km/óra
  2024.04.12., péntek  •  Gyula napja
Az önkormányzat és a multicégek is kiállnak a szombathelyi gépészképzés mellett

Az önkormányzat és a multicégek is kiállnak a szombathelyi gépészképzés mellett

Vihart kavart Németh Istvánnak, az ELTE-SEK távozó rektorhelyettesének a szombathelyi gépészmérnök-képzésről szóló nyilatkozata. A város önkormányzata és az alapításban résztvevő cégek közleményben jelezték, kiemelt fontosságúnak tartják az egyetemi központban megvalósult műszaki oktatást. 

A Zalaegerszegre távozó vezető az ELTE-SEK felvételi eredményeiről tartott sajtótájékoztatón azt mondta: gond van a gépészmérnökképzéssel, a felvettek létszáma 31-ről 26-ra esett vissza, a mesterképzés idén el sem indul.


Az ugytudjuk.hu beszámolója szerint a rektorhelyettes hozzátette, ez annak tudható be, hogy ugyan az állam, a szombathelyi önkormányzat és az egyetem is szívén viseli ennek a képzésnek a sorsát, a térség ipari vállalatai már nem így állnak hozzá a képzéshez, ez pedig ezt a zuhanó tendenciát hozza magával.

 

A kijelentésre először Prof. Dr. Horváth Béla, a szombathelyi gépészmérnök-képzés egyik megteremtője reagált levelében: 
 

Már nem tudom szó nélkül hagyni!

Németh István rektorhelyettes (hol? az ELTE-n vagy Veszprémben) sajtó-nyilatkozatiban az utóbbi időben több téves információ jelent meg a szombathelyi gépészmérnök-képzésről. Ezeket nem kívánom részletezni, de a legutóbbi nyilatkozata – amikor a felvételi kapcsán gépészmérnök-képzés leépüléséről nyilatkozott – felháborított. Arról a gépészmérnök-képzésről, amelyet az egyetemek (korábban a Nyugat-magyarországi Egyetem, 2017-től az ELTE), a képzésben érintett cégek és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata (politikai hovatartozástól függetlenül) egyértelműen akart és támogatott.

A múltról röviden:

2013 őszén a legnagyobb egyetértésben, az akkori Nyugat-magyarországi Egyetem rektorának megbízásából, hárman (Dr. Bíroszné Móritz Zsuzsanna, Dr. Németh István és személyem, Prof. Dr. Horváth Béla) együtt kezdtük el szombathelyi gépészmérnök-képzés szervezését. Mindehhez messzemenő segítséget és támogatást kaptunk a NymE akkori vezetésétől, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatától, és a duális képzésben akkor érintett hat vállalat (amely azóta tizenötre nőtt) vezetésétől. A gépészmérnök-képzés Szombathelyen 2015-ben sikeresen elindult. Azóta két évfolyam végzett, végzetteink szinte kivétel nélkül a szombathelyi vállalatokat erősítik, róluk csak pozitív visszajelzések érkeztek.


A jelenről:


A BSc képzés felfutott, a három és fél évfolyam (ennyi a BSc képzés Időintervalluma) jelen van Szombathelyen, jogot nyertünk az angol nyelvű BSc gépészmérnöki képzésre (ahol már idén ősztől a harmadik évfolyamon folyik képzés), az MSc gépészmérnöki képzésre, és elérhető távolságban van a gépészmérnöki doktoriskola elindítása. Hallgatóink az elmúlt három évben elismerésre méltó eredményeket értek el a gépészmérnök-hallgatók országos versenyein. Évekkel ezelőtt megalakítottuk a Savaria Műszaki Intézetet, amely ma már 20 fő fölötti oktatói létszámmal (több külföldi oktatóval) működik. Már a kezdetekben létrehoztuk az egyetem és a duális vállalatok képviselőiből álló Operatív Munkacsoportot, amely folyamatosan figyelemmel kíséri és ellenőrzi a duális gépészmérnök-képzést.


A jelenlegi felvételi eredményekről:


A felvételi létszámok valóban csökkentek, de ez nem szombathelyi jelenség. Az ország valamennyi gépészmérnöki szakán csökkentek a felvételi létszámok. Ez a felsőoktatásban jelentkezők, és a műszaki képzések iránt érdeklődők csökkenő létszámából következik. Szombathelyre az ELTE országosan a második legmagasabb pontszámmal vette fel a gépészmérnök-hallgatókat, ami kiváló eredmény.
 

Összegzésképpen:


Nem értem, hogy a távozó rektorhelyettes, aki egy korábbi nyilatkozatában még a szombathelyi gépészmérnök-képzés megteremtőjeként aposztrofálta magát, miért támadja ugyanezt a képzést? Megítélésem szerint Szombathelyen – ahol a gépipar a város jövője szempontjából meghatározó jelentőségű – a gépészmérnök-képzésnek jelene, és hosszútávú jövője van! Remélem, hogy ebben a városvezetés és a képzésben érintett duális cégek vezetői is megerősítenek.

Prof. Dr. Horváth Béla, professor emeritus

 

 

A képzés elindításában részt vállaló cégek közös nyilatkozatban fejtették ki az álláspontjukat. 
 

A gépészmérnök-képzésben résztvevő nagyvállalatok rengeteg erőforrást fordítottak a képzés elindítására, és az azóta csatlakozott cégekkel együtt a fenntartásba, illetve a képzés népszerűsítésére egyaránt.

A cégek részéről mindez az anyagi szerepvállaláson túl komoly szakmai munkát is jelentett és jelent ma is, hiszen a nagyvállalatok munkatársai oroszlánrészt vállaltak az egyetemi tananyag kidolgozásában, a gyakorlati oktatás rendjének kialakításában, és a szakmai képzés lebonyolításában azóta is. Emellett a vállalatok minden évben jelentős mennyiségű pénzt, időt és energiát biztosítanak arra, hogy a továbbtanulás előtt álló diákok és szüleik megfelelő információk birtokában hozzanak döntést a fiatalok jövőjéről. 

Pontosan látjuk azt a tendenciát, hogy a továbbtanuló diákok összlétszáma országos szinten évről-évre csökken. Ez nem csak a műszaki pályára jelentkezők létszámában mutatkozik meg, de a teljes magyarországi felsőoktatásban megfigyelhető. A gépészmérnök szakra idén felvételt nyertek száma Szombathelyen annak ellenére is csak kis mértékben csökkent, hogy országos szinten a gépészmérnök szakokra első helyen jelentkező  diákok száma 2019-ről 2020-ra mintegy felére esett vissza.  A vállalatok számára rendkívül fontos, és maguk is sokat tesznek azért, hogy a szombathelyi mérnökképzés minősége magas szinten maradjon. Egyetértünk az egyetem azon célkitűzésével, amely a mennyiség helyett a minőséget állítja középpontba. Büszkék vagyunk arra, hogy a közreműködésünkkel zajló képzésbe Szombathelyre az ELTE idén országosan a második legmagasabb pontszámmal vette fel a gépészmérnök-hallgatókat. Miközben az egyetemek országos szinten azon az áron igyekeznek fenntartani a hallgatói létszámot, hogy a ponthatárokat jelentősen csökkentik, addig a szombathelyi gépészmérnök képzésre felvett hallgatók minősége közel azonos létszám mellett idén tovább javult, hiszen a hozzánk jelentkezett gépész hallgatók átlagpontszáma az előző évi 347 pontról idén 370 pontra emelkedett! Üdvözöljük azt is, hogy az angol nyelvű gépészmérnök alapképzés két évvel ezelőtti sikeres elindítása után 2020. szeptemberében kettős diplomás európai elit mesterképzés indul Szombathelyen az ipar 4.0 területén. 

Az eddig végzett két évfolyamból szinte minden végzős diák szombathelyi vállalatoknál helyezkedett el, mindannyiuk rendkívül magas minőségű munkát végez vállalatainknál. Mind hallgatóinkkal, mind az eddig végzett és ma már nálunk dolgozó diákokkal, akik ma már kollégáink, messzemenőkig elégedettek vagyunk. 

Ezért is nehezen indokolhatók Németh István volt rektorhelyettes legutóbbi nyilatkozatai, hiszen a fent leírt tényekkel volt egyetemi vezetőként neki is tisztában kell lennie. Szavai nem csupán rombolóak az eddig vele együtt végzett munkára nézve, de nem egyeznek a valósággal sem.

Meggyőződésünk, hogy a régió és Szombathely fejlődése szempontjából a gépészmérnök-képzés fenntartása és fejlődése elengedhetetlen. Ezért kérjük a képzésben érintetteket, a diákokat, a szülőket, az oktatókat, az egyetem volt és jelenlegi munkatársait, a város vezetőségét, valamint a kormányzat helyi képviselőit, hogy velünk együtt egyöntetűen álljanak ki, és tegyenek a gépészmérnök-képzés hosszú távú minőségi működése mellett, hiszen hitünk szerint magas szintű a műszaki tudás a régió gazdasági erősödésének egyik legfontosabb motorja. A hat alapító nagyvállalat egyöntetűen kijelenti, hogy a szombathelyi gépészmérnök-képzés hosszú távú támogatásunkat élvezi.


TDK Hungary Components Kft
Ivy Technology AMS Hungary Kft
BPW-Hungária Kft
Aptiv Services Hungary Kft
Schaeffler Savaria Kft
Opel Szentgotthárd Kft


A vállalatok után a szombathelyi önkormányzat is megszólalt az ügyben:
 

Reagálás a Vas megyei multicégek szombathelyi gépészmérnök-képzéssel kapcsolatos közös közleményére

Szombathely MJV Önkormányzata és a városvezetés is fontosnak tartja, valamint lehetőségeihez képest anyagilag is támogatja az ELTE-Savaria Egyetemi Központban oktatott gépészmérnök-képzést.

Folyamatosan egyeztetünk az egyetemmel, illetve a térség gazdasági szereplőivel is, hogy a szombathelyi gépészmérnök-képzés az eddig megszokott magas szinten maradhasson és hogy minél több lehetősége legyen a városunkban végzett hallgatóknak a helyi gazdasági társaságoknál elhelyezkedni, kamatoztatni tudásukat.

Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártai megmérettetés Szombathelyen
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Többféle kategóriában mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, a szervezők pedig a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Aznap több utcát is lezárnak Szombathelyen.