km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Az aktív pihenést részesítik előnyben a turisták a megyében is

Az aktív pihenést részesítik előnyben a turisták a megyében is

Lassan ugyan, de kezd visszatérni a járványhelyzet előtti forgalom a szombathelyi szállodákban. A vendégkör összetétele azonban változott: az üzletembereket felváltották a belföldi turisták, főként a családok. Bár a karnevál elmaradt, augusztusban várhatóan így is nő majd a vendégéjszakák száma.

 

Tele a parkoló az egyik szombathelyi szálloda előtt. A 37 szobában a férőhelyek 70 százalékát foglalják el a vendégek, ami az áprilisi 20 százalék után azt jelzi, hogy kezd visszatérni a járványhelyzet előtti forgalom. Ugyanakkor a vendégkör jelentősen megváltozott. 


Szegletes Ádám, a Garda Hotel szállodavezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy az eddigi üzletemberek, akik többséget képeztek a vendégeknek, most visszaszorultak, ellenben jöttek a helyükre a belföldi igazi turisták. Főként családok hosszabb tartózkodásra, akik a környéket fedezik fel, kirándulnak. A belföldi turisták száma megugrott, viszont a külföldi turisták gyakorlatilag teljesen visszaestek. 


A külföldi vendégek között mostanában főleg a környező országokból érkezőkkel lehet találkozni, a német utazók teljesen eltűntek. Ahogy hiányoznak egyelőre a csoportos, buszos turisták is, és az egyébként aktív nyugdíjasok sem nagyon indulnak még útnak - ez a tapasztalat a város szálláshelyein. Az ország más vidékeihez hasonlóan Szombathelyen és környékén is főként párok és gyerekes családok keresnek kikapcsolódási lehetőséget.   


Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy azok a helyszínek, amelyek általában a tömegturizmus célpontjai voltak, most egy kicsit visszaestek. Szombathely és Vas megye, illetve a környék adottságai egyedülállóak, és nincs az, hogy egymás nyakában lihegnek a turisták, órákat kell várni, hogy be tudjanak valahová lépni, ez most nagyon népszerűvé és vonzóvá teszi ezt a környéket. 


A tapasztalatok szerint a turisták az aktív pihenést részesítik előnyben: népszerűek a kerékpárutak, a gyalogos túraajánlatok és általában a szabadtéri programok és kiállítóhelyek. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az átlagos 2 helyett a júliusban érkezett családok már hosszabb időt, 3-5-7 napot töltenek a városban és környékén. A legerősebb hónap várhatóan idén is az augusztus lesz - bár a karnevál elmarad, az augusztus 20-ai hosszú hétvégén a legtöbb helyen teltházra számítanak.

 


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.