km/óra
  2023.12.06., szerda  •  Miklós napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
A környezetbarát közlekedési formákat népszerűsítették az autómentes napon

A környezetbarát közlekedési formákat népszerűsítették az autómentes napon

Szeptember 22-e az autómentes nap, ilyenkor világszerte az alternatív, környezetbarát közlekedési formákat népszerűsítik. Ez alkalomból a Fő téren színes programokkal várta az érdeklődőket a szombathelyi önkormányzat és az AGORA. Közelről meg lehetett ismerkedni egy helyi járatos busszal, a gyerekek végigmehettek az öko-labirintuson, és hivatalosan is megkezdte működését a rollerkölcsönző hálózat, ki lehetett próbálni az elektromos rollereket.

 

Ma reggel városszerte megjelentek az elektromos rollerek. Egyszerűen, mobil applikációval használhatók, csak regisztrálni kell, és megadni a bankkártya adatokat. 72 gyűjtőponton lehet felvenni és letenni a járműveket a belvárostól a lakótelepekig. Egyelőre 250 darabot hozott a szolgáltató Szombathelyre, tavasszal 300-ig bővül a rollerpark.


A feloldási díj 250 forint, utána percenként 60 forintba kerül a bérlés - az első 15 percet most ajándékba adják. Egy töltéssel 35 km-t képes megtenni, és akár 25 km/órás sebességgel is haladhat. A Fő téren nem lehet majd használni, a mai kivételes alkalom volt, az autómentes nap alkalmából próbálhatták ki a rollereket.


A rendezvényen közelebbről is meg lehetett ismerkedni a Blaguss buszaival, az AGORA pedig bemutatta a KRESZ-park járműveit: elektromos kisautókat, gokartokat - a gyerekek egymásnak adták a kormányt.


Kiss Andrea, az AGORA igazgatóhelyettese elmondta, hogy próbálják megtölteni olyan programokkal a teret, amelyek játékosak, mert ebből lehet a legjobban tanulni, egészen az óvodáskortól a felnőttekig. 


Az autómentes napot 1998 óta szervezik meg világszerte, hogy ráirányítsák a figyelmet, léteznek más, környezetbarát közlekedési lehetőségek is. Az idei program mottója: Tiszta levegő, mozdulj érte!


Németh Ákos zöldtanácsnok kiemelte, Szombathely szerencsés, mert jól kerékpározható. Tavaly előre léptek, hogy a kerékpárúthálózat minél inkább össze legyen kapcsolva, január 1-től a Blaguss minőségi változást hozott a tömegközlekedésben, ma pedig elindul a LIME rollermegosztó rendszer. Ezek mind azt szolgálják, hogy ki tudják váltani az autózást kényelmes és fenntartható módon.


Az Öko-labirintusban a környezettudatosságról tanulhattak a gyerekek játékos formában. Például arra is választ kaphattak, milyen hulladékot lehet komposztálni.


A rendőrség munkatársainál bárki regisztráltathatta a kerékpárját a BikeSafe rendszerben, a SZOVA és az Egészségfejlesztési Iroda standjánál pedig játékok, totók, színezők várták a gyerekeket és felnőtteket. A kötélugró és nordic walking bemutatóval színesített program este közösségi futással zárult.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.