km/óra
  2022.07.01., péntek  •  Tihamér, Annamária napja
Az év madaráról, Füliről mindenki készített egy fotót

Az év madaráról, Füliről mindenki készített egy fotót

Látványból és információból sem volt hiány az idei év élőlényeit bemutató rendezvényen, amelynek a Savaria Múzeum adott otthont. Ezúttal 10 tudományos előadás mellett a szervezők interaktív játszósarokkal is kedveskedtek az érdeklődőknek.

A hét éve elindított Év élőlényei kezdeményezés mára valódi mozgalommá nőtte ki magát. Egyre többen kísérik figyelemmel a szavazások eredményét. 


Vig Károly, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese elárulta, hogy nemcsak náluk a múzeumban, de országszerte is egyre nagyobb hangsúlyt és egyre nagyobb figyelmet kap ez a program, hiszen rendkívül fontos, hogy figyeljünk, odafigyeljünk és értelmezzük a körülöttünk zajló folyamatokat, megismerjük azokat az élőlényeket, amelyek körülvesznek minket. S sokszor láthatatlanul, és néha ki nem mondottan valójában a mi életünket is ugyanúgy szolgálják.


Az idei év rovara a tavaszi álganéjtúró, hüllője a keresztes vipera, hala a süllő, városi madara a vörösbegy, az emlőse a vidra, gombája a csoportos csészegomba, vadvirága a nemes májvirág, fája a tatár juhar lett. Nagy érdeklődés kísérte az ásványokról, valamint az ősmaradványokról szóló előadást is. Előbbinél a turmalin, utóbbinál az óriás őscápa azaz a Megalodon végzett az első helyen.


Pődör György ásványgyűjtő elmondta, hogy a fosszíliáknál szintén izgalmas volt a verseny. Nem véletlen egyébként az első hely a Carcharodon megalodon, az óriáscápa, nagy fehér cápa végzett. Tudni kell róluk, hogy óriási méretűek voltak a mai cápákhoz képest.


Az ismeretterjesztő program részeként egy mikroszkóp segítségével bárki analizálhatott bagolyköpetet, valamint ásványokat. A gyerekeket játszósarok, interaktív mágnestábla és kézműves foglalkozás is várta.


A rendezvény legnagyobb sikerét kétségtelenül az év madara aratta. A Füli névre hallgató erdei fülesbagolyról igyekezett mindenki egy fényképet készíteni.

Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A lakosság többsége bízik a biztosítókban
A lakosság fele havi legfeljebb 10 ezer forintot költ biztosításra.
12 445-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön
A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Ma zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak 
A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője" születésnapján, július 1-jén tartanak.
Gyorsan gyarapodnak a Fővárosi Állatkert kis pusztai macskái
Az Ázsia belső területein őshonos macskafélével 2013-ban kezdtek el foglalkozni a városligeti intézményben, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése és a súlymérés céljából. Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük.
Gyengült csütörtökön a forint