km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Autókkal seftelt a zalai férfi, ráfázott

Autókkal seftelt a zalai férfi, ráfázott

Börtönbe megy az a férfi, aki autós ügyletei során megtévesztette a vevőket. Olyan ügyfele is akadt, akivel előszerződést kötött, foglalót kért, majd az autót másnak adta el.

A vádlott 2020 őszén elhatározta, hogy anyagi helyzetének javítása érdekében kocsik eladásból, cseréjéből igyekszik bevételt szerezni. A férfinek azonban nem állt szándékában az ügyletek során kötött megállapodások teljesítése, illetve megtévesztő módon járt el a vevőkkel szemben.

Az első esetben 300.000 forintért kínált eladásra a Facebookon egy Skoda Fabiát, amelyet a sértett megnézett és megállapodtak abban, hogy további 20.000 forint ellenében a vádlott a névre írást is elintézi. A nő átadta pénzt, de a férfi ígérete ellenére nem jelentkezett. Amikor a sértett számonkérte, csak hitegette a visszafizetéssel, a közösségi oldalról letiltotta, az autót pedig a nő tudta nélkül eladta egy harmadik személynek, százezer forinttal olcsóbban.

2021 nyarán a vádlott jelentkezett egy facebookos Honda Jazz hirdetésre azzal, hogy csereajánlata lenne. Két kocsit ígért a 673.000 forintért kínált járműért: egy műszaki nélküli Opel Zafirát és egy Citroën C4-et. A két fél találkozott, a vevő ki is próbálta az autókat, s megegyeztek, hogy az Opelt választja azzal, hogy a műszaki vizsgát a vádlott rendezi. Addig, amíg ez nincs meg, használatba kapja a Citroënt. A sértett a Hondáját a törzskönyvvel, két kulccsal együtt és a műszaki árával (42.000 forint) átadta a vádlottnak, aki elhajtott a helyszínről. A vevő ezután vette észre, hogy a Citroën műszakija régen lejárt és nem is a vádlott a tulajdonosa. A férfi telefonon azt ígérte, hogy visszamegy rendezni a helyzetet, de ez nem történt meg, később elérhetetlenné vált, a Hondát pedig eladta.

Nem sokkal később a vádlott újabb hirdetést adott fel: egy Mazdát kínált, amelyre egy vevővel előszerződést kötött 130.000 forint foglalóval, itt is vállalva a műszaki vizsgáztatást. Ez esetben sem történt azonban továbblépés: a vádlott hitegette a vevőt, aki feljelentéssel fenyegette meg, mire a férfi 39.999 forintot visszautalt, az autót azonban 260.000 forintért másnak adta tovább.

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2024. február 21. napján tartott előkészítő ülésén a történteket beismerő, tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat bűnösnek mondta ki három rendbeli (ebből egy nagyobb kárt okozó) üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében és járművezetés eltiltás hatálya alatt vétségében. Ez utóbbiban azért, mert 2023 májusában úgy vezetett, hogy korábban két hónapra elvették a jogosítványát.

Ezért őt a bíróság 1 év 6 hónap börtönre ítélte, valamint 8 hónapra eltiltotta a járművezetéstől. Mindemellett 320.000 forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben, s kötelezte 805.001 forint kár megtérítésére.

A bíróság elrendelte továbbá a férfivel szemben a Kőszegi, illetve a Veszprémi Járásbíróság korábban kiszabott, 1-1 év börtönbüntetés utólagos végrehajtását is. Az ítélet jogerős – írja közleményében a Zalaegerszegi Törvényszék.

 

Címlapfotó: illusztráció/Pixabay

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.