km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Az önkormányzat és a multicégek is kiállnak a szombathelyi gépészképzés mellett

Az önkormányzat és a multicégek is kiállnak a szombathelyi gépészképzés mellett

Vihart kavart Németh Istvánnak, az ELTE-SEK távozó rektorhelyettesének a szombathelyi gépészmérnök-képzésről szóló nyilatkozata. A város önkormányzata és az alapításban résztvevő cégek közleményben jelezték, kiemelt fontosságúnak tartják az egyetemi központban megvalósult műszaki oktatást. 

A Zalaegerszegre távozó vezető az ELTE-SEK felvételi eredményeiről tartott sajtótájékoztatón azt mondta: gond van a gépészmérnökképzéssel, a felvettek létszáma 31-ről 26-ra esett vissza, a mesterképzés idén el sem indul.


Az ugytudjuk.hu beszámolója szerint a rektorhelyettes hozzátette, ez annak tudható be, hogy ugyan az állam, a szombathelyi önkormányzat és az egyetem is szívén viseli ennek a képzésnek a sorsát, a térség ipari vállalatai már nem így állnak hozzá a képzéshez, ez pedig ezt a zuhanó tendenciát hozza magával.

 

A kijelentésre először Prof. Dr. Horváth Béla, a szombathelyi gépészmérnök-képzés egyik megteremtője reagált levelében: 
 

Már nem tudom szó nélkül hagyni!

Németh István rektorhelyettes (hol? az ELTE-n vagy Veszprémben) sajtó-nyilatkozatiban az utóbbi időben több téves információ jelent meg a szombathelyi gépészmérnök-képzésről. Ezeket nem kívánom részletezni, de a legutóbbi nyilatkozata – amikor a felvételi kapcsán gépészmérnök-képzés leépüléséről nyilatkozott – felháborított. Arról a gépészmérnök-képzésről, amelyet az egyetemek (korábban a Nyugat-magyarországi Egyetem, 2017-től az ELTE), a képzésben érintett cégek és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata (politikai hovatartozástól függetlenül) egyértelműen akart és támogatott.

A múltról röviden:

2013 őszén a legnagyobb egyetértésben, az akkori Nyugat-magyarországi Egyetem rektorának megbízásából, hárman (Dr. Bíroszné Móritz Zsuzsanna, Dr. Németh István és személyem, Prof. Dr. Horváth Béla) együtt kezdtük el szombathelyi gépészmérnök-képzés szervezését. Mindehhez messzemenő segítséget és támogatást kaptunk a NymE akkori vezetésétől, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatától, és a duális képzésben akkor érintett hat vállalat (amely azóta tizenötre nőtt) vezetésétől. A gépészmérnök-képzés Szombathelyen 2015-ben sikeresen elindult. Azóta két évfolyam végzett, végzetteink szinte kivétel nélkül a szombathelyi vállalatokat erősítik, róluk csak pozitív visszajelzések érkeztek.


A jelenről:


A BSc képzés felfutott, a három és fél évfolyam (ennyi a BSc képzés Időintervalluma) jelen van Szombathelyen, jogot nyertünk az angol nyelvű BSc gépészmérnöki képzésre (ahol már idén ősztől a harmadik évfolyamon folyik képzés), az MSc gépészmérnöki képzésre, és elérhető távolságban van a gépészmérnöki doktoriskola elindítása. Hallgatóink az elmúlt három évben elismerésre méltó eredményeket értek el a gépészmérnök-hallgatók országos versenyein. Évekkel ezelőtt megalakítottuk a Savaria Műszaki Intézetet, amely ma már 20 fő fölötti oktatói létszámmal (több külföldi oktatóval) működik. Már a kezdetekben létrehoztuk az egyetem és a duális vállalatok képviselőiből álló Operatív Munkacsoportot, amely folyamatosan figyelemmel kíséri és ellenőrzi a duális gépészmérnök-képzést.


A jelenlegi felvételi eredményekről:


A felvételi létszámok valóban csökkentek, de ez nem szombathelyi jelenség. Az ország valamennyi gépészmérnöki szakán csökkentek a felvételi létszámok. Ez a felsőoktatásban jelentkezők, és a műszaki képzések iránt érdeklődők csökkenő létszámából következik. Szombathelyre az ELTE országosan a második legmagasabb pontszámmal vette fel a gépészmérnök-hallgatókat, ami kiváló eredmény.
 

Összegzésképpen:


Nem értem, hogy a távozó rektorhelyettes, aki egy korábbi nyilatkozatában még a szombathelyi gépészmérnök-képzés megteremtőjeként aposztrofálta magát, miért támadja ugyanezt a képzést? Megítélésem szerint Szombathelyen – ahol a gépipar a város jövője szempontjából meghatározó jelentőségű – a gépészmérnök-képzésnek jelene, és hosszútávú jövője van! Remélem, hogy ebben a városvezetés és a képzésben érintett duális cégek vezetői is megerősítenek.

Prof. Dr. Horváth Béla, professor emeritus

 

 

A képzés elindításában részt vállaló cégek közös nyilatkozatban fejtették ki az álláspontjukat. 
 

A gépészmérnök-képzésben résztvevő nagyvállalatok rengeteg erőforrást fordítottak a képzés elindítására, és az azóta csatlakozott cégekkel együtt a fenntartásba, illetve a képzés népszerűsítésére egyaránt.

A cégek részéről mindez az anyagi szerepvállaláson túl komoly szakmai munkát is jelentett és jelent ma is, hiszen a nagyvállalatok munkatársai oroszlánrészt vállaltak az egyetemi tananyag kidolgozásában, a gyakorlati oktatás rendjének kialakításában, és a szakmai képzés lebonyolításában azóta is. Emellett a vállalatok minden évben jelentős mennyiségű pénzt, időt és energiát biztosítanak arra, hogy a továbbtanulás előtt álló diákok és szüleik megfelelő információk birtokában hozzanak döntést a fiatalok jövőjéről. 

Pontosan látjuk azt a tendenciát, hogy a továbbtanuló diákok összlétszáma országos szinten évről-évre csökken. Ez nem csak a műszaki pályára jelentkezők létszámában mutatkozik meg, de a teljes magyarországi felsőoktatásban megfigyelhető. A gépészmérnök szakra idén felvételt nyertek száma Szombathelyen annak ellenére is csak kis mértékben csökkent, hogy országos szinten a gépészmérnök szakokra első helyen jelentkező  diákok száma 2019-ről 2020-ra mintegy felére esett vissza.  A vállalatok számára rendkívül fontos, és maguk is sokat tesznek azért, hogy a szombathelyi mérnökképzés minősége magas szinten maradjon. Egyetértünk az egyetem azon célkitűzésével, amely a mennyiség helyett a minőséget állítja középpontba. Büszkék vagyunk arra, hogy a közreműködésünkkel zajló képzésbe Szombathelyre az ELTE idén országosan a második legmagasabb pontszámmal vette fel a gépészmérnök-hallgatókat. Miközben az egyetemek országos szinten azon az áron igyekeznek fenntartani a hallgatói létszámot, hogy a ponthatárokat jelentősen csökkentik, addig a szombathelyi gépészmérnök képzésre felvett hallgatók minősége közel azonos létszám mellett idén tovább javult, hiszen a hozzánk jelentkezett gépész hallgatók átlagpontszáma az előző évi 347 pontról idén 370 pontra emelkedett! Üdvözöljük azt is, hogy az angol nyelvű gépészmérnök alapképzés két évvel ezelőtti sikeres elindítása után 2020. szeptemberében kettős diplomás európai elit mesterképzés indul Szombathelyen az ipar 4.0 területén. 

Az eddig végzett két évfolyamból szinte minden végzős diák szombathelyi vállalatoknál helyezkedett el, mindannyiuk rendkívül magas minőségű munkát végez vállalatainknál. Mind hallgatóinkkal, mind az eddig végzett és ma már nálunk dolgozó diákokkal, akik ma már kollégáink, messzemenőkig elégedettek vagyunk. 

Ezért is nehezen indokolhatók Németh István volt rektorhelyettes legutóbbi nyilatkozatai, hiszen a fent leírt tényekkel volt egyetemi vezetőként neki is tisztában kell lennie. Szavai nem csupán rombolóak az eddig vele együtt végzett munkára nézve, de nem egyeznek a valósággal sem.

Meggyőződésünk, hogy a régió és Szombathely fejlődése szempontjából a gépészmérnök-képzés fenntartása és fejlődése elengedhetetlen. Ezért kérjük a képzésben érintetteket, a diákokat, a szülőket, az oktatókat, az egyetem volt és jelenlegi munkatársait, a város vezetőségét, valamint a kormányzat helyi képviselőit, hogy velünk együtt egyöntetűen álljanak ki, és tegyenek a gépészmérnök-képzés hosszú távú minőségi működése mellett, hiszen hitünk szerint magas szintű a műszaki tudás a régió gazdasági erősödésének egyik legfontosabb motorja. A hat alapító nagyvállalat egyöntetűen kijelenti, hogy a szombathelyi gépészmérnök-képzés hosszú távú támogatásunkat élvezi.


TDK Hungary Components Kft
Ivy Technology AMS Hungary Kft
BPW-Hungária Kft
Aptiv Services Hungary Kft
Schaeffler Savaria Kft
Opel Szentgotthárd Kft


A vállalatok után a szombathelyi önkormányzat is megszólalt az ügyben:
 

Reagálás a Vas megyei multicégek szombathelyi gépészmérnök-képzéssel kapcsolatos közös közleményére

Szombathely MJV Önkormányzata és a városvezetés is fontosnak tartja, valamint lehetőségeihez képest anyagilag is támogatja az ELTE-Savaria Egyetemi Központban oktatott gépészmérnök-képzést.

Folyamatosan egyeztetünk az egyetemmel, illetve a térség gazdasági szereplőivel is, hogy a szombathelyi gépészmérnök-képzés az eddig megszokott magas szinten maradhasson és hogy minél több lehetősége legyen a városunkban végzett hallgatóknak a helyi gazdasági társaságoknál elhelyezkedni, kamatoztatni tudásukat.

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.
Megyei II. osztály, déli csoport: borsot tört a Telekes a Csákánydoroszló orra alá, nyolcig jutott a Körmend és Nádasd
Az Egyházasrádóc és a Bajánsenye hazai környezetben gyűjtötte be a három pontot, a Tanakajd és a Felsőcsatár viszont idegenben tudott nyerni.
Szombaton nyit a megújult KRESZ park és a Víztorony
A park 150 millió forintból szépült meg. Új játékok, burkolat, KRESZ táblák és padok várják a látogatókat.
Világsztárok az Aréna Savariában
A női kézilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében a Győri Audi FC lesz a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ellenfele szerdán este hat órától az aréna Savariában. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.
Idegen nyelvi szakmai nap a Premontreiben
Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek elsajátítására. Mind a továbbtanulás, mind pedig a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából a közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsga megszerzése, valamint a használható nyelvtudás, nélkülözhetetlen. Az álláshirdetések nagy részében elsődleges elvárás az angol vagy a német nyelv ismerete, írja az intézmény hivatalos Facebook-oldala. A gimnáziumban a múlt héten tartottak szakmai napot.