km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
A környezetbarát közlekedési formákat népszerűsítették az autómentes napon

A környezetbarát közlekedési formákat népszerűsítették az autómentes napon

Szeptember 22-e az autómentes nap, ilyenkor világszerte az alternatív, környezetbarát közlekedési formákat népszerűsítik. Ez alkalomból a Fő téren színes programokkal várta az érdeklődőket a szombathelyi önkormányzat és az AGORA. Közelről meg lehetett ismerkedni egy helyi járatos busszal, a gyerekek végigmehettek az öko-labirintuson, és hivatalosan is megkezdte működését a rollerkölcsönző hálózat, ki lehetett próbálni az elektromos rollereket.

 

Ma reggel városszerte megjelentek az elektromos rollerek. Egyszerűen, mobil applikációval használhatók, csak regisztrálni kell, és megadni a bankkártya adatokat. 72 gyűjtőponton lehet felvenni és letenni a járműveket a belvárostól a lakótelepekig. Egyelőre 250 darabot hozott a szolgáltató Szombathelyre, tavasszal 300-ig bővül a rollerpark.


A feloldási díj 250 forint, utána percenként 60 forintba kerül a bérlés - az első 15 percet most ajándékba adják. Egy töltéssel 35 km-t képes megtenni, és akár 25 km/órás sebességgel is haladhat. A Fő téren nem lehet majd használni, a mai kivételes alkalom volt, az autómentes nap alkalmából próbálhatták ki a rollereket.


A rendezvényen közelebbről is meg lehetett ismerkedni a Blaguss buszaival, az AGORA pedig bemutatta a KRESZ-park járműveit: elektromos kisautókat, gokartokat - a gyerekek egymásnak adták a kormányt.


Kiss Andrea, az AGORA igazgatóhelyettese elmondta, hogy próbálják megtölteni olyan programokkal a teret, amelyek játékosak, mert ebből lehet a legjobban tanulni, egészen az óvodáskortól a felnőttekig. 


Az autómentes napot 1998 óta szervezik meg világszerte, hogy ráirányítsák a figyelmet, léteznek más, környezetbarát közlekedési lehetőségek is. Az idei program mottója: Tiszta levegő, mozdulj érte!


Németh Ákos zöldtanácsnok kiemelte, Szombathely szerencsés, mert jól kerékpározható. Tavaly előre léptek, hogy a kerékpárúthálózat minél inkább össze legyen kapcsolva, január 1-től a Blaguss minőségi változást hozott a tömegközlekedésben, ma pedig elindul a LIME rollermegosztó rendszer. Ezek mind azt szolgálják, hogy ki tudják váltani az autózást kényelmes és fenntartható módon.


Az Öko-labirintusban a környezettudatosságról tanulhattak a gyerekek játékos formában. Például arra is választ kaphattak, milyen hulladékot lehet komposztálni.


A rendőrség munkatársainál bárki regisztráltathatta a kerékpárját a BikeSafe rendszerben, a SZOVA és az Egészségfejlesztési Iroda standjánál pedig játékok, totók, színezők várták a gyerekeket és felnőtteket. A kötélugró és nordic walking bemutatóval színesített program este közösségi futással zárult.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
legfrissebbek
Örömkorcsolyázással köszönt el a jégcsarnok
Elköszönt a Fedett Jégcsarnok a nagyközönségtől - szombaton jégdiscót tartottak, közönségkorcsolyázásra pedig vasárnap délelőtt volt lehetőség a szezonban utoljára. A jégkészítést az elszabadult rezsi díjak miatt állították le. A csarnok a tervek szerint néhány hét múlva görkorcsolyapályaként nyit ki újra, a hokicsapatok is részben műanyagborításon edzenek tovább.
Szabadságvesztésre ítélte Szombathelyen a bíróság az édesapjára késsel támadó vádlottat
A Szombathelyi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt állapította meg a bűnösségét annak a férfinak, aki 2021 februárjában késsel megsebesítette édesapját, közölte a Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály.
Devizapiac: erősödött a forint reggel
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Koronavírus: 620 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 19 beteg
A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 498, közülük 6 208 088-an a második, 3 904 558-an a harmadik, 422 103-an pedig már a negyedik oltását is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat a Koronavírus Sajtóközpont.
Elektromos rövidzárlat miatt keletkezhetett tűz egy nemesládonyi családi házban