km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Az ápolók előtt tisztelegtek a Markusovszky kórházban is

Az ápolók előtt tisztelegtek a Markusovszky kórházban is

Február 19., Kossuth Zsuzsanna születésnapja a magyar ápolók napja 2014 óta. Ilyenkor nem csak az ország első főápolónőjéről, a tábori kórházak szervezőjéről, a szakma alapjainak megteremtőjéről emlékeznek meg, de ünneplik a betegágyak mellett napjainkban szolgálatot teljesítő szakdolgozókat is. Miniszteri elismerésen részesült a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Kardiológiai Osztályának vezető ápolója Budapesten, ma pedig megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna emléktábláját a sürgősségi tömb falán.

 

2019-ben állítottak emléktáblát Kossuth Zsuzsanna tiszteletére a kórházban. Minden évben itt ünnepelnek a szakdolgozók és érdekvédelmi szervezeteik. A mai alkalommal Altmajer Beáta ápolási igazgató köszöntötte a jelenlévőket, majd Wertmüllerné Takács Enikő, a Magyar Ápolási Egyesület vasi vezetője idézte fel az első magyar főápolónő életútját. Kossuth Zsuzsanna teremtette meg a szakma alapjait azzal, hogy az 1848-49-es szabadságharc idején megszervezte a professzionális ellátást a tábori kórházakban, gondoskodott a higiéniai szabályok betartásáról és az ápolók képzéséről, önkénteseket toborzott, felajánlásokat gyűjtött, a betegek érdekeit mindenek előtt valónak vallotta. Öröksége, elvei meghatározók a szakmában ma is. Az emlékezők koszorút helyeztek el az emléktáblánál és mécsest gyújtottak a nagy előd tiszteletére. Az ápolók napja minden évben alkalmat ad a legkiválóbbak elismerésére is: miniszteri oklevelet vehetett át múlt héten Budapesten a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Kardiológiai Osztályának vezető ápolója.


Horváth Tímea, a Markusovszky kórház kardiológiai osztály vezető ápolója elmondta, hogy gyerekkora óta erre a pályára készült, 1986 óta dolgozik a szombathelyi kórházban. A belgyógyászaton kezdett, majd a kardiológiára került, és azóta is ez a munkahelye. Eleinte ápolóként, majd vezetőápoló-helyettesként, 2016-tól osztályvezető ápolóként szolgálja a betegeket.


"Ez a 37 év bizonyítja, hogy nagyon szeretem a munkámat, 10-12 éves koromban döntöttem el, hogy egészségügyi pályára szeretnék jönni. Ami itt tart, a szakmai fejlődés, az embereken való segítés, az osztálynak a közössége, az én kis csapatom, ez a team”, tette hozzá.


A 70 ágyas osztályon és a járóbetegellátó részlegen is ő felel a magas színvonalú szakmai munkáért. Fontosnak tartja a betegekkel, hozzátartozókkal való kommunikációt, az empatikus hozzáállást. Szívügye az ápolói utánpótlásképzés, ennek érdekében elvégzett egy egészségügyi gyakorlatvezetői képzést is.


Az ápolók napjáról Szombathely Megyei Jogú Város hivatalos Facebook-oldalán is megemlékeztek: az önkormányzat megköszönte az ápolók betegek érdekében végzett elhivatott munkáját.

 

Forrás: SZTV

kapcsolódó cikkek
A magyar ápolókat ünnepeljük
A magyar ápolókat ünnepeljük
Február 19. 2014 óta hivatalosan is a magyar ápolók napja.
kapcsolódó cikkek
A magyar ápolókat ünnepeljük
A magyar ápolókat ünnepeljük
Február 19. 2014 óta hivatalosan is a magyar ápolók napja.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.