a szervezésben, de tartalék emberek is vannak a rendszerben, így a tömeges oltási szakaszban is gördülékeny lehet a szervezőmunka.

 

Telefonon egyeztetnek a páciensekkel a Városháza munkatársai. Napok óta a hivatalból hívják azokat, akik aktuálisan szerepelnek a listán. Azok kaphatnak oltást, akiknek a nevét megkapják a háziorvosok. Az oltandók tényleges névsorát ezekből állítják össze a praxisokban, aztán azt megküldik a kiértesítést végzőknek. 86-an dolgoznak a Városházán azon, hogy a háziorvosoktól átvegyék az adminisztrációs terhek egy részét. Kell is ennyi ember a hatékony munkához - mondja Károlyi Ákos jegyző, aki maga is vállalt ilyen feladatot.  


“Nagyjából 100 embert értesítünk ki az általuk kialakított menetrend szerint egy délelőtt. Tehát gyorsan, hatékonyan, legkésőbb 24 órán belül mindenkihez eljut az információ, hogy mikor és hol veheti fel az oltást. Az egyéni tapasztalatok pedig azok, hogy a polgárok várják ezt a hívást, egyébként a telefonokat szinte elsőre fel is veszik, 90%-ban biztos. Ha nem, akkor a hivatal egyébként egy SMS-t is küld, hogy mi ügyben kerestük, adott esetben ismeretlen számról, és minden esetben visszahívnak miket az állampolgárok, tehát várják az értesítésről szóló hívást és nagyon köszönik a hivatal munkatársainak, hogy ezt a segítséget egyébként a háziorvosoknak megadják” - fejtette ki.   


Engedély híján üresen állnak a város által létrehozott oltópontok, így a vakcinázást jelenleg az orvosi rendelőkben, illetve az állami oltópontokon végzik. A kormányzat az oltással kapcsolatos összes adminisztrációt a háziorvosokra bízta, akik a megnövekedett betegszám miatt így is túlterheltek. A legtöbb praxisba olyan sok beteg telefonál, hogy sokszor fel sem tudják venni a telefont. Van ahol a receptekkel kapcsolatos kéréseket már emailben vagy a rendelőhöz kitett ládákba várják. A város ezért praxisonként két városházi dolgozót jelölt ki, hogy az oltásszervezéssel kapcsolatos adminisztrációs terheket csökkentsék. 


Az alpolgármester elmondta, hogy mivel az oltópontok nem tudták elkezdeni a működésüket, ezért az orvosokkal közösen úgy döntöttek, hogy akkor legalább az adminisztratív részben segítenek, így a pénteki naptól mennek a telefonálások. Folyamatosan, ahogy kapják a listákat. Eddig jók a tapasztalatok. Hozzáfűzte még, hogy az emberek hálásak érte, az orvosoknak pedig nyilvánvalóan nagy segítség és öröm. 


Azt kérik a regisztráltaktól, hogy az ismeretlen számról érkező hívásokat is vegyék fel, hiszen nem a megszokott vonalakon telefonálnak az önkormányzat dolgozói. Szakmai kérdésekben viszont továbbra is a háziorvost kell megkeresni. 


“Alapvetően itt az a kérdés, hogy kéri-e a vakcinát, nem kéri, tud-e menni, jó-e az időpont. Amennyiben szakmai kérdés felmerül, abban nyilván nem az önkormányzati dolgozó  - aki a kiértesítést végzi - nem az a kompetens. Őt visszairányítjuk a kezelőorvosához, hiszen ő ismeri a kórtörténetet, az előzményeket, illetve az adott pacienst, ezt akkor velük meg tudják beszélni. De azt gondolom, ez így is nagy segítség, hiszen a kiértesítések az, amik elviszik az időnek a nagy részét” – folyatatta az alpolgármester. 


A rendszert eleve úgy alakították ki, hogy a legnagyobb terhelés mellett, később a tömeges oltásoknál is jól fog tudni működni - tette még hozzá dr. László Győző.

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.